Maminka.czDěti

Učte děti chodit ven! Kontakt s přírodou podporuje motoriku i kreativitu

Simona Procházková 6.  11.  2017
Učte děti chodit ven. Co nejčastěji, od nejútlejšího věku a za každého počasí. Rozvíjíte tím všechny jejich smysly. Navíc budou zdravější, otužilé, obratné a zručné, dokážou se lépe soustředit, improvizovat a vymýšlet si vlastní zábavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že vám na společný pobyt venku nezbývá čas? Dost výmluv, odežeňte ratolesti od televizní obrazovky, schovejte jim tablety a vezměte je na vzduch! Dopřejte jim zažít pocit volnosti, dobrodružství a podporujte jejich pohybové dovednosti tím nejpřirozenějším způsobem. Dáte jim do života obrovský dar!

Outdoor je vznešenější, z angličtiny převzatý termín, pro pohyb v přírodě. A toho se nemusíte vzdávat ani s těmi nejmenšími. Na horskou túru, vyjížďku na kole, houbařskou výpravu do lesa nebo víkend do kempu můžete s klidem vyrazit i s rodinnými benjamínky.

Že si netroufáte s ročním batoletem pod stan? A s kočárkem nezvládnete výšlap na Kralický Sněžník? Ale jistě, všechno jde, když je chuť a vůle. Dnešní doba je pro rodiče více než přívětivá, k dispozici máte fúru chytrých vychytávek a komfortních pomocníků, o kterých se našim maminkám mohlo jen zdát. Nabídka vybavení v obchodech je více než pestrá a pro pobyt v přírodě s dětmi každého věku seženete vše, co vám usnadní život.

 Nosítka, krosny, vozíky…

Ano, i s kojencem toho zvládnete dost. Nevlastníte terénní kočárek? Nevadí! Na pěší výlety využijete šátek nebo ergonomické nosítko a váš drobeček si procházku užije pohodlně na vašem břiše. Když už dítko samo sedí bez opory (8 až 9 měsíců), můžete ho začít nosit v nosítku na zádech, jako batůžek (kopající, za vlasy tahající a občas štípající za krkem).

Vaším dobrým kamarádem bude také cyklovozík (typu Croozer, Thule apod.), se kterým můžete vyjet na kole i inline bruslích. Pro batolata se výborně hodí krosnička, ve které ale lékaři nedoporučují nechat dítě sedět příliš dlouho (kvůli zátěži pro páteř a také riziku prochladnutí). Důležité je dělat časté přestávky, kdy se dítě protáhne a proběhne.

Neseďte doma a vyrazte s dětmi ven i za deště. Jen nezapomeňte na vhodné oblečení

Funkční oblečení i pro nejmenší dobrodruhy

Neexistuje špatné počasí, je jen špatné oblečení, jak se říká. Víte, co je softshell nebo k čemu je dobré termo tričko? Vybavení pro děti udělalo v průběhu několika let obrovský posun a dětské oblečení je běžnou praxí většiny zavedených sportovních značek, což je samozřejmě příjemné.

V dětských velikostech je k dostání prakticky všechno. Bez problémů seženete cyklistické dresy, neoprenové botky do vody, nepromokavé bundy i kalhoty, kvalitní pevné pohorky, prodyšné mikiny s membránou proti větru a tak dále. Nelitujte investice, pobyt venku by měl být spojován s příjemnými zážitky a nikoli vzpomínkami na tlačící botičky nebo mokré studené ponožky.

Video: Podívejte se, jak obléknout děti do nepříznivého počasí

Není třeba lámat rekordy

Nejste zrovna fanouškem dlouhých pěších túr, na spaní pod širákem u rybníka vás neužije, na kole jste neseděla už pěkných pár let, brusle ani nemáte a lézt někde po skalách vás už vůbec neláká? I tak můžete ve společnosti svých ratolestí trávit každý den na čerstvém vzduchu a vymyslet si úplně jinou zábavu, čistě po svém.

Vyběhněte z domu, rozhlédněte se kolem sebe a zapojte fantazii. Děti baví všechno, tak najděte nejbližší schody, které se dají vybíhat a seskakovat, pár stromů, na jejichž větvích se krásně houpe, zábradlí, přes které je možné přelézat nebo se přitahovat za ruce.

Na širokých obrubnících natrénujete držení rovnováhy, na louce se zase výborně učí stojky a hvězdy. Nejenže mrňousové budou nadšeni, vy si zároveň procvičíte kondičku a to se hodí vždycky.

„Nikdy nevyrážíme ven bez míče a bez starého pečiva na krmení kachen a ryb na rybníku. A všichni jsme vybaveni krokoměry, abychom si mohli na konci cesty porovnat, kolik jsme toho nachodili,“ popisuje své tipy Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Les jako tělocvična

Přirozený kontakt s přírodou je důležitý pro dětskou kreativitu, hrubou motoriku i sociální dovednosti. Nebojte se vypustit je do terénu! „Kdekoliv venku se děti naučí běhat, padat, házet, chytat, přeskakovat, přelézat, podlézat, hledat, orientovat se, válet sudy, zdokonalovat rovnováhu a prostorovou orientaci, ale také zvládat terénní nerovnosti.

Je totiž až zarážející, když přijdou předškolní městské děti do lehčího terénu, co se děje s jejich tělem – terén s kořeny a kamením dokáže jejich nohy překvapit a neustálé zakopávání při chůzi v terénu je velmi časté,“ prozradila instruktorka kurzů cvičení pro děti Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Les nabízí nespočet možností k tréninku rychlosti, obratnosti, hodům, skokům, šplhu i posilování. Možností máte nekonečně – kliky o strom, schovávaná, skákání žabáků, házení šiškami na terč, brodění nebo přeskakování potoka, slalom mezi stromy, jemnou motoriku procvičíte třeba sbíráním různých bobulí, kamínků nebo při stavění chaloupek z mechu a větviček.

V této lesní školce klasické hračky nenajdete, děti si je totiž musí vyrobit samy

Co nesmí chybět ve výbavě rodiče – výletníka:

*Pláštěnka a holinky

*Kvalitní nerezová termoska

*Batoh velikostí přiměřený věku dítěte

*Pláštěnka na batoh

*Helma, kolenní a dlaňové chrániče a rukavice na kolo nebo odrážedlo

*Náhradní přezutí (sportovní sandálky, tenisky)

*Dostatečná zásoba pití a svačinka

*Alespoň malá lékárnička se základní výbavou – dezinfekce, leukoplast, obinadlo, gel na bodnutí hmyzem

Jak vybrat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou?
Víte, jak správně obléci na podzim miminko do šátku?
„Cibulové“ pravidlo vrstvení. Víte, jak miminko obléknout na podzim?

 

Témata: Děti, Časopis Betynka, Softshell, funkční oblečení, Nosítko, thule, Wolf, Drobeček, Přiměřený věk, Hrubá motorika, Výšlap, Inline brusle, Žabák, Sira, Vůle, Přezutí, Náchod, Baby Club Juklík, Nejútlejší věk, Prostorová orientace, Výběh, Craft, Neopren, Roční batole, Bund, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz