Maminka.czKojenec

Trápení s fontanelou aneb Máte už zavřeno?

Monika Tomsová 4.  5.  2012
Přesně tak se často ptají maminky svých souputnic v internetových diskusích. Nezajímá je však stav oken či dveří těsně před deštěm, ale stadium vývoje fontanely jejich potomků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vidím to jako dnes! Jakmile se sestřička v porodnici při předvádění správné péče o miminko zmínila, že děťátko má na temínku jakési měkké místečko, v kterém kosti ještě zdaleka Rozumějte: do té doby jsem nepřemýšlela nad tím, jak je možné, že se mrňousek protáhne úzkými porodními cestami, ale měla jsem radost, když k tomu konečně došlo a malý vykoukl na svět.

Aby se mu nic nestalo, brala jsem ho po výkladu zdravotního personálu „jako když smrdí“ a vážně uvažovala, že mu obstarám na hlavičku helmu, kterou budu sundávat jen pod dozorem zkušeného pediatra. Vůbec nepomáhalo ujišťování sester, že ačkoli na nás může ona oblast působit poněkud křehkým dojmem, ve skutečnosti nepotřebuje žádné přehnané ohledy. Ledacos prý vydrží. Třeba i takový úkon, jakým je mytí vlásků. Jenomže, kdo by to pokoušel? A tak na dva roky vyfasoval koupání našeho prvorozeného manžel, který je obdařen o jedenáct let mladším sourozencem, díky čemuž načerpal s touto činností bohaté zkušenosti. Na rozdíl ode mě!

Ještě štěstí, že jsem tehdy neměla kvůli novým povinnostem čas vysedávat u počítače, a tak se od jiných maminek nedozvěděla, jaké potenciální problémy mohou s fontanelou (odborný název pro to magické místečko) nastat. V opačném případě, jsem si naprosto jista, bychom se potýkali se všemi. Úzkostlivě bych každou chvilku přeměřovala malému hlavičku krejčovským metrem, zkoumala ji z různých stran a úhlů a pak s ostatními na fóru rozebírala, jestli nejsou náhodou výsledky mého pečlivého pozorování známkou toho nebo onoho. Je vám to povědomé? Potom si bedlivě přečtěte tento článek. Najdete v něm přesně ty informace, které potřebujete, pro klid duše, vědět.

Hlavně nepanikařit!

„Fontanel je šest, dvě z nich jsou větší - přední a zadní (okcipitální, která se uzavírá již ve druhém měsíci a není důležitá). Podstatná je ta přední, jež je místem, kde se posléze setkají obě frontální a parietální kosti," vysvětluje dětský neurochirurg, MUDr. Helena Homolková. Kdy se tak stane, je u každého prcka záhadou. Příroda nenaděluje do vínku všem stejně, tudíž má některý mrňousek „na startu" fontanelu větší, jiný menší. Podobně variabilní je i rychlost jejího tvrdnutí: někomu se uzavírá již v šestém měsíci, u dalšího to trvá třeba o tři déle. Nemusíte se tedy znepokojovat, když sousedka hlásí, že jejich Toníček ji má v půlroce zašlou, zatímco vašemu o trochu staršímu dítku k tomu zbývá ještě centimetr na centimetr. „Definitivně se fontanela uzavře až ve druhém roce věku. To ale neznamená, že je do té doby hmatná," komentuje to lékařka.

„V zásadě lze říci, že pokud je malá již ve čtyřech měsících a hlavička dítěte roste proporcionálně, není se třeba děsit. A naopak. Je nutné podívat se i na rodiče, záleží také na genetické výbavě."

Prohlídky to jistí!

Nemusíte doma dělat všemožné krkolomné kousky, abyste věděla, jak na tom váš potomek je. Nedávejte ho všanc náhodným známým na internetu, ale řiďte se tím, co vám radí odborníci. Pravidelně s ním navštěvujte poradnu pro kojence, kde ho dětský lékař mimo jiné zváží, změří, prohlédne fontanelu, zjistí obvod hlavy. Na základě toho vám řekne, jak si vaše ratolest stojí. Narazí-li při prohlídce na něco, co se mu nezdá, svěří vás do rukou patřičného specialisty. Ten udělá potřebná vyšetření a vynese verdikt.

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se: Nejkrásnější rozesmátá miminka (velká fotogalerie)

Kontrolami se tak ledacos odhalí: „Obecně, podnětem pro růst lebky je růst a vývoj mozku," vysvětluje paní doktorka. „Děti přidušené, po meningitidách, krvácení mohou mít oslabený centrální nervový systém, a pak hlavička sice roste úměrně, ale na věk dítěte je malá." Jde o tzv. mikrocefalii, bohužel se nedá léčit a prcek, kterého v životě potká, může být nějakým způsobem postižený. „Pokud by docházelo k deformaci hlavičky v průběhu růstu, může se jednat o kraniosynostózu neboli poruchu srůstu švů. Má-li na ni pediatr podezření, měl by poslat pacienta k dětskému neurochirurgovi," pokračuje lékařka. „Ten udělá rentgen lebky, podívá se na její tvar i švy. U některých poruch je na první pohled patrné, že nebude potřeba provádět kefalometrii, u dalších je vhodné nechat ještě hlavu proměřit v antropometrické poradně. Některé suturální patologie jsou jen kosmetické vady, jiné mohou poškodit vyvíjející se mozek. U těch je potom nutná operace."

A konečně do třetice tu máme ještě jeden „bonbonek": „Dlouho otevřená fontanela sama o sobě nic neznamená. Jestli ale dochází k nadměrnému růstu lebky, je potřeba vyhledat odbornou pomoc. Při zvýšeném nitrolebním tlaku u novorozence z důvodu například hydrocefalu (nahromadění mozkové tekutiny) bude fontanela trvale vyklenutá, na omak tuhá a obvod hlavy se bude nepřiměřeně zvětšovat. I to ale obvykle zjistí pediatr při prohlídkách." Jak sama vidíte, stát se toho může dost a dost, přičemž fontanela je často jedním z mnoha příznaků, že je něco špatně. Neměla byste proto odkládat kontroly v poradně.

Naopak si jejich termíny zvýrazněte v diáři a přijďte s ratolestí včas. K lékaři se vypravte také, kdykoli se vám na makovičce mrňouska nebude něco zdát. Pocit „abych nerušila" nechte tentokrát stranou. Ostatně i doktorka Homolková vás vybízí: „Pokud budete cítit nejistotu ohledně hlavy svého dítěte, můžete se objednat ke mně do neurochirurgické ambulance na Klinice dětské chirurgie a traumatologie 3. lékařské fakulty UK a Tomayerovy nemocnice, na čísle 261 083 369. Bez objednání řešíme pouze akutní případy, a to poruchy růstu lebky nejsou."

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Potenciální problém, Fontanela, Krejčovský metr, Máť, Velká fotogalerie, Toníček

Video