Maminka.czNočníky

Tři tajné triky, jak naučit dítě na nočník za tři dny

Už žádné špinavé plíny a nehody, které je třeba uklízet. Poradíme vám, jak naučit chodit dítě na nočník, i když se mu nechce. Kdy je ideální doba začít s nočníkem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když byla malá generace dnešních rodičů, chodily děti na nočník výrazně dříve než nyní. Důvod je jednoduchý – dnes většina rodičů používá jednorázové pleny, takže odpadá praní a žehlení špinavého prádla. Dříve však nic jiného nebylo, a tehdejší matky se proto snažily naučit dítě na nočník mnohem dřív.

V současné době také rodiče s nácvikem čekají, až se u dítěte objeví známky připravenosti, někdy až do té doby, než dítě nastupuje do školky. Ale upřímně, je to zbytečně dlouho. Dítě je na nočník připraveno mnohem dříve, než si myslíte.

„Věřím, že všechny děti jsou připraveny používat nočník, a to ve dne i v noci, když jsou 22 měsíců staré. A je jedno, zda potřebují čůrat nebo kakat,“ tvrdí Lora Jensenová, autorka knihy o trénování na nočník a maminka šesti dětí.

Podle ní jsou děti zvědavá stvoření a reagují na nočník, když dostanou ty správné podněty. Učte je znát své tělo a zbavte se pocitu, že na ně musíte používat nějaké triky a rozptylovat je. Poradíme vám, jak na to.

S dítětem o nočníku mluvte

Někdy jsou děti tak zabrané do hraní, že prostě zapomenou, že je třeba jít na nočník. Není divu, až doposud měly plenu, a tak si kvůli potřebě nemusely přestat hrát a vlastně ani nic říkat. Jensenová prohlašuje, že by rodiče měli dětem neustále připomínat, že je třeba říct, když budou potřebovat přestávku na nočník.

Při nácviku chození na nočník můžete dítěti dát místo "klasických" plen ty natahovací.

 

„Neptejte se jich, jen jim připomeňte, že si mají na nočník odskočit, když potřebují. Pokud bude dítě cítit, že má nad procesem vylučování kontrolu, nebude bojovat ani jej nijak bojkotovat,“ uvedla Jensenová.

Nerozptylujte ho

Možná vám dopolední pásmo dětských pořadů poskytne vytouženou chvilku úlevy, ale jde o to, že pořady dítě rozptylují. Upoutají jeho pozornost natolik, že zapomene na nočník a pustí to do kalhot, což naruší nácvik. Teď jde o vaše dítě. Vypněte televizi i mobilní telefony.

Kupujeme nočník
Dítě je na světě

Kupujeme nočník

Nácvik na nočník může být složitý. Znamená to skutečně zůstat tři dny doma a nedělat nic. Zaměřte všechen svůj čas i pozornost na dítě, a to po dobu tří dnů,“ radí šestinásobná matka. Ven jít můžete, ale měli byste se vyhnout dětskému hřišti, kde je dítě více vtaženo do hry s kamarády a opět může na potřebu zapomenout. Radši jen zajděte na procházku.

Zbavte se všech svých plenkových zásob

Ano, všechny pleny, i ty, které tvoří železnou zásobu a tajnou zásobu, i ty, které se ukrývají v různých taškách, batozích a kabelkách, zabalte a darujte své kamarádce s mladším dítětem.

Berte to jako potvrzení, že jste se skutečně rozhodli zbavit své dítě plen a už se k nim nikdy nevrátíte. Když doma nebudete mít žádné plenky, bude jednodušší vytrvat.

Další informace o této metodě si můžete přečíst na webu Supermámy.

Úspěšnost metody potvrzují i další maminky. „Vyzkoušela jsem metodu se svým nejstarším synem. Fungovalo to, ale já si myslela, že je to možná jen štěstí. O rok později jsem to vyzkoušela s druhým synem a opět to fungovalo. Nicméně jsem si stále myslela, že by mohlo jít o náhodu.

Naposledy jsem ale trénovala chození na nočník s dvojčaty, chlapcem a dívkou, a opět to zafungovalo. Je to ta nejlepší metoda, každý je šokován, že se moje děti naučily chodit na nočník tak rychle a už ve dvou letech,“ pochvaluje si Silvia, maminka čtyř dětí. 

VIDEO: Podívejte se, jak se snaží 20měsíční holčička přebalit sourozence

GALERIE: Nesete na návštěvu pro miminko plenky? Tímhle vyrazíte dech
Galerie: Slavní klokani. Které celebrity dávají přednost nošení? A mají dítě ve správné poloze?
10 nejčastějších příčin pláče miminka
Témata: Děti, Batole, Nočníky, Pleny, Chození, Dnešní rodič, Mladé dítě, Dětské hřiště, Nočník, Žehlení, Jak, Taška, Taj, Pásmo, Velký krok, Rodiče, Druhý syn, Dětský pořad, Současná doba, Vylučování, Mobilní telefon, Supermámy, Kabelka, Noc, Většina rodičů, Pleny na Heureka.cz