Maminka.czČasopis Maminka

Trauma u porodu: Co pomůže, abyste se s ním vyrovnala? Radí psycholožka a porodní asistentky

Iva Petrovová 25.  9.  2023
Nejedna maminka bohužel odjíždí z porodnice nejen s novorozeným uzlíčkem, ale i s traumatickým zážitkem, s nímž se následně musí vyrovnávat. Proč k traumatům dochází a dá se jim nějak předcházet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako nastávající maminka máte alespoň přibližné představy a přání, jak by měl proběhnout příchod vašeho miminka na svět. Je proto naprosto přirozené, že se s blížícím porodem zvyšují vaše očekávání. A někdy i obavy. Co když to bude moc bolet? Zvládnu to vůbec? Nebudou se na mě dívat jako na hysterickou prvorodičku? Bude miminko v pořádku? Jak pak budu vypadat „tam dole“? Dokážu se o dítě bezprostředně po porodu postarat? Otázek spousta. A pokud nakonec neprobíhá vše podle vašich představ, ať už na porodním sále nebo na oddělení šestinedělí, může dojít ke vzniku traumatu.

VIDEO: Takhle jsem rodila U Apolináře: Maminka se podělila o svou zkušenost

Proč k traumatům dochází?

Podle profesora Michala Zikána, primáře porodnice na pražské Bulovce, jsou traumata z porodnic bohužel velmi častá: „Z naší zkušenosti je častou příčinou konflikt mezi představou a realitou. Žena přichází k porodu s představou o tom, jak bude probíhat, jak ho bude zvládat, jaké prostředí bude vytvořeno. Realita ji pak ale může překvapit. Porod se může zkomplikovat nebo prostě průběh časově či intenzitou bolesti neodpovídá původní představě.“ Dalším zdrojem traumatu pak bývá pocit selhání.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Role porodních asistentek

Co je vlastně trauma?

Příklady reálných zraňujících vs. podporujících vět

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Psychika, Instagram, Porodní asistentka, Její tělo, Bulovka, psycholožka, Trauma, Neratov, Hroch, Fakultní nemocnice Brno, Zážitek, Maminka, Inženýr, TRAUMA U PORODU, Miloslava Kameníková, Lucie Miškóciová, U Apolináře, Michal Zikán, Neratovice