Maminka.czRodiče

Učte se od dětí: Blázněte a zpívejte! Vykašlete se na to, jak u toho vypadáte

Veronika Vlachová 17.  12.  2018
Děti nás přivádějí do nových situací, o kterých musíme přemýšlet a empaticky se rozhodovat na základě potřeb i chtění druhých, strhávají k upřímnému smíchu i pláči, vymýšlejí neobvyklá řešení nebo testují stabilitu našich životních hodnot. Proto když jako rodiče zůstaneme otevření a nesmeteme dětské návrhy nebo jejich potřeby okamžitě ze stolu, dokážou nám poskytnout inspirativní rejstřík možností, jak si vylepšit vlastní život i vztah ke štěstí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlastní pocit

I ty nejmenší děti jsou od přírody nastaveny tak, že když je bolí bříško, už nechtějí dojíst zbytek jídla na talíři, anebo když jsou naštvané, dají to hned najevo. Všímají si svého aktuálního stavu. My dospělí často na vlastní pocity zapomínáme a raději preferujeme společenskou etiketu a neposloucháme signály těla. 

Blázněte

Skákat po bytě jako kůň nebo štěkat na hřišti jako pes se možná vymyká standardní představě o chování dospělého člověka, ale pětiminutová zábava, která právě jde proti „normálu“, úžasně vyčistí mozek, zabaví děti a vám sníží hladinu stresového hormonu. 

Děti jsou velkou inspirací. Co bychom se od nich měli naučit?

Nechoďte, ale běhejte

Kdy jste naposledy běželi jen tak, uvolněně a bez pocitu, že musíte? I když děti nikdo nehoní a ani nejsou v časovém presu, raději přidají do kroku, než aby se pomalu ploužily. 

Vymýšlejte si

Děti jsou mistry ve vyprávění často nereálných příběhů. Vyberte si pět položek nebo se na nich společně s dětmi dohodněte a vymýšlejte vlastní děje. 
Možná objevíte další dimenzi vlastní fantazie i slovní zásoby. 

Pětiletý syn si pořád vymýšlí a lže, vznikají z toho problémy. Co s ním?

Špinavé, ale šťastné

Často jsme jako na trní, abychom neměli někde flek. Ale děti taková banalita nezajímá. Prostě si tu zábavu užívají! Natáhněte tepláky a jednou za čas to vyzkoušejte. Je to osvobozující! 

Soustřeďte se

Nejradši bychom stihli všechno, a tak děláme věci ve spěchu. Zkuste se věnovat jen jedné věci, avšak důsledně: přesazujte kytky, sestavte si s dětmi puzzle nebo si vytvořte vlastní tričko. Děti vám rády budou asistovat a vy to berte jako malou meditaci v pohybu. 

Tohle na ně platí: Proč nefunguje, když dětem říkáte, ať neběhají...

Pomáhejte

Děti okolo roku a půl až dvou let dělají věci proto, že je baví. Baví je také nezištně pomáhat. Až naše odměny způsobí, že ztrácejí vnitřní motivaci, velmi cennou věc, která přináší spokojenost a naplnění. Pomáhejte a přinášejte radost! 

Tančete a zpívejte

Vykašlete se na to, jak u toho vypadáte nebo jak se společensky znemožníte. Díky spontánnímu pohybu nebo zpěvu pocítíte radost i uvolnění. Pohyb, při kterém se necháte vést vlastním tělem, je jedna ze základních technik meditace. 

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, Fantazie, Chtění, Jak, Dospělý člověk, Špína, Slovní zásoba, Stresový hormon, Pláč, Pohyb, Životní hodnota, Spontánní pohyb, Základ potřeb, Nejmenší dítě, Časový pres, Banalita, Meditace, Vnitřní motivace, Dětský návrh, Nová situace