Maminka.czPorod

Tyto trapasy se opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly z porodnice

redakce 13.  3.  2024
Většina žen doufá, že porod nebude tak náročný, jak se traduje, a taky že se nestane nic, na co by z různých důvodů nerady vzpomínaly. Bohužel, ne vždycky tahle přání a tyhle představy vyjdou. Ale na druhou stranu – i když se třeba stane nějaký ten trapas nebo věc, na kterou nejsou matky zrovna hrdé, v podstatě není důvod se tím trápit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě hlavní je, aby porod proběhl v pořádku, aby do něj nikdo zbytečně nezasahoval. Aby ho matka přestála ve zdraví a aby bylo zdravé i miminko. Nebo to, aby se matka s novorozencem mohla po porodu dotýkat, aby se miminko pokusilo přisát, aby s nimi hodinu dvě v klidu mohl být i novopečený otec. 

Ale matky nezřídka před porodem trápí nejen zásadní otázky týkající se jeho průběhu, ale i mnohé další. Bude to bolet? A jak moc? Co když budu křičet, smí se to? A vyjde ze mě jen dítě, nebo i něco jiného? Musím podstoupit klystýr, nebo je to zbytečné? Neuvidí mě partner v nějaké nedůstojné chvilce a nezprotivím se mu? 

Následující zážitky matek dokládají, že přestát se dá všechno. 

Video: Jak bolí porod? K čemu přirovnat kontrakce? Zeptali jsme se duly

Ty vole, to bolí! Proč jsi mi to udělal? 

"Ačkoli jsem od přírody spíše srab, na porod jsem se hrozně těšila – věřila jsem, že když si všechno nastuduju a natrénuju, půjde to dobře včetně zvládání bolestí. Ty přece vedou k narození miminka a s takovou vidinou se dá, třeba na rozdíl od vrtání zubů, vydržet všechno, že jo? 

Jak naivní jsem byla! Dokud se porod pomalu rozbíhal, byla jsem hrdinka, hodiny stála doma ve sprše a říkala si, co všichni přehánějí, že to bolí, ale když je žena vnímavá a vědomá, v čem je asi tak problém...

Pak to ale přišlo. Někdy v pět odpoledne to začalo bolet tak, že jsem se jen snažila rychle přemístit do porodnice, aby mi na to něco dali, tohle fakt neprodýchám! Když jsme tam s mužem dorazili, měla jsem pocit, že už musím být otevřená asi tak na dvacet centimetrů a dítě vyleze hned. 

Zchladili mě informací, že jsem otevřená na dva centimetry a že porod vlastně teprve začíná. Zkrátím to, v osm večer jsem prosila personál, ať mi něco píchnou, a muži jsem nadávala výrazy, o kterých jsem vůbec nevěděla, že je znám, natož že je dokážu říct nahlas! Je svatý, nevyčetl mi to ani tam, ani nikdy později, když by se mi mohl vysmát."

Zuzana, 29 let

Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Od těhotenství k porodu, Syn, Matka, Plodová voda, Vkus, Trapas, MHD, Asistentka, Maminka, Katka, Pór, Plakát, Zážitek, NEJ, Přiznání, Doktor, Klystýr, Zuzana