Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si s dětmi veselé cupcakes. Potěší oko i chuťové buňky

Jana Vašáková 2.  11.  2013
Upečte si s dětmi veselé cupcakes. Potěší oko i chuťové buňky
Říjen patří už mezi ty měsíce v roce, kdy se večer brzy stmívá a děti se z hřiště a zahrádky brzy přesouvají domů. Jak je zabavit a přitom ještě rozvinout jejich kreativitu? Jednou z možností je pustit se s nimi do pečení a zdobení sladkostí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

asi 12 kousků; příprava: 45 minut

160 g másla
180 g krupicového cukru
2 vejce
150 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžičky soli
80 ml polotučného mléka
1 nastrouhané jablko

s fondánem:
50 ml ovocného džemu na naplnění a pomazání
200 g fondánu na potažení (lze zakoupit v cukrářských potřebách)

Papírovými košíčky vyložte plech na muffi ny. Máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny, postupně po jednom zašlehejte vejce. Zvolna přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, mléko a jablko.

Rovnoměrně naplňte košíčky do dvou třetin. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C. Špejlí zkuste, jestli jsou dopečené i uvnitř. Nechte úplně vychladnout. V každém muffi nu pak vytvořte malou dírku a naplňte ji marmeládou.

Povrch potřete marmeládou. Rozválejte fondán a vykrojte kolečka takové velikosti, aby zakryla vršek cupcakes až ke krajům. Pokud dáváte navrch krém, postupujte stejně, až do naplnění a potření marmeládou.

Bílkový máslový krém

3 bílky
165 g krupicového cukru
špetka soli
230 g másla
1 vanilkového lusku

Bílky dejte do mísy na šlehání, kterou je možné vložit do vodní lázně. K bílkům přidejte sůl a cukr, mísu postavte do vodní lázně a ohřívejte za stálého míchání metličkou, až se cukr v bílcích rozpustí. Zda je cukr rozpuštěný, nejlépe zjistíte, když si trochu směsi rozetřete mezi dvěma prsty a necítíte žádné hrudky. Ohřívání ve vodní lázni trvá jen pár minut, bílky nesmí projít varem! Poté z bílků vyšlehejte v robotu pevný sníh, použijte šlehací metlu a šlehejte asi 10 minut.

Do vychladlého sněhu zašlehejte postupně po kouskách máslo pokojové teploty. Občas to vypadá, že je krém řídký, ale nebojte se, on zhoustne. Na závěr do krému zamíchejte semínka z půlky vanilkového lusku. Míchání trvá ještě asi 10 minut, až se pěkně spojí. Při přípravě čokoládové varianty vynechte vanilku a do hotového krému přimíchejte 100 g rozehřáté belgické čokolády.

Barevné máslové sušenky s vanilkou

asi 40 kousků; příprava: 50 minut + odležení a zdobení

těsto:
200 g změklého másla
180 g pískového cukru
20 g vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)
1 vejce
400 g hladké mouky

poleva:
2 bílky
1 lžíce citronové šťávy
350 g moučkového cukru (záleží na velikosti bílků)
potravinářské barvivo

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení mohly ztratit svůj tvar. Poté jemně zašlehejte vejce. Přidejte mouku a rukama vypracujte lehké těsto. Rozdělte si je na tři bochánky a zabalte jednotlivě do fólie. Chlaďte v ledničce 1 hodinu (ideálně přes noc).

Pak každý bochánek postupně rozválejte na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 1 cm a vykrájejte libovolné tvary pomocí formiček na cukroví. Sušenky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 7 až 9 minut, až začnou okraje lehce zlátnout. Nechte vychladnout a po úplném vychladnutí je můžete libovolně ozdobit.

Bílky s citronovou šťávou šlehejte elektrickým šlehačem pouze do spojení. Bílky se nesmí vyšlehat. Prosejte moučkový cukr a přidejte ho k bílkům. Šlehejte na nízkou rychlost dohladka. Směs si udělejte dvou konzistencí. Jednu řidší na základy sušenek a vyplňování prostor a druhou, přidáním malého množství cukru, hustější na kontury a psaní.

Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu obarvěte potravinářskými barvami, naplňte do cukrářského sáčku se špičkou a zdobte podle vlastní fantazie. Základy si udělejte jako první, nechte zaschnout (ideálně přes noc) a pak pokračujte ve zdobení jemných kontur. Skladované v uzavíratelné nádobě vydrží až 1 měsíc.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, oko, Máslový krém, Veš, Pevný sníh, Nastrouhané jablko, Vršek, Bochánek