Maminka.czPlodnost

Trápíte se, že nemůžete otěhotnět? Psychika ovlivňuje plodnost jen nepatrně, tvrdí lékaři

Simona Procházková 14.  9.  2022
„Nemysli na to! Moc se stresuješ, proto se ti nedaří otěhotnět,“ slýchají mnohdy ženy, které se snaží založit rodinu a nedaří se. Nejenže je tyto výroky často ještě více zdeptají, podle lékařů jsou navíc nepravdivé. Souvislost mezi psychikou a plodností sice existuje, ale nemá zdaleka takový význam, jak se jí často přisuzuje. Některé názory vás nejspíš dost překvapí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí. Pacientky, které léčbu neplodnosti nesou po psychické stránce těžce a stresují se, nám těhotní stejně jako ženy, které jsou tak říkajíc v pohodě,“ říká specialistka na léčbu neplodnosti MUDr. Jana Daňková Kučerová z ostravské kliniky Reprofit, která psychologii párů dlouhodobě zkoumá.

VIDEO: O čem se mlčí: Neplodnost a umělé oplodnění

Na stres a zoufalství je vždycky času dost

Psychická nepohoda podle ní neplodnost sice výrazně neovlivní, léčbu ale obvykle provází. „Psychickou zátěž, kterou žena při neúspěšné snaze o početí dítěte prožívá, lze přirovnat k úmrtí v rodině,“ vysvětluje MUDr. Daňková Kučerová. Ženám také neprospívá ani tlak okolí na to, aby už rodinu založila. „S neplodností se potýká přibližně 20 % párů, většina tedy otěhotní přirozeně. Ženy proto neustále narážejí na těhotné kamarádky a známé, které si potomka nemusely ‚vybojovat‘, a to je konfrontuje s jejich situací a je pro ně frustrující,“ říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. z IVF Clinic.

Některé páry pak kvůli psychickému tlaku, kterému již nechtějí čelit, léčbu neplodnosti předčasně vzdávají. „V praxi se setkáváme se situacemi, kdy partnery jeden neúspěšný dílčí krok v léčbě natolik citově zasáhne, že už nejsou ochotni proces opakovat. Znovu přijdou až za několik let, kdy už musíme řešit horší spermiogram u muže a nízkou kvalitu vajíček u žen,“ popisuje MUDr. Daňková Kučerová.

Nestyďte se využít psychologa

Cesta k vytouženému dítěti nemusí být pro páry zrovna procházkou růžovým sadem. Existuje celá řada příčin, jak na straně ženy, tak na straně muže, které brání přirozenému početí vlastního potomka.

Neplodnost bývá označována za jednu z nejbolestivějších životních zkušeností a do značné míry ovlivňuje psychiku a soužití páru. Mnohdy vyvolává pocity viny, hněv, frustraci a beznaděj. „Situaci zhoršuje i tlak okolí, otázky či rady blízkých, i postoj společnosti, která má stále řadu předsudků a neplodnost vnímá jako neúspěch či selhání,“ uvádí psychoterapeutka Mgr. Zuzana Stejskalová, která denně přichází do styku s neplodnými páry na klinice asistované reprodukce Gennet.

Když se miminko nedaří: I vajíčka a spermie stárnou. Kdy dokáže pomoci IVF?

Pokud si myslíte, že je problém spíše ve vaší hlavě a své nezdary nezvládáte, upínáte se na myšlenku otěhotnění až příliš a trpí tím vaše duše nebo partnerský vztah, neváhejte si říct o pomoc. Lékaři párům kromě samotné léčby nabízejí také psychologickou pomoc. Podle psychoterapeutky Mgr. Lenky Pelechové, která spolupracuje s brněnskou klinikou Reprofit, ji často vyhledají páry právě v momentě, kdy jsou první pokusy léčby neúspěšné.

„Cítí se fyzicky a emočně vyčerpaní a mnohdy v partnerské krizi. Potřebují získat dostatek informací a strategií, aby měly situaci co nejvíce pod kontrolou. Potřebují čas, aby přijaly fakt, že jejich cesta za rodinou přestane být osobní a intimní záležitostí. Jako terapeut jim pomáhám mobilizovat všechny vnitřní zdroje a pomáhám jim uvěřit, že nejsou jenom hračkou v rukách osudu,“ vysvětluje Pelechová.

Nedaří se otěhotnění? Přijďte za lékařem včas

Problém je podle odborníků to, že většina párů, které na kliniku umělého oplodnění přijdou, má o procesu umělého oplodnění zkreslené představy. „Situace, kdy do ordinace vkročí pětačtyřicetiletá žena s tím, že chce dítě, a je nemile překvapena zjištěním, že tohoto cíle bude možné dosáhnout jen s darovanými vajíčky, jsou na denním pořádku,“ dodává MUDr. Machač.

Ideální reprodukční věk ženy udávají specialisté kolem 25. roku věku, poté začíná postupně klesat. Šance, že se například 40.leté ženě podaří otěhotnět pomocí vlastních vajíček, je pouhých 10 %.

Nemysli na to! 9 nepříjemných vět, které nikdy neříkejte ženě, které nejde otěhotnět

„Jestliže se žena v 35 letech rozhodne, že chce mít dítě, a teprve na tom začíná pracovat, je to pozdě. V této době už se jí snižuje kvalita vajíček a úměrně s tím klesá i šance na otěhotnění,“ varuje MUDr. Štěpán Machač, specialista na léčbu neplodnosti.

Co znamená neplodnost

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje neplodnost jako stav, kdy po roce nechráněného pohlavního styku, který probíhá alespoň dvakrát týdně, nedojde k otěhotnění.
  • Problémy s plodností má dnes přibližně každý šestý pár a pomoc reprodukčních klinik vyhledávají stále starší páry.
  • Odborníci se shodují, že po jednom roce marných pokusů o otěhotnění je vhodné dohodnout se na konzultaci s lékařem.
  • Ideálním postupem je nejprve zajít za gynekologem, který vypíše žádanku na vyšetření na reprodukční klinice.
  • U mužů vše začíná vyšetřením kvality spermií, tzv. spermiogramem, na ženy čeká ultrazvukové vyšetření a vyšetření hladiny hormonů (odběr krve).
Témata: Než otěhotníte, Rodina, Psychika, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Plodnost, Umělé oplodnění, Početí, Klinika, sperma, Ovulace, Hormonální léčba, Jana Daňková Kučerová, IVF Clinic, Reprofit, Neúspěch, Kvalita, Lékař, MUDr., Beznaděj, Vajíčko, Spermiogram, Štěpán Machač, GENNET, Otěhotnění, Ovulační testy na Heureka.cz