Maminka.czRecepty

Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky

redakce 23.  11.  2017
Přestože zbývá celý měsíc do Štědrého dne, připravili jsme pro vás s předstihem tipy na zdravé a odlehčené štědrovečerní menu, do jehož přípravy můžete bez problémů zapojit i děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zeleninová polévka, především dobře ochucené a rozmixované pyré, je skvělou alternativou, jak celoročně zařadit dětem do jídelníčku zeleninu.

Losos imponuje dětem nejen svojí narůžovělou barvou a bohatou chutí, ale i minimem kostiček. Pokud vám zachutná kuskus nasladko, můžeme jej do jídelníčku zařadit i mimo Vánoce. Vymyslet si můžete desítky receptů s kuskusem, vždy do něj elegantně propašujete zeleninku i další zdravé ingredience.

VIDEO: Perníčky měkké hned po upečení? Podívejte se, jak je připravit

Zdravou sladkou tečkou v podobě kokosových kuliček á la Raffaelo zakončíte slavnostní menu, na jehož přípravě se s vámi od začátku do konce mohou vaše zlatíčka podílet. Určitě jim pak bude také víc chutnat!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zdravá 5 učí děti již odmalička přemýšlet o složení jídelníčku bez využití polotovarů, složeném ze základních surovin. Nejenže dětem jednoduchá jídla víc chutnají, protože v nich rozeznají jednotlivé ingredience, ale naučí se tak i na základní chuť pokrmů bez přidaných dochucovadel a návykových šidítek.

Dozvědí se od nás, že když si pohlídají správné složení pokrmu, nepotřebují se dojídat a mlsat mezi jídly. Hravou formou si také osvojují základy finanční gramotnost v kuchyni – co nakoupit a jak nejlépe využít pro správné fungování svého těla.

Čím nahradit některé suroviny při pečení?

✔   cukr nahraďte sušeným ovocem, nejlépe osladíte cukroví sušenými datlemi a fíky, můžete použít také z jablek připravené křížaly. Ideální je vybrané sušené ovoce rozemlít. Klasický cukr můžete také nahradit kvalitním medem nebo javorovým sirupem. Stévii se při pečení vyhýbáme, hořkne. Pro děti se také vyhýbáme umělým sladidlům.

✔   bílou mouku je možné částečně nebo úplně nahradit celozrnnou, pohankovou, ořechovou nebo dokonce luštěninovou. Na chuti prakticky nic nepoznáte, ale vaše tělo bude přesto zdravěji mlsat.

✔   vejce v případě alergie můžete vyměnit za bramborový nebo kukuřičný škrob, lze použít mandlová nebo sójová mouka, dokonce i některá semínka (např. chia).

✔   mléko v případě intolerance nebo alergie můžete nahradit mandlovým nebo jiným kvalitním rostlinným nápojem (pohankový, ovesný, makový).

✔   máslo je možné nahradit rostlinnými oleji nebo tuky. Rostlinné tuky s nižším obsahem tuku spíš do nepečeného cukroví, do pečeného spíše tuky s vyšším podílem tuku. Nejideálnější je samozřejmě máslo, díky obsahu tuku zajišťuje, že bude cukroví křehké a bude mít dobrou texturu. Ovšem lze připravit i cukroví nevšední a velmi zdravé i bez másla či rostlinných tuků.

✔   máslové krémy odlehčete a použijte raději tvaroh nebo želatinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tipy pro zdraví během Vánoc obecně:

✔   také během svátků dbejte na pravidelnou stravu 4–5–6x denně

✔   nepřejídejte se

✔   jezte v klidu, jídlo vychutnávejte

✔   nezapomínejte na pitný režim: 2–3 l tekutin denně bez slazených limonád a minerálek

✔   jezte dostatek zeleniny a ovoce

✔   vánoční cukroví a celkově více jídla než obvykle k Vánocům patří, proto se snažte nepolevit v pohybu. Procházky s rodinou krásnou zimní přírodou a pobyt na čerstvém vzduchu vám udělají jen dobře.

[---]

 

Témata: Recepty, Základní škola, Pitný režim, Bydlení, Domek, Tuk, Bílá mouka, Perníček, Kůl, Kuskus, Škrob, Rozmar, Pečicí papír, Rostlinný tuk, Vánoční cukroví, Hravá forma, Citronová kůra, Horká voda, Skvělá alternativa, Nepečené cukroví, Suché místo, Lžíce, Sušené ovoce, Filet, Skořice

Video