Maminka.czZuby

Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček

Svádíte každodenní boj se svým potomkem, když přijde na čištění zubů? Čistíte mu zuby tak, jak se mají, a správným kartáčkem? A od kdy začít dítě učit, že je zubní hygiena nutná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vybírat kartáček

Pro nejlepší výběr dětského kartáčku platí, že čím menší hlavička, tím líp. Vybírejte takové, které jsou rovně zastřižené a mají husté, především jemné štětinky.

Nejideálnější způsob výběru kartáčku je ve specializovaných prodejnách, v lékárně nebo u zubního lékaře, kde si všude můžete vzorky kartáčků osahat. Sáhněte vždy po kartáčcích, které mají označení „extra měkké“. Důležité totiž je, aby štětiny kartáčku neporanily jemné dětské dásně.

"K dentální hygieně naprosto postačí jeden extra měkký zubní kartáček a sada tří mezizubních kartáčků," vysvětluje Mudr. David Urie, vedoucí zubní lékař na Klinice Usmile.

Kdy začít miminku čistit zoubky a jak je to s čištěním zubů po kojení?

Při výběru kartáčku se můžete orientačně řídit podle doporučeného věku.  Vždy platí pravidlo, že čím menší hlavička, tím lepší. Dostaneme se tak i na hůř přístupná místa. I dospělí volí často místo klasického dospěláckého spíš ten dětský.

Nemůžete ani spoléhat na to, že když vy máte skvělý kartáček od jedné značky, stejně dobrý bude od téže značky i pro vaše dítko. Zmást vás nesmí ani cena. Rozhodně neznamená čím dražší, tím lepší.

Kartáček za 30 Kč může být mnohem lepší a více vyhovující konkrétně pro vaše dítko  než ten v nějakém zajímavém provedení nebo s pěknými obrázky za 100 Kč.

Tyto, na oko vašeho potomka lákavé kartáčky, můžete použít jako motivaci při čištění zoubků. Jako motivaci můžete použít také elektrický kartáček. Ten je vhodný pro děti, které si absolutně odmítají zuby čistit.

Kromě vibračního pohybu, který udělá část práce za nás, nemá elektrický kartáček žádnou lepší funkci pro čištění zubů oproti kartáčku klasickému. Zubní lékaři elektrický kartáček jinak většinou nedoporučují z důvodu zanedbání vlastního podílu na čištění zubů. Spoléhání na techniku může postupem času způsobit horší výsledky čištění.

S elektrickým kartáčkem musíme také počítat s vyšší finanční nákladností, jelikož nástavce se musí měnit stejně často jako ten klasický manuální.

Témata: Děti, Video, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Zuby, Skvělý způsob, Zanedbání, Sada, Písnička, Kartáček, Zubní lékař, Mezizubní prostor, Mez, Mezizubní kartáček, David Urie, Zubní kartáček, Oblíbená písnička, Zubní kaz, Infekční onemocnění, Důslednost, Technika, Dočasný chrup, Zub