Maminka.czŠkolák

Učitelé je nemají v lásce, školáci je milují aneb co je dobré vědět o gumovacích perech

Martina Machová 24.  8.  2017
Kdy text zmizí? A lze ho obnovit? Co si o gumovacích perech myslí učitelé?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejenže s gumovacím perem píše každý druhý žáček základní i střední školy, ale dle našich pozorování si ho rádi půjčují i někteří rodiče, vygumovat pero je prostě fajn!

Jenže pokud se vám například stalo, že si vaše dítko kvůli absenci ve škole půjčilo sešit od pečlivého spolužáka a vy jste jej v dobré víře pro absentující dítko okopírovali, čekal vás pravděpodobně šok! Z kopírky jste vyndali sešit v takřka továrním provedení – krasopisné zápisky jednoduše zmizely!

Máte-li rádi černý humor, možná vás v takové situaci nemístně pobavily červeně psané poznámky a známky na zářivě bílém podkladě, které komentují a hodnotí jakýsi imaginární text.

„Děti školou nestrašte, ale také si nevymýšlejte,“ říká psycholožka

7 věcí, které je dobré vědět o gumovacích perech

  1. Vystavíte-li text napsaný gumovacím perem teplotě nad 60 ⁰C, tak jednoduše zmizí, a to okamžitě! Stačí tedy odložit sešit na topení, ponechat v rozpáleném autě či na balkóně na letním slunci nebo třeba papír s daným textem zkopírovat. U některých kopírek ale text nemizí – záleží na teplotě používané při kopírování.
  2. Z těchto důvodů tedy raději nežehlete pomačkaný sešit, do kterého školáček píše gumovacím perem.
  3. Ztracený text lze znovu „oživit“. Musíte jej ale odložit „k ledu“, přesněji do mrazáku. Inkoust potřebuje ke svému znovuzrození teploty pod –10 ⁰C, chladnička tedy rozhodně nestačí!
  4. Stejně jako může zprůhlednit inkoust, kterým jsou poznámky napsané, může zprůhlednit i inkoustová náplň přímo v peru! Stačí pero vystavit teplotě nad zmíněných 60 ⁰C. Pero však nevyhazujte, dejte ho na pár minut do mrazáku, pak chvíli počkejte, pero by se mělo opět „vzpamatovat“.
  5. Jistou nevýhodou gumovacích per je vysoká spotřeba náplní a jejich cena, dle zkušeností z praxe bývají náplně kupodivu nejdražší v supermarketech (nejsou-li v akci).
  6. Pokreslené oblečení od gumovacího pera jde pochopitelně „napravit“ gumováním, je jedno jestli gumou na peru nebo obyčejnou gumou. Nicméně u problematických skvrn sám výrobce radí několik způsobů odstranění:
    „Nastříkejte na skvrnu lak na vlasy, odsajte čistým hadříkem nebo savým papírem přebytečný sprej a poté vyperte běžným způsobem.“ Dále: „Namočte oblečení na několik hodin do horkého mléka, propláchněte ve velkém množství vody a pak vyperte běžným způsobem.“ A nakonec: „Umístěte část oblečení se skvrnou na čistou bílou látku a jiným hadříkem, který namočíte v octu nebo v 90% lihu, skvrnu jemně odstraňte. Poté vyperte běžným způsobem.“
  7. Vhodnost používání gumovacího pera mladšími školáky je sporná; někteří pedagogové ho vítají a dokonce i doporučují, jiní zatracují. Děti jsou prý při psaní méně koncentrované, protože mají zadní vrátka – vše jde vygumovat.
    Také udajně nemají tak uvolněnou ruku a na pero více tlačí. U starších dětí pak prý v praxi občas nastávají spory v případech, kdy si vynalézavé dítko již opravený text znovu „poopraví“ a následně si stěžuje na omyl učitele – ale to už je zcela jiná kapitola…

 Používají vaši školáci tzv. gumovací pera?

Video: Jak připravit děti na nástup do školy

Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?
Než půjde do školky: Potrénujte sebeobsluhu, samostatnost a stravovací návyky
Co má umět prvňáček před nástupem do školy?
Jak přirozeně zvládnout přechod ze školky do školy? Tohle pomůže!

 

 

Témata: Děti, Školák, Praktické rady, Základní škola, Prvňáček, učitel, Letní slunce, Žáček, Sešit, Vhodnost, Dobrá víra, Čistý hadřík, Černý humor, Psaní, Mrazák, Velké množství, Peru, Mladý školák, Inkoust, Rozpálené auto, Odstranění, Teplota, Zápisky, Skvrna, Pero