[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
1 šiška příprava: 2 hodiny
2 hrnky hladké mouky1 prášek do pečiva1 lžička soli2 velká vejce300 ml kefírupůl hrnku oleje4 lžíce strouhaného parmazánu3 snítky čerstvého rozmarýnutuk a hrubá mouka na formu
Dušený fenykl: 2 oříšky másla2 lžíce olivového oleje2 velké cibule2 puky fenyklu nakrájené podélně na čtvrtiny1 hrnek pomerančového džusu1 hrnek zeleninového vývaru100 ml bílého vínakůra z půl citronu5 kuliček černého pepře
Předehřejte troubu na 190 °C. Nejprve připravte dušený fenykl. Olej a máslo rozehřejte v pekáčku na plameni a opečte na něm fenykl dozlatova.
Přidejte všechny ingredience na fenykl, zakryjte a vložte do trouby asi na 25 až 30 minut, dokud nebude fenykl měkký. Hotový fenykl vyndejte ze šťávy (pokud se nevydusila) a nechte vychladnout. Formu, v níž budete péct chleba, vymažte lehce tukem a vysypte hrubou moukou. Všechny suroviny na těsto kromě rozmarýnu důkladně smíchejte a polovinu vzniklého těsta nalijte do připravené formy. Na těsto narovnejte dušený fenykl - pár listů si můžete nechat na ozdobu nahoru -a zakryjte zbytkem těsta, do kterého zatlačte zbytek fenyklových listů.
Nahoru položte rozmarýnové snítky a dejte péct na 45 minut do trouby, kterou ztlumte na 170 °C. Před krájením nechte chléb vychladnout.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 12/2013