Maminka.czTěhotenství

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin

Zažila to prakticky každá těhotná žena a spoustu z nich tvrdnutí břicha pořádně vystrašilo. Stav, kdy vám najednou ztvrdne břicho, může být nepříjemný a někdy dokonce i bolestivý. Zjišťovali jsme, co to znamená, o jak vážný problém se jedná a kdy je lepší vyrazit k lékaři. Poradí a vysvětlí gynekoložka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je tvrdnutí břicha běžný a přirozený jev, zejména ke konci těhotenství, nebo jde o závažnou komplikaci a problém, který byste měla raději hned řešit s lékařem? Vše vysvětlí gynekoložka.

VIDEO: Podcast Maminka: Jaká vyšetření vás čekají při těhotenství?

Těhotenství je zvláštní stav. Většina z nás se nemůže dočkat, až se to konečně podaří, ale jakmile otěhotníme, pohltí nás neustálý strach a obavy o to, jestli je všechno tak, jak má. Sledujeme, pozorujeme a zkoumáme každé píchnutí a lupnutí, které bychom ještě před několika týdny vůbec nebraly na vědomí. A v případě tvrdnutí těhotenského břicha je to stejné.

Opatrně při úklidu i sportování

Tvrdnutí břicha patří k nejčastějším těhotenským komplikacím. Stahy děložní svaloviny neboli kontrakce se fyziologicky vyskytují již od 6. týdne těhotenství, jako následek růstu dělohy a plodu. Těhotná žena je začne vnímat zhruba od 20. týdne gravidity, a to zejména po větší fyzické námaze, jako je například úklid nebo svižná rychlá chůze. V druhé polovině těhotenství se nepravidelné kontrakce vyskytují stále častěji a jsou intenzivnější. Mnohdy je pro nastávající maminku obtížné odlišit tvrdnutí bříška od příznaků předčasného porodu. Jenže jak poznat, kdy je tvrdnoucí břicho předzvěstí něčeho vážnějšího a kdy jde o úplně normální projev těhotného těla? A máte se bát?

Jak poznáte tvrdnutí břicha

Nevíte přesně, co si pod pojmem tvrdnoucího těhotenského břicha představit? Potom jste ho zcela určitě ještě nikdy nezažila. Protože tvrdnutí břicha si rozhodně s ničím jiným nespletete.

Je to přesně ta situace, kdy vám břicho ztvrdne tak, jako kdybyste vší silou zaťala svaly – jenže tento pocit neovládáte vlastní vůlí, ale břicho se vám napíná a tvrdne samo od sebe. Je samozřejmě normální, že se vyplašíte a přemýšlíte, jestli to nemůže znamenat nějaké ohrožení pro vaše miminko (zejména, pokud je to vaše první těhotenství a nemáte ještě s tvrdnutím břicha žádné zkušenosti).

Dobrou zprávou je, že v naprosté většině případů se nejedná vůbec o nic vážného, ale o zcela normální projev těhotného těla:

„Pojem tvrdnutí břicha vyvolává u řady gynekologů občas až panickou reakci. Těhotným ženám, jež jsou v podstatě od okamžiku pozitivního těhotenského testu v JINÉM stavu, se někdy skutečně velmi obtížně vysvětluje, že těhotenství s sebou nese řadu úplně nových vjemů, tělesných příznaků a neobvyklých reakcí na naprosto fyziologicky probíhající děje,“ potvrzuje gynekoložka MUDr. Kamila Nouzová.

Nejen obří pupík! Co ještě na těle v těhotenství pořádně nabobtná?

Za tvrdnutí břicha může námaha i špatné stravování

Na tvrdnutí bříška si často stěžují těhotné ženy po nějaké intenzivnější tělesné námaze. Typickým příkladem je například zvedání těžších předmětů, nošení těžkých nákupů, intenzivnější úklid domácnosti nebo delší procházka ve svižnějším tempu. Stejně tak ale můžete mít velmi podobné pocity i v případě nadměrné tvorby plynů ve střevech (nadýmání) v důsledku nevhodného jídelníčku.

Kdy vyrazit k lékaři?

Pokud se tedy pocit tvrdnoucího břicha objevuje jen občas a nárazově, není většinou potřeba se nijak výrazně znepokojovat. Kdy se tedy vypravit s tvrdnoucím břichem za gynekologem?

„Je vhodné, aby žena svůj stav zkonzultovala se svým ošetřujícím gynekologem, v případě, že se jedná o první těhotenství a tento pocit znepokojuje ženu víc než dvacetkrát denně. Není vázán na naplněná střeva, tedy zácpu, naplněný močový měchýř či zvýšenou fyzickou aktivitu. Gynekolog jí potom pravděpodobně nabídne vyšetření i mimo termín běžné těhotenské poradny,“ vysvětluje MUDr. Kamila Nouzová.

