Maminka.czKojení

Ty máš ale balony! 7 věcí, které neříkejte kojící matce

Michaela Čentešová 8.  6.  2018
Jsou otázky, které kojící mámy dostávají neustále. Často přitom padají od lidí, kterým je do toho, slušně řečeno, houby. Je ale dobré se na ně připravit a brát je s trochou nadsázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě nikdy se o moje prsa nezajímalo tolik lidí, jako když jsem porodila. Najednou se mě na ně ptaly nejen moje matka a tchyně, ale všechny kamarádky, kolegyně z práce, sousedky, dokonce jedna paní prodavačka v supermarketu.

Snad všichni na celé planetě chtěli vědět, jestli kojím, kolikrát kojím, jak moc syn pije, jestli mi prsa netvrdnou a jestli si je masíruji…

Manželovi je odporné kojení. Nemůžu před ním syna nakrmit!

Když jsem ještě po sedmnácti měsících od porodu kojila, protože to malé pískle se nehodlalo vzdát ani kapky mléka, opět se o moje prsa strhl nevídaný zájem. Ale to všichni chtěli vědět, proč ještě kojím, kdy s tím přestanu, jestli to není divné a jestli mě syn nekouše.

Myslím, že mi v té době z očí šlehaly blesky, a kdybych mohla, pohledem uškvařím každého živáčka. Říkala jsem si, co je vlastně komu do toho, jestli kojím, nekojím nebo jestli si masíruju bradavky. Kdybych chtěla radu, tak se zeptám. A kdybych mohla, pověsím si na vchodové dveře seznam toho, na co se mě ohledně kojení nemá nikdo ptát.

ČTĚTE TAKÉ: Bohyně kojení: Líbí se vám tyhle kontroverzní a přitom něžné fotky?

Budeš kojit?

První otázka na kojení padá z nepochopitelného důvodu už ve chvíli, kdy se vaše bříško teprve rýsuje. Okolí se z nastávajících maminek snaží vymámit jejich pohled na krmení mateřským mlékem, popřípadě jim jejich plány vymluvit a vnutit vlastní představy:

„Budeš kojit? Určitě budeš, každá máma musí kojit!“ Tenhle tlak pak na novopečené maminky dosedá natolik, že se v případě, že kojení nejde, hroutí a připadají si méněcenné.

Pije dost? A kolik toho vypije?

Prsa nejsou průhledná a bohužel ani nemají ukazatel toho, kolik mléka miminko spořádá. Proto je otázka, kolik toho dítě vypije, tak trochu absurdní. Kojení je zkrátka věc intuice, žena sama musí poznat, zda se dítě krmí, nebo spíše používá prso jako dudlík.

Platí ale zásada, že novorozenec vypije v prvních šesti týdnech svoji mléčnou dávku během 20 – 30 minut. V dalších měsících by ji pak mělo miminko vyzunknout za 10 minut.

Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

Opravdu má hlad?

Pro děti je kojení jedním z nejpříjemnějších momentů dne, jsou blízko matky a je jim dobře. A tak mají tendenci žadonit o „potravu“, i když zrovna nemají hlad.

Jenže odmítněte malému drobečkovi vyhovět, když pomlaskává, nastavuje pusinku a sápe se po vás jako medvěd a k tomu natahuje moldánky.

A když vám v takové chvíli přistane u ucha ona přihlouplá otázka, zda je kojení opravdu potřeba a jestli by nestačil čaj, možná se neudržíte a alespoň v duchu si pomyslíte něco o zadních částech těla.

Každé dítě je jiné, a pokud cítíte, že váš drobeček potřebuje kojit častěji než sousedovic Hanička nebo jen chce být u vás, dopřejte mu to. Hlavně žádný stres!

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

Ty budeš kojit tady?

Miminka si nedají říct a je jim úplně jedno, že jste zrovna v čekárně, v parku nebo v kavárně, mají prostě hlad a chtějí jíst. A vy máte jen dvě možnosti – nechat dítě plakat, dokud nedojdete domů, nebo ho uklidnit teď a tady.

Vždycky se najde někdo, kdo vás odsoudí za jednu či druhou variantu, bude mluvit o nevhodnosti kojení na veřejnosti, o hrozných matkách a jejich prsou nebo o uřvaných miminech.

Chce to klid pro vás, dítě a vlastně i ostatní lidi kolem. Ideální je najít zapadlý kout, mít s sebou deku nebo bavlněnou plenu a nikdo nemusí vůbec poznat, že zrovna kojíte.

Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?

Není na kojení staré?

Všude se mluví o kojení jako o nutnosti, a když nekojíte, jste „ta špatná“. A pokud kojíte, stále někdo vyzvídá, jak často kojíte, a říká, jak je to pro dítě to nej. Jenže pak se karta obrátí a všichni mluví o tom, že už byste kojit neměla, že dítě je už velké a nic mu to nedává:

„Ty ještě kojíš? A nemá už zuby? Není to už divný?“ A vy si jen říkáte: Proboha, co je komu do toho! Ano, pokud je dítěti 5 a ještě se nechává kojit, divné to je. Ale dvouletý cvrček si s klidem může pososat. Je to přece vaše volba a vaše dítko.

Nesnesitelná bolest při kojení: Znáte syndrom bělavé bradavky?

Ty máš teda balony!

Po návratu z porodnice se oči všech známých i neznámých stáčí nejen na vaše malé robátko, ale také na váš hrudník. A sem tam někdo utrousí něco o balonech, kozách a melounech nebo vyvalí oči tak, že mu div nevypadnou.

Netrapte se, nestresujte se a klidně směrem k němu vyšlete nějaký impertinentní vtípek. Vaše prsa jsou teď důležitější než kdy jindy, a tak jim věnujte jen láskyplné myšlenky.

Ochutnala jsi své mateřské mléko?

Znáte kolem sebe mámu, kterou by to napadlo? Ochutnat své mateřské mléko? Takovou otázku vysloví nejspíš chlap!

A po vzoru Samanthy ze Sexu ve městě na ni klidně reagujte otázkou, zda by dotyčný ochutnal svoje sperma. Ale úplně upřímně, nejlepší je nereagovat vůbec a myslet si svoje.

Video: Podívejte se, kde všude kojí matky své děti

Kojit na vlastní svatbě? Není problém. Tyhle nevěsty jsou důkazem
GALERIE: Podívejte se na slavné maminky, pro které je kojení na veřejnosti zcela přirozené
Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete
Témata: Děti, Video, Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Miminko, Jen pro maminku, Sex ve městě, Nevěsty, Bělá, Intuice, Nepochopitelný důvod, Sperma, Kojící matka, Nesnesitelná bolest, Kontroverzní fotka, Hanička, Ukazatel toho, Prodavačka, Mléko, Máť, Drobeček, Ostatní člověk, Zadní část, Novopečená maminka

Video