Maminka.czSociální sítě

Trávíte moc času na sociálních sítích? Zkuste digitální detox. Prospěje i dětem

Barbora Vajsejtlová 3.  10.  2020
Máte pocit, že se vám internet a sociální sítě vymykají z rukou? Naordinujte si digitální detox, který vám zase pomůže získat kontrolu nad svým životem, zvýší vaši psychickou pohodu a prospěje i vašim dětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkuste si představit své typické ráno a sled činností, které v něm denně děláte. Potom sama sobě upřímně odpovězte na několik jednoduchých otázek: Je mezi prvními deseti nějaký rituál, který se týká digitálních technologií? Jdete se podívat na telefon, jestli vám někdo nenapsal? Zkontrolujete Facebook? Potěšíte oči novými fotografiemi na Instagramu? Přečtete si ranní zprávy na internetu nebo se podíváte, co je nového ve vašem oblíbeném diskusním fóru? Pokud jste na tom podobně jako mnoho ostatních, nejspíš jste alespoň na něco z uvedeného musela přikývnout.

Ačkoli většina z nás ještě zažila dobu, kdy ten, kdo měl domů zavedenou pevnou telefonní linku byl něco jako nadčlověk a telefon byl vyhrazen pouze pro předávání nejnutnějších informací, připadá nám, jako kdyby to bylo před sto lety. Bez chytrých telefonů, sociálních sítí a internetu už si nedokážeme život představit – jde o zcela přirozený vývoj a součást jednadvacátého století. Pokud však naše závislost na digitálních technologiích dospěje do takového stadia, že bez nich neumíme strávit už ani den, nebo dokonce třeba jen hodinu, je nejvyšší čas na digitální detox. Když k němu seberete odvahu, odměnou vám bude nejen víc volného času, ale i zdravotní benefity nebo třeba vhled do vlastního nitra. A digitální detox prospěje i vašim dětem. Ukážeme vám, jak na to.

Instagram vs. realita: Takhle se mámy fotí, ale pravda je úplně jiná!

V zajetí sítí

Jejich role se v poslední době dramaticky změnila. Zatímco ještě před pár lety se většina strojů a přístrojů používala především k usnadnění práce a života, teď jsme obklopeni řadou těch, které slouží především k zahnání nudy. Ve frontách bezmyšlenkovitě vytahujeme chytré telefony, v MHD surfujeme na internetu, na dovolené jezdíme s tablety, doma zapínáme počítač, aby nám náhodou neuniklo něco z toho, co se děje na sociálních sítích.

„Nejde ale jen o vyplnění chvílí, kdy se právě nic neděje a člověk se nudí,“ říká psycholožka Marcela Vojířová. „Už před několika lety byl popsán takzvaný syndrom FOMO. Jde o zkratku anglického výrazu – Fear of Missing Out, tedy o strach, že člověku něco podstatného uteče, který ho nutí být neustále on-line, kontrolovat sociální sítě, aktualizovat statusy, vyjadřovat se k dění a podobně. Se syndromem FOMO jsou často spojeny pocity nervozity, podráždění, neschopnosti najít smysl života, deprese či pocity úzkosti,“ vypočítává psycholožka.

Mateřské trendy: Být bio, eko a mít perfektní Instagram. Je to nutné?

K závislosti na digitálních technologiích přispívá i skutečnost, že je máme k dispozici čtyřiadvacet hodin denně a jsou neustále s námi. Podle výzkumu z roku 2018, který si nechala zpracovat americká společnost Asurion, kontroluje průměrný člověk svůj chytrý telefon a dění na internetu každých dvanáct minut – a to i v případě, že je zrovna na dovolené. Deset procent lidí vytáhne telefon více než 300krát za den.

Není tedy překvapivé, že taková frekvence se musí nějakým způsobem nutně odrazit i na našem zdraví a psychické pohodě. Kromě již zmíněných depresivních pocitů, úzkosti, podráždění a celkové psychické nepohody k tomu připočítejte ještě poruchy spánku, bolesti hlavy, bušení srdce, vyšší hladinu stresu či zhoršení mezilidských vztahů. To všechno jsou symptomy, které odborníci popsali ve vztahu k závislosti na digitálních technologiích. Když zvládnete nastavit internetu a dalším hranice, výměnou získáte více svobody, času a pocit větší spokojenosti i psychické pohody.

Jste zralá na digitální detox?

Pokud odpovíte kladně alespoň na jednu z následujících otázek, alespoň částečný digitální detox by vám prospěl.
 

  • Cítíte se ve stresu nebo vás popadá úzkost, když nemůžete najít svůj mobil?
  • Kontrolujete telefon každých pár minut?
  • Poté, co strávíte nějaký čas na sociálních sítích, cítíte se v depresi, podráždění, máte vztek?
  • Je pro vás důležité, kolik „lajků“, komentářů a sdílení nasbíral váš příspěvek na sociálních sítích?
  • Máte strach, že vám něco důležité uteče, když budete off -line?
  • Už se vám několikrát stalo, že jste šla spát později, než jste zamýšlela (nebo jste naopak vstala dřív), kvůli tomu, abyste si zahrála nějakou hru na telefonu či počítači?
  • Máte problém soustředit se na něco jiného, jakmile máte v ruce telefon?

