Maminka.czVánoce

Upečte si měkké a voňavé perníčky. Dají se jíst hned po vyndání z trouby

Recepty.cz 30.  11.  2019
Necháváte pečení cukroví na poslední chvíli? A bojíte se, že by vám perníčky nestihly změknout? Tyhle můžete jíst hned po upečení. A nehrozí, že byste si na nich vylomili zuby. Tady máte recept a video návod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Měkké medové perníčky vás naučí dělat foodblogerka Mona Jaoua. Nádherně provoní vaši domácnost a díky nim vykouzlíte skvělou vánoční atmosféru. 

Ať už se z nich chystáte přichystat perníčkovou výzdobu, milujete jejich vůni nebo je pečete zkrátka pro to, že je to zábava a zapojit se můžou doma všichni, mrkněte na video v úvodu článku s našimi tipy na pečení těch nejlepších perníčků.

Upečte si perníčkový adventní kalendář na poslední chvíli

Suroviny:

400 g hladké mouky
2 ks vejce
140 g moučkového cukru
100 g hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky

Perníčky bez uležení krok za krokem

1. Vejce utřeme s moučkovým cukrem. 

2. Přidáme změklé máslo, mouku, koření, jedlou sodu a med. Rukama nebo metličkou vypracujeme těsto.

3. Vláčné vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.

4. Po 30 minutách můžeme těsto vyndat, rozválet na placku a vykrájet požadované tvary. 

5. Medové perníčky pečeme na 180 °C asi 8 minut. 

6. Perníčky vyndáme z trouby, můžeme je navíc potřít rumem.

Chcete si být každým krokem jistí na sto procent? Pak se nezapomeňte podívat na video v úvodu článku, ve kterém vám celý postup ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

TIP: Perníčky měkké díky jablku

Aby byly perníčky opravdu měkké, je důležité nepřidávat do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Med sice těsto krásně provoní a perníčky dosladí, příliš mnoho ale škodí a perníčky by byly sice voňavé, ale tvrdé jako kámen.

Perníčkům můžete ke změknutí pomoct i po upečení – stačí je pár dní nechat v uzavřené nádobě s půlkou jablka. Nasají vlhkost ovoce a budou měkké co nevidět. Obecně je lepší perníčky skladovat v trochu vlhčí a studené místnosti. Ideální je proto třeba sklep nebo nechat perníčky chvíli odležet v krabici za oknem.

Koření

Koření na perníčky si buď můžete koupit připravené, nebo si namíchat svoje vlastní – k tomu vám bude stačit skořice, hřebíček a badyán. Přidat můžete i anýz, zázvor nebo a špetku černého pepře. Mona Jaoua navíc doporučuje hotové perníčky potřít trochou rumu, přidá jim to na barvě i aromatu. Klasiku nic nepřekoná, ale pokud vás představa experimentu zaujala, zkuste perníčky s kávou. Chutnají totiž naprosto božsky.

Témata: Recepty, Vánoce, Kmín, Upečení, Mona Jaoua, Celý postup, Perník, Vyndání, Trouba, Pečení, Fólie, Černý pepř, Medový perníček, Anýz, Potravinová fólie, Koření, Vlhkost, Jedle, Badyán, Med, Sklep, Perníkové koření, Božský, Požadovaný tvar, Poslední chvíle