Maminka.czPraktické rady

Tvoříme z polymerové hmoty

redakce 23.  6.  2011
Tvoříme z polymerové hmoty
Chcete si vyrobit šperk? Ozdobit dekorační předměty? Chcete kreativně tvořit za pár korun? Polymerová hmota je to pravé! Polymerová hmota je modelovací materiál, který se vytvrzuje v troubě zapečením bez změny barvy a tvaru. Na našem trhu je k dostání pod jménem: Fimo, Premo a Cernit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se s polymerovou hmotou pracuje?

Práce s touto hmotou je velmi jednoduchá. Hmota se tvaruje v ruce (je podobné konzistence jako modelína), je možno ji vyválet, vykrajovat, řezat. Polymerová hmota je k dostání v různých barvách, které se dají kombinovat, vrstvit a tím se vytváří různé vzory.

Hotové výrobky lze po vytvrzení v troubě ještě dále zpracovávat, vyvrtávat dírky, ořezávat je, brousit, barvit, lakovat, zdobit technikou decoupage…

Co si z polymerové hmoty můžeme vyrobit?

Například šperky. Z polymerové hmoty lze vyrábět přívěsky, náramky, korále, náušnice, vlastně jakýkoliv šperk vás napadne. Polymerová hmota se při výrobě šperků kombinuje s kovovými komponenty (řetízky, kovovým zapínáním, očky…), může být doplněna o přírodní materiály, jako jsou kožené šňůrky a dřevěné korálky.

Hračky lze z polymerové hmoty také velmi snadno vyrobit. Panáčci a figurky jsou vděčným námětem na společné tvoření s vašimi dětmi. Co takhle drobnosti pro Barbínu vaši dcerky? Z polymerové hmoty lze například vyrobit nádobíčko a potraviny do pokojíčku pro panenky.

Polymerovou hmotou lze dekorovat i různé předměty do bytu. Ozdoby z polymerové hmoty mohou dekorovat vaše krabičky na drobnosti nebo mohou vytvořit z běžné příborové sady něco extravagantního. Z polymerové hmoty lze vytvarovat cokoli.

Tato hmota je univerzální a dá se z ní vytvořit opravdu cokoliv, je pevná, lehce zpracovatelná a stálobarevná.

Více inspirací a návody na tvoření z polymerové hmoty najdete na portále www.potvor.cz.

Témata: Praktické rady, HMO, Tvor, Pól, Polymer