Využijte dovolené

Je pochopitelné, že představa, že by měli uprostřed každodenního režimu z hodiny na hodinu odhodit veškeré digitální technologie, je pro většinu lidí naprosto nepřijatelná. Ostatně řada z nich potřebuje internet a telefon ke své práci. Ideální variantou pro vyzkoušení si digitálního detoxu je tak například dovolená. Zkuste se vrátit do doby, kdy jste místo navigace používali běžné mapy, průvodce existovaly jen v papírové podobě a když jste chtěli najít dobrou restauraci, jednoduše jste se zeptali místních. Vyrazte zkrátka na dovolenou nebo prodloužený víkend s tím, že váš telefon (a ideálně telefony celé rodiny) bude pouze pojistkou pro případ skutečně krizové situace.

„Prázdniny a dovolená by měly primárně sloužit k odpočinku, relaxaci, semknutí a rozvíjení mezilidských vztahů. Internet, sociální sítě, chytré telefony a podobně ale mají přesně opačný účinek. Místo toho, aby lidi stmelovaly a zlepšovaly jejich vztahy, fragmentarizují a uzavírají každého do vlastní bubliny,“ upozorňuje psycholožka Marcela Vojířová. Prezentujte off-line prázdniny jako velké dobrodružství, díky kterému se vaše děti naučí orientovat v mapách, zabavit se bez internetu nebo řešit problémy operativně a s improvizací.

Na internetu jsou závislé už i pětileté děti. Jak poznat hrozící průšvih?

Nejspíš se zpočátku budete cítit nervózní a nesví z nezvyklé situace (buďte připraveni i na pocity úzkosti, frustrace, izolace a celkově negativní emoce – protože ať už si to přiznáváme, nebo ne, náš vztah k digitálním technologiím má řadu znaků závislosti a odvykání tudíž může vykazovat znaky abstinenčního syndromu). Záhy ale zjistíte, že můžete celkem bez problémů existovat i bez toho, aniž byste se ze sociálních sítí dozvěděli, co měli vaši kamarádi k obědu nebo kde byli na výletě. V e-mailu si zapněte upozornění, že jste mimo dosah a místo pročítání zpráv na internetu si zahrajte společenskou hru. Čeká vás větší autenticita, volnost i intenzivnější pocity štěstí a sepětí s vašimi blízkými. Právě dovolená, kdy na vás nedoléhají pracovní povinnosti, se tak může stát vaším odrazovým můstkem k digitálnímu restartu.

Spočítejte si on-line čas

Digitální detox si ale můžete naordinovat i v případě, že se na dovolenou v dohledné době nechystáte. Jen je potřeba k němu přistupovat trochu jinak a přizpůsobit ho podmínkám.

Ještě než se do něj vůbec pustíte, zkuste si nejprve sami pro sebe zanalyzovat, jak a kdy internet a sociální sítě vůbec využíváte. „Častým jevem je podhodnocování doby, kterou člověk na internetu stráví,“ upozorňuje psycholožka. „Lidé mají pocit, že vlastně jen párkrát za den otevřeli Facebook, podívali se na pár fotek a zhlédli jen několikaminutové video, ale když se potom všechna ta virtuální odběhnutí a nahlédnutí sečtou, výsledný čas je šokuje.“

Buďte proto k sobě absolutně upřímní a dva nebo tři dny si zapisujte všechen čas, který strávíte na internetu či počítači čímkoli jiným než prací. I kdyby se mělo jednat jen o minutu, na kterou se podíváte na Instagram, zapište ji. Stejnou analýzu proveďte i u svých dětí a jejich času stráveného před displeji, monitory a obrazovkami. Výsledný součet, který vám na konci dne vyjde, pro vás bude pravděpodobně tou nejlepší motivací k zahájení digitálního detoxu.

Polovina dětí zažívá šikanu na sítích! Týká se to i vašeho dítěte?

Buďte realisté

Při plánování detoxu buďte realističtí. Pokud víte, že internet potřebujete ke své práci nebo že se vaše děti každé odpoledne domlouvají se svými kamarády přes WhatsApp, kdy půjdou společně ven, nemá smysl trvat na stoprocentním odstřihnutí se od sítě. I stanovení hranic a korigování času, který strávíte on-line, má očistný účinek.

Klidně si předem stanovte funkce a aplikace, které si povolíte i během digitálního detoxu. Jestliže například využíváte sportovní aplikace či aplikace na přehrávání hudby, není důvod, proč byste si je měla odpírat. Smyslem je spíše vyčištění vašeho osobního prostoru od virtuálního „plevele“. Zároveň však také jasně pro celou rodinu definujte situace, kdy je jakékoli používání digitálních technologií zapovězeno (jako je například jídlo, čas před usnutím, společné aktivity apod.). Nedávejte si žádné pevné limity, ale raději zkuste vysledovat, v jakých situacích máte tendenci unikat do světa on-line.

Jaké jsou vaše virtuální spouštěče. Jsou to situace, kdy na něco čekáte nebo se přímo nudíte? Mějte pro takové případy po ruce knihu, kterou můžete číst. Bezmyšlenkovitě brouzdáte po internetu, když jste unavená? Naučte se na únavu reagovat jiným rituálem než únikem do virtuálního prostoru. Udělejte pár jógových pozic, jděte si zaběhat, dejte si vanu… Zkrátka cokoli vám vyhovuje a nesouvisí s digitálními technologiemi. Když se vám podobné relaxační rituály podaří naučit i vaše potomky, máte body navíc.

Článek vyšel v časopisu Maminka. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Instagram, Sociální sítě, Pracující matky, šití, detox, ProCit, Facebook, Moc, Vyčištění, Digi, Autenticita, Fragment, MHD, Technologie, Úzkost, Marcela Vojířová, Chytrý telefon, Smysl života, Psycholožka, Pár fotek, Stroj, Sociální síť