Maminka.czFejeton otce

Tři děti, to je šrumec. Nejlepší je zabavit je sportem, říká Jan Smetana

Michaela Láchová 4.  5.  2020
Nejlepší je zabavit děti sportem, říká moderátor Jan Smetana (37). Málokdo by řekl, že tenhle věčně klučičí kukuč, který se na nás směje z obrazovky České televize, patří tátovi, který vychovává tři ratolesti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Honzu Smetanu vídáme nejčastěji v pořadu Branky, body, vteřiny. To je ale jen zlomek toho, čemu všemu se pracovně věnuje. Na své tři děti, Nikolku (12), Bastiena alias Bášu (6) a Laurinku (1,5) si ale jako správný táta vždycky čas udělá!

Jaký je život se třemi dětmi?

Je to samozřejmě neskutečnej šrumec, protože každé z nich je jiné, věkově jsou děti hodně od sebe. Když s nimi má člověk podnikat něco současně, je to masakr. Ale neměnil bych za nic na světě.

Jak se vám daří skloubit jejich rozdílné věky? Najdete nějaký společný program, kde se zabavíte všichni?

Najdeme, na dovolené u moře. To je nejlepší. Jinak se snažím věnovat hodně i každému zvlášť. S Nikolkou jsem si byl nedávno zabruslit na zimáku, Báša na to moc není, s tím chodím zase často plavat. S Laurinkou si hlavně hrajeme, je ještě malá. Nejlepší je podle mě zabavit se sportem. Takže se pořád snažím je na nějaké sporty tahat. (smích)

 

Snažím se často věnovat každému z dětí zvlášť. Každé je totiž úplně jiné!

 

Zdědily po vás děti lásku ke sportu?

Když se Báša narodil, tak jsem řekl, že vyhraje Wimbledon. Spíš si ale myslím, že bude umělecky zaměřený. Z toho trpím. (smích) Třeba dokáže dvě hodiny skládat dřevíčka, ze kterých si staví různé pyramidy, ale když má organizovaně sportovat, tak je z toho úplně brunátnej. (smích) Musí chtít on sám.

Ovšem zaujalo mě to jeho soustředění. Dvě hodiny vydrží skládat dřívka? To je skvělý benefit do školy i do života!

Vydrží to vážně dlouho. Nejvíc ho baví, když jdeme do lesa, nasbírá si šišky a dělá z nich hodinu cestičku.

Přežijete to, když z něj nebude sportovec?

To nevím! (smích) Ale ještě máme Laurinku, teď sázím na ni. Dal jsem všude po bytě basketbalový koše a ona se už krásně trefuje. Víc než panenky ji zajímají míče a tomu já strašně fandím. Doufám, že jí to vydrží.

V diáři si rezervuji čas na rodinu, říká Michal Dalecký alias asistent Žížala


Jsou to hodně rozdílné světy, kluci a holčičky? Vy to můžete posoudit…

Já si myslím, že ano. Báša je skvělej kluk, zábavnej a energickej, ale je to typickej kluk. Laurinka by se pořád muckala, je taková něžná, prostě princezna. Nikolka je taky skvělá, chodí na atletiku, vyhrává závody, jezdí na bruslích, to je pecka. Každý je jiný.

Nikolce je teď dvanáct, jsou u ní už nějaké náznaky puberty, nebo ještě jedete spíš v tom dětském režimu?

Tam už jsou náznaky tak rok. Už proběhlo i rande. (smích) Teď hlavně hlídáme, aby ji Instagram nebavil víc než školní povinnosti. Když má třeba vyklidit myčku, tak často protáhne obličej a myslí si o tom svý. Ale i když se znechuceným výrazem ve tváři, vždycky poslechne a udělá to.

Jak se vám daří digitální technologie udržet na uzdě? Má Nikolka nějaký režim?

U nás je to založené na důvěře. Vysvětlili jsme jí vše kolem toho, co by měla vědět, a ona nám říká, když se jí něco nezdá. Nemáme žádná tabu. I já jsem tak vychovaný, žádné lži a zatajování. Nejlepší je podle mě být maximálně otevřený.

Vždycky jste říkal, že byste si přál velkou rodinu. Už jste skončili, nebo ještě nejste kompletní?

Já bych klidně pokračoval, ale Evička (manželka Honzy, pozn. red.) říká, ať si k tomu najdu jinou ženu, že už má dost a je zničená. Upřímně si myslím, že nám tři děti stačí. Jsou věkově hodně od sebe, takže už takhle je to občas masakr. Ale je to super.

Co vás vaše děti naučily?

Hlavně zodpovědnosti. Když děti káráte za to, že si neodnesou talíř po jídle nebo zahodí ponožky pod postel místo do koše na prádlo, tak to nemůžete sami udělat. Co je mám, tak si dávám strašný pozor na to, abych jim šel příkladem. Snažím se být v jejich očích ten nejlepší.

Takže se tak hezky vychováváte navzájem…

Ano. A pak mě hrozně baví jejich bezprostřednost, jejich otázky. Nikdy jsem neudělal to, že bych je odmítl, když se na něco ptají, s tím, že nemám čas, že třeba pracuju. Snažím se od té doby, co jsou na světě, nenosit si práci domů. Když přijdu, chci být hlavně s dětmi. Vždycky to samozřejmě není zalitý sluncem, někdy se to tak sejde, že mám rýmu, Nikča má svou náladu, Báša je zpruzenej ze školky a Laurinka celý den nespí. To pak otestuje sílu rodiny. (smích) Ale člověk musí jít dál. Já jsem realista, vždycky všechno není ideální. Každé dítě má naštěstí svůj vlastní pokojíček, takže si může zalézt, když chce. A já mám dostatek červenýho vína a Eva bílýho, takže jsme zajištěný. (smích)

Ideál otce rozhodně nenaplňuji, ale snažím se, říká Martin Veselovský


Povězte, máte nějaký nepracovní sen, který byste si rád splnil?

Strašně rád bych cestoval, to jsou podle mě totiž nejlíp utracený peníze, když pominu investici do dětí a do vzdělání. Pak mě baví rybaření, s Bášou chodíme hodně na ryby. Rád bych tak strávil třeba dva týdny na lodi na otevřeném moři a rybařil. Ale to teď pár let neudělám, to by bylo moc sobecký!

Témata: Slavní tatínci, Rozhovor, Instagram, Sport, Otec, Fejeton otce, sportovec, Karate, Basketbalový, Nikolka, Atlet, Děti, Honza, Basketbal, Smích, Zatajování, Digitální technologie, Pecka, Česká televize, Kukuč, Bezprostřednost, Basa, Bastien, Lauřin, Táta, Sport na Heureka.cz