Maminka.czVýživa a stravování

Udělejte si skvělou zdravou svačinu. Naučte se vyrábět žervé

Martina Machová 30.  3.  2014
Ještě k vám nedoputoval recept na skvělé domácí žervé, oblíbenou svačinu malých i velkých gurmánů? Nevadí, napravíme to a recepty vám nabídneme hned dva – tučnou a méně tučnou variantu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo domácí žervé (Lučinu) jednou okusí, s velkou pravděpodobností už nebude chtít jiné. Samotná výroba vám zabere jen několik minut a zvládne ji větší dítě a dokonce i kuchařskými dovednostmi naprosto nepolíbený muž (vyzkoušeno!).

Mnohé dámy ocení, že ji lze připravit v „lehčí“ i tučnější variantě. Smetanové žervé je sice o poznání lahodnější, ale v jarním období, kdy ze záhonů a květináčů začínají vykukovat zelené bylinky, není problém vykouzlit i z méně tučné varianty velmi příjemný gurmánský zážitek. Nemáte-li po ruce bylinky, skvěle chutná i s křenem, česnekem nebo jako zdravý základ do pomazánek (vaječné, tuňákové, budapešťské apod.)

A pozor, pokud se vyvarujte solení i případného kořenění během přípravy, lze výsledný produkt použít i ve sladkých receptech! Třeba místo mascarpone do tiramisu nebo do zdravějších variant dortových krémů (hustý pudink smícháme s nesoleným žervé) apod.

Základem domácího žervé (Lučiny) je kvalitní hustý jogurt, jehož tučnost by neměla spadnout pod 3,5%.

Lahodné krémové žervé s vyšším obsahem tuku

Potřebujete:2 velké kelímky (500g) řeckého jogurtu (10% tuku), 1 kelímek zakysané smetany (250 ml), jemný cedník, pláténko (vyvařená utěrka, látková plena apod.)

Klasické žervé

Potřebujete: 2 velké kelímky (500g) selského jogurtu (3,5% tuku), 1 kelímek zakysané smetany (250 ml), jemný cedník, pláténko (vyvařená utěrka, látková plena apod.). V nejméně tučné variantě receptu lze smetanu dokonce úplně vynechat!

Postup: V dostatečně velké misce pečlivě smícháte jogurt a smetanu.

Pak si přichystáte větší kastrol, do něj zavěsíte jemný cedník vystlaný jednou vrstvou plátna. Do cedníku vyklopíte dobře promíchaný obsah misky a pláténko v cedníku „zaškrtíte“ provázkem, gumičkou či kuchyňskou svorkou. Vzniklý „bochánek“ přiklopíte pokličkou.

Kastrol necháte na chladnějším místě (klidně v dolní části chladničky) zhruba 24 hodin. Do kastrolu začne pozvolna odkapávat syrovátka a objem „bochánku“ se bude zmenšovat, utěrku je tedy vhodné občas utáhnout.

Ještě čekáte nějakou speciální úpravu na závěr? Žádná není, druhý den je opravdu žervé hotové a stačí jen dochutit nebo klidně jen osolit.

Syrovátku nevylévat!

Vedlejším produktem bílé krémové dobroty je žlutavě čirá syrovátka, velmi zdravá tekutina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin, vitamínů skupiny B a celé řady minerálních látek. Syrovátku v žádném případě nevylívejte, lze jí použít k zadělání chleba, palačinek i třených těst. Nebo syrovátku slijte do šroubovací sklenice do lednice a každý večer si s ní omývejte obličej, jak to dělávaly naše babičky.

Témata: Výživa a stravování, Jarní období, Bochánek, Budapešť, Látková plena, Zdravý základ, Cedník, Vedlejší produkt, Utěrka, Žlutavě, Tiramisu