Maminka.czDěti a mateřství

Tresty za vysvědčení – jsou vhodné?

Josef Kraus 24.  6.  2011
Konec školního roku se blíží a s ním i nutné zlo v podobě hodnotících číslic či slov na úřední listině. Jak se postavit k tomu, když váš potomek přinese špatné známky na vysvědčení?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý pečlivý, pořádný a dobrý rodič se pochopitelně zajímá o to, jak jde jeho vlastnímu dítěti škola. To ovšem neznamená, že hra na dobrého rodiče začíná až na konci června. Pokud se opravdu správně staráte o studium svého potomka, tak jeho výsledky sledujete průběžně celý rok, takže finální rozhodnutí v podobě vysvědčení vás nemůže příliš překvapit a zaskočit.

Cukr a bič?

Starý a klasický způsob, jak vychovávat děti a směrovat je tam, kam rodič uzná za vhodné, je oblíbená metoda cukru a biče. Jsi hodný? Budeš odměněn. Děláš-li něco špatně, budeš po zásluze potrestán. Řada rodičů tento postoj zastává i co se týče vzdělávání svých ratolestí. Přinese-li dobré známky, čeká jej slíbená odměna. Není-li ohodnocení podle představ, přijde na řadu nějaký postih.

Proti tomuto modelu nelze v podstatě nic namítat. Jistě každý dokáže z psychologického hlediska pochopit, že odměna či její příslib dokáže při vhodném podání motivovat k vyšším výkonům. Rovněž vyjádření nespokojenosti či hrozba trestu může zafungovat motivačně pro snahu vyhnout se tomu. Kde je ale hranice mezi vhodným motivováním a kontraproduktivním frustrováním?

Ne každý je génius

Jiný problém při vytyčování hranice mezi trestem a odměnou spočívá v tom, nakolik je jedno nebo druhé zasloužené a čím úspěch či neúspěch měřit. Spousta rodičů má v tomto jasno – dostat dítě na co nejlepší školu, kde má mít co nejlepší známky. Ne vždy to je ale o škole a tím méně to je o známkách. Je třeba sledovat možnosti a schopnosti každého dítěte zvlášť.

Nelze poměřovat s jinými dětmi a nelze poměřovat známky na různých školách. Některé školy jsou náročnější a některé děti prostě budou vždy získávat lepší ohodnocení než to vaše. Není třeba z toho dělat tragédii, ne každé dítě může být geniální. Jiná strana mince ale je, že dítě by nemělo získávat horší ohodnocení, než na které objektivně má. Jakkoli se dá prominout nedostatek nadání či inteligence, zahálka, cílené flákání a nedostatek píle je už něco, co by rodič tolerovat neměl.

Například rodiče, kteří mají dětí více, obdarují zpravidla všechny děti, i ty méně šikovné. Odměny se ale mohou lišit, a tak šikovnější ze sourozenců dostane něco lepšího. Jak, kdy a čím odměňovat děti za vysvědčení si přečtěte v našem článku Zaslouží si vaše dítě odměnu za vysvědčení?

Jinými slovy, pokud vidíte, že se vaše dítě snaží, ale lepší známky prostě nedokáže získat, je jakékoli trestání nesmyslné, jakkoli se vám jeho vysvědčení nemusí líbit. Pokud naopak vnímáte situaci tak, že váš potomek není hloupý, jen na to kašle, je třeba přitvrdit v motivaci slíbenou odměnou či hrozícím trestem.

Odměňovat, nebo ne?

V době relativního dostatku, hojnosti a televizní reklamou zmasírovaných dětí se řada rodičů dostává k tomu, že svým potomkům slibují a následně i pořídí na vysvědčení nějakou drahou věc. Na tom v zásadě není nic špatného, pokud dodržíte dvě základní pravidla. Tím prvním je přiměřenost. Míra ocenění musí záviset na úrovni podaného výkonu.

Dobré vysvědčení se sice pěkně čte a je v pořádku, že je za něj tvrdě pracující dítě odměněno, ale nesmí být centrem všehomíra. Není vhodné pořizovat až přehnaně drahé či jinak hodnotné dary. S takto nastaveným standardem se vám bude v budoucnu špatně pracovat. Jak oceníte důležitější výkony? Navíc plnění vlastních povinnosti pouze kvůli vidině zisku materiálního statku může negativně ovlivnit dětské vnímání světa a jeho hodnot.

Druhým základním pravidlem je skutečně dodržet vlastní slovo. Neodměňujte dítě, když nedosáhlo nutné hranice pro splnění vašeho slibu (tedy dostatečně dobrých známek pro odměnu). Jestliže se domluvíte na čtyřech dvojkách pro koupi nějaké hračky, neměli byste ji koupit, pokud vysvědčení bude horší. Tím porušíte motivační princip a dítě bude pro příště vědět, že k získání odměny nemusí vyvinout potřebnou snahu.

Míra postihu

Jak již bylo řečeno, nemůžete dítě trestat, jestliže objektivně nemá na to, aby podávalo takové výkony, jaké vy považujete za žádoucí, i když se snaží naplnit vaše očekávání. Na druhou stranu není možné nechat špatné výsledky vysvědčení úplně bez povšimnutí. Málo kdo vám poradí použít fyzické tresty. Jednoduše proto, že jejich hrozba děti výrazně stresuje a vede často k různým excesům. Linky bezpečí bývají právě v období vydávání vysvědčení často zahlceny. Sdružení Linka bezpečí (SLB) upozorňuje, že obavy z reakcí rodičů na vysvědčení představují pro děti větší stres než vysvědčení samotné.

Rovněž roste počet útěků z domova. Takto vystrašené dítě nemůže být vaším výchovným cílem. Skutečnost, že někdy vhodně použitá facka je více než sto domluv, samozřejmě platí. V případě vysvědčení to ale může být jinak, protože tato skutečnost je pouze vyvrcholením dlouhotrvajícího stavu, který jste vy nedokázali řádně ohlídat a včas mu zamezit. Pomyslná či faktická facka, jakožto okamžitý a řádný trest, tak měla spíše smysl v průběhu školního roku.

Zapůsobte na svědomí

Mnohem účinnější variantou je jednak odepření slibované odměny, druhak volba takového potrestání, které působí na psychiku dítěte motivačně do budoucna. Projevené zklamání delšího trvání nad chybějící snahou či výsledky dítěte jsou tak mnohem účinnější. Promluva do duše či omezení jeho oblíbených aktivit, které od nynějška budou pouze za odměnu, mohou také dobře posloužit.

Jakkoli je vysvědčení každoročně významnou událostí hodnotící celoroční aktivitu dítěte ve škole, nelze přeceňovat jeho důležitost do té míry, že budete své pozitivní či negativní hodnocení přehánět.

Frustrovat či nahánět hrůzu dítěti jistě není to, co by mělo být vaším cílem. Nenechte se proto ovládnout náhlými emocemi a především pečlivě sledujte celý průběh studia. Nezapomeňte také na to, že odměna či trest jsou pouze jednou z částí správné výchovy a dohledu, nikoli tím jediným nástrojem rodiče.

Témata: Děti, Vysvědčení, Linka bezpečí, Váš cíl, Druhák, Třes, Trest, Oblíbená metoda, Finální rozhodnutí, Třešť