Maminka.czFejeton otce

U porodu jsem se štěstím rozbrečel, říká kajakář Jiří Prskavec

Michaela Láchová 20.  5.  2020
Dvojnásobný mistr světa a bronzový olympijský medailista ve vodním slalomu Jiří Prskavec (27) má ve svém věku triumfů vážně dost. A k tomu i ten nejcennější – syna Jiříka, který brzy oslaví jeden rok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čas večerního koupání je tak trošku časem vyhrazeným pro tatínky. Nejinak to má doma i táta ročního Jiříčka. Sám na vodě doslova vyrostl a teď se snaží lásku k ní vštípit i svému prvorozenému synovi.

Jaký je Jiříčkův vztah k vodě, líbí se mu koupání?

Koupání doma ho baví, většinou se u toho směje. Na mistrovství světa jsme měli v apartmánu relativně velkou vanu, tak jsem se tam koupal s ním. Z toho byl ze začátku nadšený, ale pak jsem trošičku asi tlačil na pilu a podle instruktážních videí jsem se snažil mu polévat obličejík, to se mu ale moc nelíbilo. Jinak ho to baví. 

Už jste Jiříčka svezl na kajaku?
To jsem si opravdu ještě netroufl . Jen jsem ho do něj posadil na mistrovství světa, ale to bylo na suchu. Je ještě maličkej, všechno má svůj čas.

Žádný módní trend. Otcové chtějí být u porodu. A řeknou vám proč

Jak byste zhodnotil poslední rok, kdy vám přibylo do rodiny miminko?
Od prvního dne jsem strašně šťastnej, že ho máme. Vlastně už před porodem jsem se strašně těšil. Ať přijdu domů jakkoli unavený, tak když se na mě usměje, je to strašně silný. Třeba když jsem se vrátil z dvoutýdenního soustředění v Tokiu a bál jsem se, že si mě nebude pamatovat, ale když mě viděl, hned se usmál. To jsou krásné okamžiky.

Byl jste u porodu?
Byl. Byla to jedna z mála chvil v životě, kdy jsem se štěstím rozbrečel. Je to neskutečnej zážitek.

Dojaly vás takhle někdy i vyhrané závody?
Ať jsem vyhrál dřív cokoli, nikdy jsem slzy v očích neměl. Měl jsem ohromnou radost, ale to je něco úplně jinýho. Na mistrovství světa mě dojala celá ta situace, která proběhla. Hlavně kvůli Terezce (manželka Jirky, pozn. red.) s malým, protože na mě čekali v cíli. Jel jsem jako poslední, takže už bylo jasné, že jsem vyhrál. Když ke mně přiběhli, tak mi vyskočily slzičky. To byl velkej okamžik, spojení sportovního úspěchu a ohromná podpora rodiny najednou…

To věřím! Povězte, měl jste radost, když jste zjistili, že čekáte chlapečka, nebo byste se stejně tak těšil i v případě holčičky?
Hlavně ať je miminko zdravé, to jsem říkal od začátku. Ale tak nějak jsem si myslel, že to bude holčička, podle prvních ultrazvuků to tak i vypadalo. Bratránek nám uspořádal i baby shower, kde jsme mu předali zalepenou obálku od doktora s papírkem, který prozrazoval pohlaví miminka, my sami jsme to předem nevěděli. A bratránek na párty vystřelil růžové petardy! Tak jsme se chystali na holčičku a asi o měsíc později jsme na ultrazvuku zjistili, že je to chlapeček. Takže jsme si prožili oba hezké okamžiky – původně jsme čekali holčičku a pak chlapečka.

Ještě není všem dnům konec! Bavili jste se s Terezkou, kolik byste si přáli dětí?
Kdyby bylo druhé jako Jiříček, pěkně by spinkalo a pořád se smálo, tak klidně tři.
Minimálně jedno bychom si ale přáli určitě.

Váš tatínek je Jirka, vy také a teď i váš syn. Jak se v rodině oslovujete, abyste se odlišili? Nemáte v tom zmatek, nebo se rozlišujete v oslovování?
Dokonce i můj dědeček je Jiří, takže jsme čtyři. Malýmu říkáme Jiřajs, což jsme my nikdy předtím v rodině nepoužívali. Mamka nás vždycky oslovovala „velkej a malej“, už ani nepoužívala jméno. (smích) Tak uvidíme, jak to vyřešíme v budoucnu. Se jménem to byl trošku oříšek, těžko jsme se s Terezkou shodovali, nakonec jsme ale došli k tomu, že Jiří se líbí nám oběma.

Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš

Přál byste si, aby byl z Jiříka vrcholový sportovec?
Já ho určitě do ničeho tlačit nebudu. Chtěl bych, aby si vodu vyzkoušel, protože si myslím, že komunita kolem ní je skvělá. On tady vyroste, takže očekávám, že to půjde zkusit. Ale pokud ho bude naplňovat něco jiného, tak mu budu maximálně nápomocen, hlavně že ho to bude bavit. Co bych vážně nerad, aby tíhl k počítačovým hrám, to by mě asi nejvíc ranilo. Ale pokud bude chtít být klavírní virtuos nebo bude tancovat… já budu hlavně rád, že je šťastnej.

Máte ještě nějaký kariérní sen?
Je tam jediná třešnička, která mi chybí, a to je zlatá olympijská medaile. Na jednu stranu to je to, co mě žene dopředu, ale na druhou stranu vím, jak je to těžký a že člověku se to musí všechno sejít. Takže to beru tak, že i ta samotná cesta mě strašně baví a že si to moc užívám. Udělám pro to maximum a uvidíme, jestli se mi někdy i tenhle sen splní.

Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?

Fejeton či rozhovor s otcem vychází pravidelně v časopise Maminka. Koupit si ho můžete na www.ikiosek.cz/maminka. Tam si můžete objednat i předplatné s dárkem. 

Témata: Porod, Miminko, Slavní tatínci, Rozhovor, Otec, Fejeton otce, sportovec, baby shower, Mistrovství světa, Koupání, Mistr světa, Holčička, Tokio, Nice, Jirka, Kajakář, Jiřička, Jiří Prskavec, Chlapeček, Jiřík, Pór, Jiříček