Maminka.czPraktické rady

Trénování paměti: S dětmi hodně mluvte, nejlepší jsou vtipy a hádanky

Michaela Láchová 14.  9.  2018
Dlouhodobá paměť u dětí prodělává výrazný vývoj kolem druhého roku věku. Skvělým způsobem tréninku paměti je kreslení nebo vyprávění. "Co nejvíce si s dětmi povídejte," radí trenérka paměti Pavlína Boučková. Dobré jsou podle ní různé hry, hádanky nebo vtipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Má vůbec cenu snažit se rozvíjet paměť už u malých dětí? Nebo je lepší nechat tomu volný průběh? 

Samozřejmě má. Dětem dopřejte co nejvíce podnětů, učte nejen nová slova (hlavně podstatná jména a slovesa), ale kontrolujte, zda jim rozumí. Vyvarujte se bombardování dětí více podněty najednou, to znamená, že při rozhovoru by nikdy neměla být zapnutá televize ani rádio. Nikdy nenechte tyto přijímače zapnuty během dne jako kulisu. 

Dětská paměť: Co od ní čekat a jak ji správně rozvíjet?


Jakými způsoby mohou rodiče podporovat rozvoj paměti u svých dětí? 

Vzpomeňte si na říkanky z dětství, nejlépe podpořené pohyby (počítání prstů: To je máma, to je táta, to je děda, to je bába, to je klouček malý vnouček nebo houpání na kolenou). Nechte je, aby říkanky dopověděly samy. Ideální jsou říkanky na písmenka. (A: A písmenko pro tebe, anděl letí do nebe, Andělka mu štěstí přála a šátečkem zamávala. Aby neulét a vrátil se zpět...) U známých pohádek na dobrou noc dělejte schválně chyby a nechte děti, aby je opravily. Nechte děti opakovat postupně se rozvíjející věty (vidím kytku/vidím zelenou kytku/vidím zelenou kytku s červeným květem/vidím zelenou kytku s červeným květem ve váze). Co nejvíce si s dětmi povídejte. Nikoli ale formou výuky, ale průbežně během dne. U starších dětí si můžete hrát hru při jízdě autem, kdo první uvidí nějaký předmět na zvolené písmenko, kdo vymyslí nejvíce slov na určené písmenko. Kdo vymyslí nejvíc názvů zvířat, jídel, kytek, měst, jmen atd. Při domácích pracích vysvětlete postup a nechte si následně od dětí poradit (Dělám palačinky, co budu potřebovat? Co udělám nejdříve?) Děti co nejvíce zapojujte do činností, i když víte, že poté budete muset byt uklidit a děti umýt. Podporujte děti v otázkách a nikdy neříkejte, že na něco jsou příliš malé! 

Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi?​


Existují nějaké techniky nebo „fígle“, jak rozvíjet dětskou paměť? 

Ideální prostředek na rozvíjení paměti jsou dětské vtipy -ještě lépe formou hádanek. (Je to zelené a jezdí to výtahem nahoru a dolů. Je to nejen hrášek ve výtahu, ale nechte děti vymýšlet, co ještě jiného by to mohlo být). Pro starší děti je výborná hra „Město, jméno, zvíře... “ nebo hra „Jedeme na dovolenou“ a do kufru dám: tričko, další řekne tričko a boty, další tričko, boty a zubní kartáček atd. Popište věc a nechte děti hádat, na co myslíte. Nebo se ptejte: „Na co myslím?“ a nechte pak děti ptát se a odpovídejte ano/ne, až věc uhodnou. 

Poprask na síti! Matka sdílela video, kde malý syn vaří nebo myje nádobí
Půjde do školy, a stále neumí jezdit na kole? Tohle je možná příčina!
Jak u dítěte rozvíjet slovní zásobu? Nežvatlejte na něj a neopravujte ho
Témata: Děti, Předškolák, Rozhovor, Batole, Praktické rady, Hry pro děti, Vtip, hádanky, Paměť, Trénování, Kytka, Had, Domácí práce, Hod, Vnouček, Druhý rok, Dětská paměť, Ideální prostředek, Volný průběh, Bombardování, Zubní kartáček, Dobrá noc, Činnost, Písmenko, Malé dítě