Maminka.czRecepty

Třená bábovka podle Sandtnerové. Tu musíte zkusit upéct

Recepty.cz 4.  4.  2020
Bábovka je vizitkou každé kuchařky. A když ji o víkendu postavíte na stůl, hned vám zútulní domov – i když tam většinou dlouho nevydrží. Tahle kynutá bábovka podle známé kuchařky Sandtnerové rozhodně ne. Hned se po ní zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Třená bábovka podle Sandtnerky vydrží údajně vláčná 10–14 dní, což asi nikdy nezjistíte. Chutná totiž tak božsky, že se na stole dlouho neohřeje. Naučte se tuhle klasiku neomylně podle video návodu blogerů Markéty a Františka Lorencových, autorů blogu Neplecha na plechu.

Suroviny

600 g polohrubé mouky
240 g másla
200 g cukru krupice
8 žloutků
250 ml mléka
50 ml smetany
kůra z 1 citronu
60 g droždí
70 g rozinek
70 g mandlí
sůl

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru, trochu mouky, rozdrobené droždí a vše dobře promíchejte do konzistence hladké kašičky. Hrneček přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut, navíc se tak přesvědčíte, zda jsou kvasnice aktivní.

2.  Mezitím utřete ve větší míse máslo do pěny. Dobře utřené máslo je základ úspěchu, proto v této fázi nespěchejte a šlehejte trpělivě několik minut. Poté přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a sůl a vše dobře promíchejte, aby se suroviny pěkně spojily.

3. Do základu těsta přidejte mouku a vzešlý kvásek. Vše promíchejte a dle potřeby zřeďte smetanou. Na závěr do směsi zamíchejte rozinky a mandle a takto připravené těsto přesuňte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku. Nebojte se toho, že má těsto hustší konzistenci, je to tak v pořádku. Ve formě jej nechte hodinu kynout pod utěrkou.

4. Vykynutou bábovku pečte v troubě 1 hodinu při teplotě 140 °C. Po upečení ji nechte mírně vychladnout a až poté ji opatrně vyklopte.

Rychlý hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept
Témata: Recepty, Video, Jídelníček, Video recept, bábovka, Lorenc, František Lorenc, Žloutek, Kvásek, Kuchařka, Mouka, Kvasnice, Droždí, Božský, Máslo, Těsto, Františka, Cukr