V případě, že jste už ve vysokém stupni těhotenství (po 34. týdnu), uvádí odborníci, že vám břicho může tvrdnout až třicetkrát denně – a nemusí to znamenat nic špatného. Řešit byste ho měla v případě, že jsou stahy intenzivní, časté a nepřestávají nebo dokonce ještě zesilují.

Syndrom karpálního tunelu: Bolesti, křeče, brnění prstů i otoky. Co s tím?

Co dělat, když vám tvrdne břicho

Jestliže vás trápí pravidelné a intenzivní tvrdnutí břicha a navštívíte se svými potížemi gynekologa, vyšetří vám pohmatem břicho a provede i vaginální vyšetření.

„V případě výskytu výtoku, jenž by mohl provázet infekci zevního genitálu, jej zaléčí. Případně provede odběr na mikrobiologické vyšetření poševního sekretu či stěr na vyšetření možné infekce uvnitř děložního hrdla, aby vyloučil zánět, který by mohl graviditu skutečně ohrozit. Neléčený zánět v oblasti genitálu by mohl narušit celistvost plodových obalů a způsobit předčasný odtok plodové vody,“ říká gynekoložka Kamila Nouzová.

Dále je vhodné provést i takzvanou vaginální ultrazvukovou cervikometrii, která ještě přesněji odhalí případné patologické zkracování délky děložního čípku či abnormální tvar vnitřní branky.

"Pokud jsou tato vyšetření v pořádku, můžeme těhotnou ženu víceméně uklidnit. Nabízíme přípravky s obsahem hořčíku, doporučíme víc odpočinku, případně pracovní neschopnost v případě, že má fyzicky náročnou práci, a pozveme ji na další kontrolu, kdy cervikometrii zopakujeme. Když břicho subjektivně tvrdne pořád dále, ale kontrola neodhalí změny, můžeme ženu uklidnit a dále kontrolovat standardním způsobem," dodává MUDr. Nouzová.

Jak si ulevit od tvrdnutí břicha

Úlevu od nepříjemně tvrdnoucího břicha vám může přinést krátká procházka v pohodovém tempu, poloha vleže se zvednutýma nohama nebo teplá (ale rozhodně nikoli horká) koupel. Snažte se napětí bříška prodýchat a co nejvíc se uvolnit. Tvrdnutí zhoršuje i stres nebo nedostatek tekutin. Dbejte proto na dostatečný pitný režim a psychickou pohodu.


Nejoblíbenější produkty

DADA Extra Care 4 7-18 kg 82 ks DADA Extra Care 4 7-18 kg 82 ks
nabízí 9 obchodů za ceny od 299 Kč
Porovnat ceny
Pampers Premium Care 4 174 ks Pampers Premium Care 4 174 ks
nabízí 28 obchodů za ceny od 975 Kč
Porovnat ceny
Pampers Pants 5 152 ks Pampers Pants 5 152 ks
nabízí 31 obchodů za ceny od 989 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené pleny


MUDr. Kamila Nouzová, gynekoložka, profigyn.cz

Může se tvrdnutí břicha objevovat i v prvním či druhém trimestru těhotenství, nebo jde výhradně o záležitost třetího trimestru?

Pocit „tvrdého“ bříška mohou mít těhotné ženy již od prvních týdnů gravidity, nejčastěji je to způsobeno mírným zpomalením střevních pohybů, a tím vyšší tvorbou plynů. Střeva jsou jakoby plnější, objemnější a mohou lehce mechanicky tlačit na dělohu, jež je v těhotenství též více prokrvená. Tento pocit pak může vnímavá žena mít až do konce gravidity.

Je potřeba s těmito obtížemi navštívit vždy lékaře?

Samozřejmě, že ne vždy je nutno ihned podstupovat vyšetření. Až devadesát procent žen, kterým „tvrdne“ břicho, má naprosto fyziologickou graviditu. Na základě zkušeností s patofyziologií předčasného porodu je dokonce známo, že tento nebezpečný a rizikový stav neprovází téměř žádné zjevné příznaky u většiny takto postižených žen. V ČR máme dle statistických údajů dlouhodobě sedm procent předčasných porodů – počítají se tam  všechny porody před 38. ukončeným týdnem gravidity.

Může být tvrdnutí břicha miminku nějak škodlivé?

Plod toto tvrdnutí nijak neovlivňuje! Plod je chráněn plodovou vodou, která mu poskytuje jakýsi ochranný obal, a i kdyby se jednalo o děložní kontrakce, tak není plod v ohrožení z hlediska nějakého mechanického poškození.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Bolesti břicha, Ochranný obal, Plodový obal, Těhotenské břicho, Česká republika, Vyšetření, Zjevný příznak, Měchýř, Psychická pohoda, Námaha, Kamila Nouzová, Břicho, Poševní sekret, Těhotné tělo, Náročná práce, Třetí trimestr, Předčasný odtok, Možná infekce, První trimestr, Zdraví na Heureka.cz