Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si o víkendu výborný parmazánový chléb s fenyklem

Jana Zbyňková 7.  12.  2013
Upečte si o víkendu výborný parmazánový chléb s fenyklem
V našich kuchyních ho většinou moc nevyužíváme. Jeho puky opatrně obcházíme v tržnicích a moc nevíme, jak na něj… Přestaňme se této zajímavé zeleniny bát a rozpoutejte doma fenyklové orgie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1 šiška
příprava: 2 hodiny

2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
2 velká vejce
300 ml kefíru
půl hrnku oleje
4 lžíce strouhaného parmazánu
3 snítky čerstvého rozmarýnu
tuk a hrubá mouka na formu

Dušený fenykl:
2 oříšky másla
2 lžíce olivového oleje
2 velké cibule
2 puky fenyklu nakrájené podélně na čtvrtiny
1 hrnek pomerančového džusu
1 hrnek zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
kůra z půl citronu
5 kuliček černého pepře

Předehřejte troubu na 190 °C. Nejprve připravte dušený fenykl. Olej a máslo rozehřejte v pekáčku na plameni a opečte na něm fenykl dozlatova.

Přidejte všechny ingredience na fenykl, zakryjte a vložte do trouby asi na 25 až 30 minut, dokud nebude fenykl měkký. Hotový fenykl vyndejte ze šťávy (pokud se nevydusila) a nechte vychladnout. Formu, v níž budete péct chleba, vymažte lehce tukem a vysypte hrubou moukou. Všechny suroviny na těsto kromě rozmarýnu důkladně smíchejte a polovinu vzniklého těsta nalijte do připravené formy. Na těsto narovnejte dušený fenykl - pár listů si můžete nechat na ozdobu nahoru -a zakryjte zbytkem těsta, do kterého zatlačte zbytek fenyklových listů.

Nahoru položte rozmarýnové snítky a dejte péct na 45 minut do trouby, kterou ztlumte na 170 °C. Před krájením nechte chléb vychladnout.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 12/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Pár, Fenykl, Par, Hrubá mouka, Chléb, Víkend, Šiška, Výborný, Parma, Fen, Fén, Vik, Parmazán, Kefír