[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Třená bábovka podle Sandtnerky vydrží údajně vláčná 10–14 dní, což asi nikdy nezjistíte. Chutná totiž tak božsky, že se na stole dlouho neohřeje. Naučte se tuhle klasiku neomylně podle video návodu blogerů Markéty a Františka Lorencových, autorů blogu Neplecha na plechu.
600 g polohrubé mouky 240 g másla 200 g cukru krupice 8 žloutků 250 ml mléka 50 ml smetany kůra z 1 citronu 60 g droždí 70 g rozinek 70 g mandlí sůl
1. Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, trochu mouky, rozdrobené droždí a vše dobře promíchejte do konzistence hladké kašičky. Hrneček přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut, navíc se tak přesvědčíte, zda jsou kvasnice aktivní.
2. Mezitím utřete ve větší míse máslo do pěny. Dobře utřené máslo je základ úspěchu, proto v této fázi nespěchejte a šlehejte trpělivě několik minut. Poté přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a sůl a vše dobře promíchejte, aby se suroviny pěkně spojily.
3. Do základu těsta přidejte mouku a vzešlý kvásek. Vše promíchejte a dle potřeby zřeďte smetanou. Na závěr do směsi zamíchejte rozinky a mandle a takto připravené těsto přesuňte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku. Nebojte se toho, že má těsto hustší konzistenci, je to tak v pořádku. Ve formě jej nechte hodinu kynout pod utěrkou.
4. Vykynutou bábovku pečte v troubě 1 hodinu při teplotě 140 °C. Po upečení ji nechte mírně vychladnout a až poté ji opatrně vyklopte.