Maminka.czTěhotenství

Tvrdnutí břicha v těhotenství dokáže potrápit. Jak se mu vyhnout?

Alena Klimková 14.  11.  2011
Ženy během těhotenství dokáže pěkně potrápit tvrdnutí břicha, které se v častějších intervalech objevuje od 34. týdne těhotenství. Tehdy se děloha začíná připravovat na porod – zkouší si totiž stahy a břicho při tom úplně ztvrdne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní příčina: Zvětšující se děloha

Tvrdnutí břicha v těhotenství bývá zapříčiněno běžnou děložní činností. Děloha, což je dutý orgán složený z hladké svaloviny a uzavřený čípkem, se totiž krátce po otěhotnění začíná výrazně měnit – roste, a tím způsobuje třeba zvýšení prokrvení malé pánve a napínání závěsného aparátu, hlavně oblých vazů.

Zvláště prvorodičky nebo štíhlé ženy mohou během těhotenství pociťovat ojedinělou bolest v podbřišku, která se může postupně posunovat směrem k pupíku. Ve většině případů je „viníkem“ právě napínání závěsného aparátu zvětšující se dělohou.

Tvrdnutí není bolestivé, ale spíš nepříjemné

Děloha vykazuje činnost po celou dobu těhotenství, proto by měla těhulka počítat s tím, že jí bude břicho tvrdnout. Tvrdnutí břicha většinou nebývá bolestivé, spíš je nepříjemné. Objevuje se zpravidla při namáhavé činnosti, třeba při uklízení. Když je těhulka v klidu, břicho by jí však tvrdnout nemělo.

Pozor na frekvenci tvrdnutí

Těhotná žena by měla o tom, že jí několikrát za den tvrdne břicho, určitě informovat svého ošetřujícího lékaře. Do 34. týdne těhotenství by počet tvrdnutí břicha neměl přesáhnout číslo 15, po 34. týdnu gravidity pak číslo 20 až 30. Pokud je tvrdnutí břicha častější, může to znamenat i předčasný porod.

Základním pravidlem samozřejmě je, že jestliže těhulka během tvrdnutí břicha pociťuje také bolesti v kříži nebo v podbřišku, bylo by na místě, aby co nejdříve zašla za svým lékařem.

První pomoc

Co proti tvrdnutí břicha obvykle pomáhá? Lékaři často předepisují tablety magnesia. Těhulkám také doporučují klid a odpočinek, krátké procházky a nepřemáhání se. Spoustě ženám se při tvrdnutí břicha dále osvědčilo lehnout si zády na lůžko a podložit si pánev polštářky.

Čemu se naopak vyhnout? Bříško si během tvrdnutí nehladit, protože by se mohly kontrakce ještě zhoršit. Nesprchovat se horkou vodou, ale spíš vlažnou vodou a nepouštět si vodu na bříško, které by se nemělo proudící vodou masírovat.

ČTĚTE TAKÉ: Porod začíná...

Záměna se zánětem slepého střeva

Tvrdnutí břicha bývá často zaměňováno také se zánětem slepého střeva. Tvrdnutí břicha způsobené napínáním závěsného aparátu má však nárazový charakter a bolesti jsou v tomto případě spíše ojedinělé a nesílící.

Zánět slepého střeva – v době těhotenství velice vážná diagnóza – se na druhou stranu vyznačuje tupými bolestmi, které postupně sílí a které jsou obvykle provázeny poruchou střevní pasáže.

Témata: Těhotenství, Jak, Tvrdnutí, Hlavní příčina