Maminka.czŠkolák

Učit, nebo neučit se s dětmi o prázdninách? Nenuťte je biflovat se a trápit se nad písankou. Víme, jak na to chytře a hravě

Simona Procházková 6.  7.  2023
Nechat ratolesti školou povinné opravdu celé dva měsíce jen odpočívat, nebo je čas od času donutit zasednout k opakování učiva, aby všechno nezapomněly? Jak na to, poradí Zdeňka Masopustová, ředitelka Studijního centra BASIC ČR, které pomáhá dětem s potížemi s učením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je vhodné, podle vašich zkušeností, abychom děti nutili do učení i během letních prázdnin? Mají celé dva měsíce jen odpočívat?

Podívejme se nejprve na to, co je to učení. Jde o schopnost dívat se na věci, pozorovat, ptát se na ně a později si o nich i číst. Není to jen kupení informací. Pro každého člověka je učení přirozené, ale bohužel pro někoho se může postupem času stát bolestivé a nepříjemné. Malé děti se nejvíce učí pozorováním a kopírováním dospělých. Pokud od nás jsou potlačeny tím, že jsme netrpěliví, do učení je nutíme či je u něj neustále opravujeme a upozorňujeme na chyby, jejich pozitivní postoj k učení jim narušíme. Setkáváme se někdy s dětmi, které se naučily číst jen tím, že pozorovaly rodiče či sourozence, kteří četli. A ony se jich vyptávaly na písmenka, co které znamená. To samé je i s počítáním.

VIDEO: Jak vybrat vhodný sport pro dítě?

Takže z tohoto pohledu záleží hlavně na nás dospělých a na našem postoji vůči učení?

Ano. Musí být hlavně trpělivý, přátelský, plný porozumění pro neznalost a případné chyby. Je potřeba si uvědomit, že neustálým upozorňováním na chyby dítě od učení spíše odradím a nebude chtít se mnou spolupracovat, než že ho něco naučím.

Tuším, že ideální bude zapojit učení tak nějak přirozeně do každodenního života, což lze i na dovolené...

Přesně tak. Učíme se neustále, ale jde o to, jakým způsobem. Děti nemusí sedět nad učebnicemi a sešity celé prázdniny, učení můžeme zapojit do každodenních aktivit. Například při vaření: nechám dítě číst recept, naučím ho vážit, počítat množství vajíček do bábovky. Násobilku můžeme procvičovat třeba při nákupech. Jeden rohlík stojí 2 koruny, kolik zaplatíme za 8 rohlíků? Nebo: K obědu uvaříme brambory. Pro jednu osobu 3 brambory. Kolik jich potřebujeme, když jsme doma čtyři? Když se chystáme na výlet, společně zjistíme a přečteme, co kde je v okolí.

Jak pracovat s těmi nejmenšími, v první a druhé třídě, aby přes léto nezapomněli, co už umí, zejména čtení a psaní? Nutit je místo koupání a výletů sedět nad písankou asi není zrovna nejlepší řešení...

S každým dítětem, než se budeme něco učit, je důležité si nejprve vyjasnit, k čemu mu to v životě bude, kde může naučené informace použít. Když se učíme jen kvůli známkám, látku brzy zapomeneme. Pokud dítě nemá závažné potíže s učením a chcete, aby vám nevypadlo z tempa a nezapomínalo, procvičujte o prázdninách jinou (zábavnou) formou, než je sezení nad sešity a učebnicemi.

Máte nějaké konkrétní tipy a nápady?

Nechte dítě co nejvíce číst. Může vám číst před spaním pohádky, při vaření jednoduché recepty, aby vám pomohlo, jídelní lístky v restauracích… Psaní můžete procvičovat způsobem, že si může psát prázdninový deník, dopisy či pohledy dědovi a babičce, ale i kamarádům.

Má vaše dítě problémy s počítáním? Příčinou může být dyskalkulie. Jak ji poznáte a co s ní?

Nebo může psát seznamy věcí na výlet či na nákup. Matematiku můžete trénovat při vaření, nákupech, při obědě v restauraci může ratolest spočítat útratu. Prostě všude tam, kde na počty narazíte. Během procházky můžete procvičovat i přírodopis tím způsobem, že budete poznávat stromy, květiny, zvířata… Dítě následně nechte o nich vyhledat informace a zajímavosti napsat do prázdninového deníku.

Nápadům se meze nekladou. Psaním deníku nebo vyprávěním, co dítě vše za celý den zažilo, u něj trénujeme i paměť. Proto si hrajte i na vzpomínání na minulé hezké události a zážitky. Dítě si o prázdninách chce hlavně užít čas, který máte pro sebe, a odreagovat se od klasických povinností.

A co dělat, když mám doma dítko, kterému to ve škole příliš nejde nebo které trpí nějakou specifickou poruchou učení? To by se asi i v létě mělo učivu věnovat – nebo se pletu?

Jestliže mělo dítě během školního roku nějaké větší potíže, o prázdninách je ten správný čas vše dohnat. Pokud tyto potíže nebudeme redukovat, začnou narůstat. Když školák špatně čte, následně se tento problém projeví v pravopise, v cizím jazyce i ostatních předmětech. To samé i v matematice – pokud dítě nezvládá základní početní úkony, jako jsou sčítání, odčítání, násobení, dělení, ve vyšších ročnících ho to omezuje. Učení se stává složitější a složitější. K tomu se mohou přidávat nejrůznější psychické potíže.

VIDEO: Kolik to stojí a proč nám bankomat peníze nedá? Jak učit děti finanční gramotnosti

Jak tedy pomoct těmto dětem?

Prvním a nejdůležitějším krokem je najít zdroj vzniklých potíží. Dítěti se například pletou písmenka a-e, m-n, b-d… Nemůže pokračovat ve čtení, pokud má tyto potíže. To by bylo, jako kdybyste jezdili autem, aniž byste znali dopravní značky. Musíme se tedy vrátit k písmenkům a pořádně je procvičit.

Začít krok po kroku v jednoduchých aktivitách, vše pořádně zažít a protrénovat, aby dítě získalo jistotu. Velkou roli při učení čtení hraje i velikost textů. Čím větší písmenka, tím lepší. Hlavní pozor musíme dát na náš přístup a zbytečně neupozorňovat na chyby. Pokud dítěti něco nejde a hodně chybuje, musíte učení zjednodušit.

Ač se to nezdá, je to právě o jednoduchosti kroků v učení, při kterých dítě získá hodně jistoty, než bude pokračovat dále. Čím dříve začneme potíže řešit, tím toho bude méně na zvládání a učení bude jednodušší. A právě část prázdnin můžeme využít na zvládnutí těchto potíží v učení, aby byl příští školní rok v pohodě.

Odhoďte písanky a pište pohledy

Pokud potřebuje dítě zlepšit psaní a gramatiku, vyhněte se prázdninovým diktátům. Jednou z možností, jak dítě motivovat, jsou pohledy a dopisy. Při psaní pohledu z výletu pro babičku a dědečka si snadno protrénuje vyjmenovaná slova nebo shodu podmětu s přísudkem. Další variantou je prázdninový deník, kam může ratolest zapisovat své zážitky z cest. Další pomůckou může být i obyčejný nákupní seznam, stačí poprosit o pomoc při jeho sepisování.

Témata: Děti, Výchova, Školák, Vaření, Základní škola, Školy, Vzdělání, Prázdniny, Prvňáček, učení, První třída, písmenka, Přírodopis, Učivo, Potíž, Výlet, Ratolest, Psaní, Letní prázdniny, Zvládnutí