Maminka.czČasopis Maminka

Ulevte si při kojení! Tyto polohy vám pomohou

Regina Rothová 17.  6.  2015
Bolí vás poporodní poranění, miminko se obtížněji přisává, rodila jste císařem? Při krmení pomůže správná poloha, abyste se cítila dobře vy i vaše miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení má pravidla, která když si co nejdřív osvojíte, usnadníte život sobě i svému právě narozenému potomkovi. K těmto pravidlům patří třeba co nejrychlejší začátek, tedy přiložení miminka už na porodním sále. Víte, že nástup laktace je usnadněný tím, že budete s dítětem už v porodnici spolu, na takzvaném roomingin pokoji?

Víte, že mlezivo, „předchůdce“ mateřského mléka je pro miminko velice důležité, neboť mu zajistí dostatek tekutin a především obranné látky (to ocení rodičky především v období podzimních a zimních viróz, ale i ostatní).

Nelekejte se, že dítě bude zpočátku pít i 12–15x za den, vše se ustálí stejně jako celková péče o děťátko. Nestyďte se ptát už v porodnici na vše, co vám připadá divné, čemu nerozumíte, co potřebujete vysvětlit. Vaše jistota a klid přispívá ke tvorbě mléka a ke správnému kojení. Možná jste uvažovala už před porodem o laktační poradkyni nebo ji kontaktujte nyní, nic není ztraceno. Jedna z nich, Lucie Marková, dodala tipy, jakou vybírat polohu pro vás oba, aby se kojení stalo příjemným zážitkem. 

 

Kromě pohody a klidu hraje roli i poloha. Pro každou situaci je vhodná jiná. 

 
Klepněte pro větší obrázek
Vleže (hlavně pro noční kojení): Maminka i dítě při této poloze leží na boku, matka má podloženou polštářem pouze hlavu tak, aby se vyrovnala poloha hlavy s výší ramene. V zádech je lehce prohnutá dozadu, dítě jí leží v ohbí paže. Matka se nesmí opírat o loket ani horní končetina nesmí být zvednutá nad úroveň ramene. 

Klepněte pro větší obrázek
Polosed s podloženýma nohama: Je vhodný po císařském řezu. Velmi příjemná poloha, při níž dítě leží v ohbí paže nebo na předloktí maminky, ta má polštářem podložené nohy. Zároveň má polštář na břichu a ten brání tlaku dítěte na jizvu. To ocení zejména ženy po operativním porodu. 
Klepněte pro větší obrázek
 Vsedě: Hlava dítěte leží v ohbí paže maminky, předloktí podpírá záda dítěte. Prsty matky leží na hýždích nebo stehýnku výše umístěné dolní končetiny miminka. Druhou rukou matka přidržuje prs. Spodní ruka dítěte je ovinuta kolem pasu matky, chodidla si maminka podpírá o stoličku. 
Klepněte pro větší obrázek
Poloha tanečníka: Je zdánlivě podobná poloze vsedě, ale liší se tím, že maminka drží dítě opačnou rukou. Dítě leží na matčině předloktí, ruka podpírá prs z téže strany. Tato poloha je vhodná pro nedonošené děti, které se špatně přisávají. 
Klepněte pro větší obrázek
Poloha k odříhnutí přes rameno: Hlava dítěte při ní musí vždy spolu s menší částí hrudníku přesahovat rameno matky. Hlava dítěte má být v předklonu, jen v takovém nastavení je poloha k odříhnutí vhodná.

Foto: Ivy E. Morwen  
Odborná spolupráce: Mgr. Lucie Marková, Dis., soukromá porodní asistentka a laktační poradkyně. Laktační poradna zdarma na www.maternity-care.cz.  

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojení, Operativní porod, Horní končetina, Celková péče, Noční kojení, Pól, Lucie Marková