reklama

Upečte si v neděli koláč

Ještě stále máte svou spíž plnou úrody ze zahrádky a nevíte, co s ní? Upečte si na nedělní posezení po obědě chutný koláč.

Brownies s ostružinovým pyré 

forma 20 x 25 cm, 95 minut

Potřebujeme: 90 g kakaa, 300 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 170 g másla, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli; Krém: 1 hrnek ostružin + k podávání, 100 g krupicového cukru, 250 g cream cheese, 200 g řeckého jogurtu, 1 vejce

Ostružiny smíchejte v menším kastrůlku s 50 g cukru, zalijte asi 50 ml vody a rozvařte na pyré. Podle potřeby rozmixujte a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 170 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Kakao, cukr a mouku smíchejte s rozpuštěným máslem, vejci, vanilkou a špetkou soli.

Cream cheese promíchejte s jogurtem, vejcem a zbylými 50 g cukru. Těsto nalijte do připravené formy a na něj rozprostřete sýrový krém (pokud se jej rozhodnete udělat ve dvojnásobném množství, uděláte jedině dobře!).

Lžící navrch naneste v nepravidelných cákancích ostružinové pyré a opačnou stranou lžíce vytvořte mramorování. Pečte asi 50 až 55 minut dozlatova. Nechte vychladnout, pak nakrájejte a podávejte.

Klepněte pro větší obrázek 

Kynutý šnek s ricottou a jablky 

forma o Ø 26 cm, 45 minut + kynutí

Potřebujeme: 100 ml plnotučného mléka, 20 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 300 g hladké mouky + na podsypání, 1 vejce, 70 g másla, 250 g ricotty, 1 žloutek, 2 balení vanilkového cukru, 1 jablko, 2 lžíce citronové šťávy, máslo na vymazání formy, 1 lžíce meruňkové marmelády

Asi polovinu vlažného mléka smíchejte s droždím a trochou cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte se zbytkem cukru. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek a začněte zadělávat těsto (podle potřeby ještě přidávejte zbytek mléka).

Mísu překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte asi 40 minut kynout. Ricottu smíchejte se žloutkem a 1 vanilkovým cukrem. Jablko nakrájejte na měsíčky a promíchejte s druhým vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na 180 °C.

Nakynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní desce na tenký plát. Ten nakrájejte na tři stejně široké podélné pruhy. Potřete ochucenou ricottou a z každého kusu zvlášť zamotejte roládku. Ty rovnejte do tvaru šneka do máslem vymazané formy, v místě nastavování spojte. Jablka urovnejte do mezer mezi roládkami. Nechte ještě asi 10 minut nakynout. Potřete marmeládou rozmíchanou s trochou vody. Pečte asi 30 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Ořechový linecký koláč s krémem 

forma asi 30 x 10 cm, 70 minut

Potřebujeme: 150 g hladké mouky, špetka soli, 70 g měkkého másla + na vymazání formy, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 100 g bílé čokolády, 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvá máta, kompot z černého bezu nebo jeřabin

Mouku smíchejte se solí. Přidejte máslo a vypracujte drobenku. Zadělejte ji s oříšky, cukrem a vejcem. Těsto nechte v chladu 30 minut odpočinout.

Čokoládu rozpusťte, zchlaďte na pokojovou teplotu. Postupně vyšlehejte při nízkých otáčkách mascarpone, přidávejte čokoládu a nakonec smetanu. Uložte do ledničky.

Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 3 mm silný plát. Jeden arch sundejte, pomocí druhého těsto přeneste do formy. Ořízněte okraje. Dno propíchejte, překryjte papírem a zasypte suchými fazolemi. Pečte asi 10 minut na 180 °C, sundejte papír s fazolemi a 10 minut dopečte dorůžova. Nechte vychladnout.

Pak naplňte krémem a ozdobte scezeným kompotem nebo jiným sezonním ovocem a mátou. 

Klepněte pro větší obrázek

Švestkový koláč s vanilkovým krémem 

forma o Ø 24 cm, 80 minut

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, špetka soli, 2 menší vejce; Náplň: 12–15 švestek, 3 žloutky, 250 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce bramborového škrobu, 3–4 lžíce třtinového cukru

Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a spolu s měkkým máslem prsty vypracujte drobenku. Přidejte vejce a sůl a zadělejte těsto, podle potřeby můžete trochu mouky přidat. Zabalte do fólie a nechte v ledničce 30 minut odležet.

Švestky vypeckujte. Žloutky metličkou prošlehejte se smetanou. Přidejte semínka z vanilkového lusku, přes sítko prosátý škrob a podle chuti cukr. Troubu zapněte na 180 °C.

Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru a přeneste do formy vymazané kouskem másla. Urovnejte, navrch položte pečicí papír a zasypte suchými fazolemi. Dejte na 10 minut předpéct. Vyjměte, sundejte luštěniny a do koláče narovnejte švestky řezem nahoru. Pečte ještě 5 až 7 minut. Nakonec zalijte krémem a pečte ještě asi 15 až 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký, dekor styling: Markéta Zindulková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Den má své zápory, to platí i pro vaši pracovní činnost ve spojení se solidními kolegy. Během nakládání s předměty při stěhování, nebo…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama