Maminka.czVýživa a stravování

Ukočírujte vánoční chutě - 3 tipy pro každý den

Jana Benešovská 20.  12.  2013
Co se jídla týká, je prosinec nejnáročnější měsíc v roce. Vánoce samotné, Silvestr, příchod Nového roku... Tuhle uzobnete, tohle ochutnáte a první týden v lednu nedopnete kalhoty. Máme pro vás pár tipů, jak zkrotit chutě. Nejen v prosinci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1) Pozor na jídlo na zlepšení nálady

I když si to nepřipouštíme, v zimním období často trpíme nedostatkem slunce, energie a dobré nálady. Obvykle to řešíme nejjednodušší cestou – jídlem. Nejlépe častým a energeticky vydatným. Neznamená to však, že bychom v zimě měli větší hlad. Jídlem se odměňujeme, umocňujeme pohodu, zaháníme stres.

„Pokuste se identifikovat spouštěče, které vás provokují k jídlu, a napište si seznam činností, které budete vykonávat místo bezmyšlenkovité konzumace,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB. Místo sladké tyčinky si tak zkuste pustit příjemnou relaxační hudbu, místo chipsů zavolejte kamarádce.

2) Buďte aktivní

V létě to jde s pohybem skoro samo, ale v zimě by vás do sportovního nikdo nedostal. Co s tím? „Ideální je napojit nějakou pohybovou aktivitu na cestu mezi prací a domovem.
Můžete se těšit na něco, co vás baví, a navíc po cvičení přijdete domů příjemně naladěná,“ říká Iva Málková. Pokud vás nebaví posilovna nebo cvičení v nejrůznějších tělocvičnách, zapátrejte po jiných možnostech. STOB například pořádá každou sobotu procházku s holemi, a to za každého počasí.

Po dvou hodinách chůze a ochlazování končetin v potoce nebo ve sněhu (tzv. Priessnitz walking) si posezení v křesle vychutnáte daleko intenzivněji, než kdybyste v něm seděla celé odpoledne.

3) Hledejte alternativy

Když nechcete přibrat, neznamená to nutně vzdát se všeho, co máte ráda. Ale vyplatí se o jídle trochu přemýšlet a zvažovat varianty. Místo obalování maso upečte, cukr nahraďte medem či javorovým sirupem, místo majonézy použijte tofunézu nebo sojanézu. „Pokud se chcete během studených večerů zahřát svařákem, zkuste si místo toho uvařit dobrý čaj, který prokáže stejnou službu – zahřeje, ale nemá kalorie. Navíc si můžete zpestřit chutě a pokaždé se těšit na něco nového, což má i psychologický efekt,“ doporučuje Martina Běhalová z Dietního poradenství.


3 tipy na doma

1) Cukroví jen někdy

Když pečete cukroví od konce listopadu, nedivte se, že přibíráte – vaše svátky trvají skoro měsíc a půl! A opravdu potřebujete mít dvacet druhů v krabici už první adventní neděli?
„Uvědomte si, co jste během roku musela ‚odpracovat‘, abyste měla svoji postavu.

Kousky snědené při pečení jsou zbytečné. Je lepší si počkat, těšit se a dopřát si na Štědrý večer. Malinko, ale pořád je mnohem horší než pořádně, ale najednou,“ radí Lenka Kaprhálová.

2) Sladkosti k snídani

Když to bez cukroví nevydržíte, dejte si ho ráno. Vanilkové rohlíčky k snídani jsou o moc lepší volbou než tytéž před spaním. To je totiž kritická doba pro ukládání tuků. Na noc raději vypijte sklenici vody s citronovou šťávou. Podporuje zažívání. Nebudete tak mít nutkání u televize uzobávat a tělo také přes noc rychleji spálí tuky.

„Lepší je dopřát si dobroty během hlavních jídel. K snídani či obědu si dejte dva tři kousky, pak má organismus klid na trávení.
Nejhorší je zobat během dne. Navíc pokud zvýšenou konzumaci kompenzujete pohybem, nestihnou se projevit negativní vlivy,“ radí odbornice.

3) Sportujte

Pro řadu lidí jsou Vánoce dobrá výmluva, proč přestat cvičit. Když už skutečně nemáte čas na pravidelnou sportovní aktivitu, zkuste aspoň hodně chodit. Stáhněte si třeba aplikaci „Moves“ do mobilního telefonu. Měří vám kroky a motivuje vás.

„Nebo si za každý kousek cukroví po dvaceti minutách udělejte dvacet dřepů. Tím podpoříte úbytek cukrů ve svalech a přijatý cukr ze sladkostí nenadělá v těle takovou paseku,“ doporučuje Lenka Kaprhálová. *

Článek vyšel v časopisu Dieta 12/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Chuť, STOB, Tip, Den, Posilovna, Tělocvična, Priessnitz, Iva Málková, Štědrý večer, Dobrý čaj, Dobrá výmluva, Kaz, Van