Uklízení není moje hobby: Jak jsem definitivně zatočila s chuchvalci prachu a úklidem vůbec

Reklama 5.  12.  2016
Jsem máma na mateřské dovolené, asi jako většina z Vás, tady na maminka.cz To, že mateřská dovolená rozhodně není žádná dovolená, asi nemusím vůbec zmiňovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Točím se v každodenním koloběhu mezi vařením kašiček, uklízením kuchyně po vaření kašiček, krmením, přebalováním, oblékáním, svlékáním, převlékáním… Skoro každý večer odpadnu na gauč s myšlenkami, co jsem všechno zase nestihla a čeká mě zítra. Bezvládně ležím a přemýšlím jak to jen udělat, abych se některé z těch báječných prací v péči o domácnost šikovně zbavila. Nežehlím, to je ztráta času, nebo jen to nejnutnější. Prát musím, to se bohužel vynechat nedá. Na nádobí máme myčku, ta je mou nejlepší kamarádkou. To co nestíhám, ale téměř nikdy, je klasický úklid domácnosti. Podívám se podél zdi a už je tam zase vidím, jsou tam. Chuchvalce prachu. Podlaha, která byla před pár dny dokonale uklizená je dnes opět plná prachu. Je to nekonečný boj a při letmé kontrole mých ponožek mi je jasné, že vyluxovat a případně vytřít podlahu už zase bude nutné a nikdo jiný to za mě neudělá. Nebo udělá? Když jsem poprvé slyšela o robotickém vysavači, o tom zázraku, který vysává nebo vytírá úplně sám, každý den, znělo to v mých uších jako rajská hudba. Známí mají robotickou sekačku, která se jim stará o krásný trávník na zahradě. Tu jsem už viděla na vlastní oči a tak jsem byla ihned rozhodnutá, že robota, který se mi stejně postará o čistou a lesklou podlahu u nás doma okamžitě chci. Manžel nejdřív trochu prskal, není to pře jen levná záležitost, ale moje argumenty o ušetřeném času, denně uklizené podlaze a ve finále i energetické úspoře (robotické vysavače jsou až 7x úspornější než vysavače klasické) ho nakonec zlomily.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A tak jsme začali vybírat. Nabídka robotických vysavačů je překvapivě celkem široká a hodně nám pomohlo porovnání robotických vysavačů, které přehledně srovnává nejoblíbenější modely na trhu. Každý si může vybrat takový, který mu bude nejlépe vyhovovat. Pro mě bylo hlavní prioritou, aby robotický vysavač opravdu dobře uklízel, proto si ho přeci pořizuji. Nepotřebuji ho ovládat ani mobilním telefonem, ani aby počítal kolik najezdí metrů při úklidu, chci aby podlaha byla opravdu čistá, aby to byl robotický vysavač a robotický mop v jednom, tedy aby vysával i vytíral a taky abych jeho údržbou nestrávila moc času.

A tak jsme nakonec na internetu vybrali, objednali a teď je náš. Nový člen naší rodiny a stejně jako miluji svou myčku, miluji i „Robíka“, jak mu doma říkáme. Takže milé maminky, teď se musím pochlubit jak jsem vyhrála svůj boj nad chuchvalci a úklidem podlahy vůbec.

Klepněte pro větší obrázek

Poprvé jsem byla dost překvapená jak chaoticky robotický vysavač jezdí po místnosti. Uklízí úplně jiným stylem, než já s klasickým vysavačem, někdy to vypadá že se motá tam a zpátky. Skoro jsem až zapochybovala o jeho koupi, zda to bylo správné rozhodnutí. Ale když jsem pak viděla ten plný koš smetí, skoro jsem se až zastyděla, jak jsme v takovém nepořádku mohli bydlet. A tak jsem si řekla, ať si to dělá jak chce, hlavně že jsem s výsledkem spokojená. Doma je čisto a nemusím vysávat sama. Zhruba po měsíci jsem si uvědomila, jak rychle jsem si zvykla využívat volný čas jinak a to že máme doma neustále pořádek je velmi příjemné. Aby to nebyla jen samá chvála, tak přiznávám, že než odcházíme s dětmi ven, musíme posbírat hračky ze země, aby je vysavač „nesnědl“ a také zvednu nebo odstrčím židle od stolu, abych mu trochu usnadnila práci a třeba se mezi nohami nedostal do pasti a nezasekl, máme židle celkem úzké. Ale tím moje práce končí a pracovat začíná „Robík“. A než se vrátíme ze hřiště, je to doma jako ze škatulky. Náš byt je asi 70m2 velký a zvládne ho uklidit na jeden zátah. Kam nechci, aby zrovna vjel, zavřu buď dveře nebo nastavím virtuální zeď. Vysává, vytírá a při vytírání dokonce podlahu i lehce vysouší, takže není tak promáčená jako při klasickém vytírání, to mě mile překvapilo. Má dva boční kartáčky a těmi krásně vymete prach podél zdí i podél nábytku. Když pouštím „Robíka“ na úklid dětského pokojíčku, využívám speciální hubici bez rotačního kartáče, která je výborná na vysávání dlouhých vlasů nebo zvířecích chlupů. Naše holčička má vlasy do půli zad a tak si umíte asi představit jak to na zemi vypadá a jak otravné vymotávání vlasů z rotačního kartáče u klasického vysavače. Náš robotický vysavač má opravdu vysokou sací sílu, což není u robotů vždy běžné, a tak zvládne vysát vlasy bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek

Klasickou přechodovou lištu přejede bez problémů. V ložnici máme klasický koberec a také v obývacím pokoji menší kusový koberec a oba vysaje báječně. Někde jsem četla, že robotické vysavače na koberce nemají dost silný tah, ale to ze své zkušenosti tedy musím vyvrátit, protože náš „Robík“ má úklid koberce v malíčku.

Klepněte pro větší obrázek

Když douklidí najde si nabíjecí základnu, do té se zaparkuje a začne s nabíjením. Občas se tedy stane, že ukončí úklid v až v té nejvzdálenější místnosti a to pak většinou už mu nevydrží baterie, aby dojel zpět do nabíjecí základny a najdu ho chudáka vybitého někde napůl cesty. Stačí ho ale odnést k základně a hned se zase nabíjí, aby mohl uklízet znovu a znovu.

Klepněte pro větší obrázek

Na závěr musím přiznat, že kvůli „Robíkovi“ jsem klasický vysavač do popelnice rozhodně neodnesla. Ačkoliv je ten nejlepší pomocník a podlahu uklízí rozhodně lépe než já, na určité úkony ani on nestačí. Takže pro vysátí pohovky, úklid auta nebo pavučin v bytě musím jednou za čas stejně klasický vysavač vyndat. Ale jednou za čas to přežiji i já.