Maminka.czZdraví

Trable při kojení, jizva, diastáza? Se vším může pomoci tejpování. Vyzkoušejte ho!

Michaela Láchová 10.  1.  2023
Lidská těla polepená na všemožných místech pestrobarevnými páskami už nás na ulici asi nezaskočí. Tejpování je v posledních letech velký hit a už dávno není jen doménou sportovců. Věděla jste ale, že vám může pomoci mimo jiné i po porodu, třeba při potížích s kojením?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo není zatejpovaný, jako by nebyl. Tak přesně tenhle pocit jsem měla přednedávnem, když jsem nějakým omylem zabloudila do posilovny. A vzpomněla jsem si na léto, kdy jsem s polepenýma rukama a nohama vídala holky na podpatcích i chlapy, kterým vykukovaly zalepené trapézy a tenisové lokty zpod bílých košil. Jenže pak se v mojí tělesné schránce něco pochroumalo a došlo i na mě. A světe, div se, od té doby nedám na tejpy dopustit. Ne že by byly zázračné – a tak je třeba se na ně i dívat. Žádný fyzioterapeut vám neslíbí, že vás okamžitě zbaví bolesti. Můžou být ale úžasnou podpůrnou technikou a celý proces řešení konkrétních potíží mohou značně usnadnit. Tyhle „náplasti“ toho totiž umějí opravdu hodně. A jak konkrétně můžou ulevit maminkám v citlivém období po porodu?

VIDEO:  Jak se dostat po porodu do formy?

Potíže s kojením

Poměrně čerstvou novinkou, která k nám přišla z Německa, je tejpování na podporu laktace. Jak říká porodní terapeutka Anna Krause, pro mnoho tamějších gynekologických klinik je podpora kojení pomocí tejpování již v podstatě standard. „Pokud nastanou nejběžnější potíže při kojení, a to je zduření či ucpání mléčné žlázy, tak se využívá takzvaný lymfodrenážní tejp na uvolnění či odlehčení. Máme v tomto případě dvě možnosti. Tejp se lepí bez odporu a začínáme nad dvorcem směrem nahoru, podle velikosti prsou se většinou používají až tři tejpy. Pokud by se klientce zdálo, že to nepomáhá, tak se může vést lymfotejp směrem od podpažní jamky dolů, přičemž kopíruje prs. Vždy jsou tejpy bez napětí a nesmíme přelepit bradavku,“ popisuje Anna Krause (annakrause.cz) celý proces s tím, že by si ženy měly vždy uvědomit, že tejpy jsou pouze pomocnou berličkou, nikoli jediným řešením potíží, takže by se k nim neměly upínat.

Tejpování bříška vám uleví v těhotenství a pomůže i po porodu. Prozradíme jak

Tejpování pro podporu kojení je možné využívat i před plánovaným císařským řezem, kdy opět tejpem „uvolníme či nadlehčíme“ žlázu. „Zde bych zmínila, že tejpy rovněž pomáhají jako psychická placebo podpora. A mysl ženy se uklidní, protože strašákem mnohých žen při plánované sekci je nemožnost kojení či komplikace s ním,“ vysvětluje odbornice.

V pokračování pro předplatitele také najdete

  • Účinky tejpů na jizvu po císaři
  • Obávaná diastáza? Zalepte ji!
  • Rozhovor s porodní terapeutkou Annou Krause

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Porod, Kojení, Miminko, Po porodu, Tělo, Bříško po porodu, lidské tělo, Ela, Diastáza, tejpování, Páska, Fyzioterapeut, Německo, Jizva, Tloušťka, Tejp, Maminka, Urychlení, Zdraví na Heureka.cz