Maminka.czPorod

Tři nejčastější mýty o porodu. Kterému jste věřila vy?

Ivana Ašenbrenerová 24.  3.  2023
Začíná porod prasknutím plodové vody? Bolí? Je císařský řez důvodem, že mezi matkou a dítětem nevznikne silné pouto? Ty nejčastější mýty o porodu pomůže zbořit porodní asistentka Nikola Cenková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porod je záležitost opředená pověrami, ale i zvláštními rituály. Vystopovali jsme tři nejčastější mýty, které mezi maminkami o porodu kolují, a požádali soukromou porodní asistentku Nikolu Cenkovou z Horní Lhoty u Opavy, aby je uvedla na pravou míru. Tady jsou! Také jste některému z nich dříve věřila?

VIDEO: Epidurál v přímém přenosu: Takhle vypadá jeho aplikace!

MÝTUS PRVNÍ: Začínající porod pozná každá žena

Není tomu tak. Zvláště prvorodičky často přijíždějí na porodní sál zbytečně brzy. Vždycky na všech předporodních přípravách říkám, že na to, co přijde během porodu, se opravdu nedá moc připravit. Takže platí staré dobré „kdo nezažije, nepochopí“. Stejně tak to máme každá jinak s vnímáním bolesti. To, co jsou pro jednu silnější menstruační bolesti, může být pro jinou hranice agónie. Proto používáme k orientaci v porodním procesu hodnocení délky intervalu mezi jednotlivými kontrakcemi a zároveň měříme délku kontrakce. Stejně tak to platí obráceně. Ve své praxi potkávám i ženy, které porodí neplánovaně doma nebo po cestě do porodnice prostě proto, že neměly pocit, že by se dělo něco významného.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Platí, že "jednou císař – navždy císař"?

Je bonding opravdu alfou a omegou budoucího vztahu s dítětem?

Jak podpořit poporodní hormonální koktejl?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Novorozenec, Matka, Tipy a rady porod, Císařský řez, Porodní asistentka, vyvolávaný porod, Plodová voda, mýty, mýtus, Vztah, Opava