[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 40 minut
250 g medu, nejlépe akátového 150 g krupicového cukru 125 g másla 4 středně velká vejce 100 g smetany ke šlehání 100 g rozinek 100 g mandlí 200 g vlašských ořechů 3–4 lžičky perníkového koření špetka mleté skořice a soli 500 g celozrnné pšeničné mouky 2 lžíce kakaa 1 kypřicí prášek do pečiva
Troubu předehřejte na 180 °C. Z alobalu vytvořte rámeček o rozměrech 30 x 30 cm a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. V kastrolu prohřejte med, cukr (3 lžíce si ponechte stranou) a máslo. Vmíchejte vejce, smetanu a rozinky. Mandle a čvrtinu ořechů nasekejte a přimíchejte do směsi spolu s kořením, moukou, solí, kakakem a práškem do pečiva. Husté těsto pak přesuňte na plech a uhlaďte. Pečte asi 25 minut, nechte trochu vychladnout, pak sejměte z plechu a nechte zcela vychladnout. Rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 5 x 5 cm. Zbylý cukr opražte na pánvi na světlý karamel, vmíchejte zbylé ořechy, přesuňte na plát alobalu a nechte vychladnout. Pak perník posypte ořechy a podávejte.