Maminka.czJak na to

Chcete s dětmi pozorovat ptáčky? Nalákejte je na vlastní krmítko

27.  1.  2021
Rozhodně není pozdě na okenní parapet, balkon nebo na zahradu umístit ptačí krmítko. Uděláte tím radost nejen ptáčkům, ale i svým dětem, které budou moci malá opeřená stvoření pozorovat. Inspiraci najdete v naší velké galerii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když právě probíhá vlna mírného oteplení, nenechte se mýlit. Počasí je proměnlivé a do příchodu toho pravého jara nás čeká ještě mnoho mrazivých dnů a nocí. I na sníh určitě ještě dojde. 

Listopad až březen

Volně žijící ptáčky, jako třeba sýkorky, vrabce, kosy, pěnkavy nebo zvonky, je ideální přikrmovat v období od počátku listopadu do konce března. Jestliže se rozhodnete, že ptáčkům přilepšíte, a tak jim vyrobíte krmítko, kde jim následně budete sypat potravu. Tento váš počin ocení především vaše malé ratolesti, které navíc budou moci přiložit ruku k dílu a s výrobou krmítka vám asistovat.

Jak na to?

Při stavbě krmítka se fantazii meze nekladou. Můžete jej vyrobit z dřevěných desek, z kokosového ořechu nebo třeba z pet lahve. Nejčastějším typem ptačího krmítka je besídkové krmítko, vyrobené právě z dřevěných desek. Jeho stříška by měla být odnímatelná, abyste mohli krmítko kdykoliv vyčistit a nasypat ptáčkům novou potravu.

Máma jako máma! 60 roztomilých důkazů, že je rodičovství lidí a zvířat neuvěřitelně podobné

Dbejte na to, aby byla plocha, kam dáte ptáčkům krmivo, chráněna před sněhem, deštěm a větrem. Místo, kam dáte ptáčkům potravu, proto rozhodně nezapomeňte zakrýt větší stříškou.

Pozor také na možné predátory (především kočky a kuny), kteří by mohli ptáčky ohrozit. Krmítko proto raději umístěte na klidné a přehledné místo, a to nejlépe metr a půl až dva metry nad zem. Kromě toho, že lze krmítko umístit na okenní parapet nebo na balkon, jej můžete zavěsit také na větev stromu nebo jej na zahradě umístit na vysokou dřevěnou tyč.

Jakou potravu ptáčkům sypat?

Ptáčkům do krmítka rozhodně nedávejte zbytky od oběda, jako třeba těstoviny, brambory nebo kynuté knedlíky. Mohli byste jim totiž vážně uškodit. Potravou, kterou vezmou za vděk, jsou především nejrůznější druhy semen (slunečnice, mák, len, proso nebo konopné semínko) a obilovin. Některé ptačí druhy nepohrdnou ani sušenými jeřabinami, bezem, šípky, ale ani jablky a hruškami.

Velká GALERIE! Takhle vypadal finálový den soutěže Maminka roku 2020

Pro zajímavost, kosi si rádi pochutnají na jablkách (čerstvých i sušených). Hýlové, čížci a stehlíci zase mají rádi lisované seno. Sýkorky, brhlíci a mlynaříci si oblíbili olejnatá semínka (především slunečnicová), oříšky a tukové směsi. Vrabci a hrdličky mají zase rádi například obyčejnou strouhanou housku.

Tukové krmítko

Ptáte se, jakým způsobem ptáčkům připravit tukovou směs? Velice jednoduše. Stačí, když do vyškvařeného (například hovězího loje) nasypete olejnatá semínka nebo drcené ořechy. Potom vezměte borovou šiškou, kterou do dané směsi namočíte. Šišku s tukovou směsí nechte ztuhnout, navažte na ni provázek a potom ji zavěste na balkon nebo větev stromu.

Tukovou směs můžete nalít také do starého květináče, skořápky kokosového ořechu i do obyčejného plastového kelímku. Dříve, než do těchto nádob tukovou směs nalijete, ovšem udělejte na jejich dnu dírku, kterou následně provlečte provázkem, díky kterému budete moci ptáčkům toto tukové krmítko zavěsit na vhodné místo.

VIDEONÁVOD: Jak na půvabné krmítko nebo pítko? 

Naučte děti rozpoznávat ptačí druhy

Společně s dětmi můžete číhat za oknem a pozorovat, jaké druhy ptáčků na nabízené dobrůtky přilákáte. Poznáte, že někteří ptáčci jsou plaší, ale jiní se chovají jako pěkní drzouni. A navíc, spatříte ptáky, které byste jinak běžně neviděli.

Je-li to možné, klidně si pořiďte atlas ptáků a naučte se s dětmi rozeznávat konkrétní ptačí druhy. Dítě získá nejen nové znalosti, ale vypěstuje si i pozitivní vztah k přírodě.

Mraky a zvířecí motivy. Pokoj pro miminko v podání holandské modelky
TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo
Témata: Praktické rady, Jak na to, Naše tipy, Tvoření, Váš domov, ptáčci, Predátor, Krmivo, Ptáček, Plocha, Zahrada, Radost, Půvab, Řád, Slunečnice, Parapet, Okenní parapet, Balkón, Proso, Jablka, Kokosový ořech, Směs, Krmítko, Vlast, Potrava