Maminka.czDěti

Tři tipy, aby vás děti poslouchaly. Mluvte pozitivně a použijte humor

Michaela Láchová 21.  1.  2019
Vše, co děti dělají, má svůj skrytý význam. Snažte se ho rozklíčovat. Co vám chtějí sdělit? My vám dáme tři tipy, jak na to, aby vás děti lépe poslouchaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mluvte pozitivně

Mozek se většinou rychle otupí vůči často opakovaným frázím, které se děti naučí ignorovat. Navíc ukládá spíš kladně položené věty. Je proto mnohem efektivnější informovat dítě o tom, co má právo dělat, než o tom, co nesmí. Zkuste příště namísto „nekřič tolik“ říct „zkus mluvit tišeji“. 

Proč děti dělají bláznivé věci? Chtějí pozornost! Jaké jsou další důvody?

Řešení hledejte společně

Pokud má dítě problémy s dodržováním pravidel, promluvte si společně, v rodinném kruhu, a najděte nová řešení. Dítě je často lépe přijímá, pokud má pocit, že do toho může mluvit, že má možnost volby. Zároveň se mu ale snažte vysvětlit, že podle určitých pravidel se zkrátka fungovat musí. Není to z vaší strany jen peskování, je to jako s pravidly silničního provozu. Když je někdo nedodrží, bouračka je tu vcukuletu.

Děti jsou velkou inspirací. Co bychom se od nich měli naučit?

Použijte hru a humor

Jste v parku, je čas jít domů a vaše dítě odmítá poslouchat? Snažte se přenést odchod do hry. Navrhněte, že budete závodit k autu, anebo si zahrajte na koníka, vezměte mrně na ramena a hurá domů

Knižní tip: Děti potřebují hranice

Jsou dnes děti víc nevychované a drzé než dříve? Na tuto i další otázky odpovídá zkušený rodinný poradce JAN-UWE ROGGE v knize DĚTI POTŘEBUJÍ HRANICE. Vychází z pojetí, že ani v dobré snaze neomezovat svobodu dítěte ho nelze „nechat na holičkách“ a postavit ho do dnešního světa bez vědomí vlastních hranic. 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Praktické rady, Naše tipy, Batole, Tip, Pravidlo, Rodinný poradce, Vaš, Silniční provoz, Rodinný kruh, Určité pravidlo, Dnešní svět, Knižní tip, Poradce, Nové řešení, JAN-UWE Rogge, Humor, Peskování