Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si voňavý domácí chléb. Je to snadnější, než si myslíte

Peter Dobeš 1.  12.  2012
Upečte si voňavý domácí chléb. Je to snadnější, než si myslíte
Nic neprovoní ráno jako čerstvě upečený chléb. Nemusíte být majitelkou oblíbené „domácí pekárny“, abyste si voňavé bochník mohla dopřát… Vyzkoušejte recept Petra Dobeše – muže se srdcem kovboje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Domácí chléb

Na 1 šišku či bochník
Příprava: 70 minut + kynutí

750 g celozrnné mouky nebo směs běžné bílé a celozrnné mouky
1 lžíce cukru
2 lžičky soli
7 g sušeného nebo 21 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
kmín a hrubozrnná sůl
mléko nebo ocet na potíraní

1. Mouku vsypte do mísy. Já podle příkladu mé babičky mouku prosívám, dříve to bylo hlavně kvůli odstranění osin či nečistot, ale mouka se tím také hezky nakypří.

2. Přidejte ostatní suroviny a postupně přilévejte 450 až 500 ml vlažné vody, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Těsto by mělo být vláčné, může se stát, že budete muset přidat mouku nebo naopak vodu.

JEDNODUCHÝ RECEPT NA CHLÉB ŠUMAVA

Postup krok za krokem:

3.Až těsto vykyne, přesuňte ho na moukou poprášenou pracovní plochu nebo vál. Trochu mouky si dejte do misky, abyste si jí mohli poprášit ruce při hnětení.

4.Při hnětení těsta z něj vypuzujete vzduch, ale těsto zároveň propracováváte tak, aby bylo krásně pružné a elastické. Těsto odtlačujte od sebe, přehrňte k sobě a postup opakujte, až bude dostatečně pružné a kompaktní, aby se dalo hezky tvarovat.

5. Z propracovaného těsta, které už opět začíná kynout, vytvarujte požadovaný tvar, nejlépe přímo na pečicím papíru, vysypaném moukou a položeném na plechu nebo v pekáči. Já zvolil klasický kulatý bochníček, ale můžete udělat i jednu větší šišku či dva malé bochníčky. Na povrchu chléb několikrát dost do hloubky nařízněte velmi ostrým nožem nebo žiletkou.

6. Chléb teď hojně posypte kmínem. Do hrnečku si připravte mléko nebo okyselenou vodu na potírání. Troubu předehřejte na 230 °C . Chléb nechte ještě chvilku kynout.

7. Vložte do trouby a nechte 5 minut zprudka zapéci, aby se vytvořila pevná kůrčička. Teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb potřete mlékem (nebo octem). Pečte dále zhruba hodinu a chléb průběžně potírejte, bude mít krásně lesklou a pevnou kůrku. Až bude do zlatohněda upečený, nechte chvíli ve vypnuté troubě a pak dejte vychladnout na mřížku.

P. S.: Vychladlý chléb uchovejte zabalený v utěrce nebo plastovém sáčku. Do druhého dne kůrka trochu změkne.


Tipy:

• Zkuste do těsta přidat, 30 g změklého másla nebo sádla (i husího), chléb bude vláčnější.

• Použijte různé druhy koření a semínek (tymián, dýňové semínko, fenykl nebo anýz).

• Těsto můžete rozdělit na 6–8 bochánků. Poklaďte je na plech vedle sebe a upečte.

• Pokud máte trpělivost a chuť experimentovat, zkuste použít tradiční kvásek: Pravý kvásek vzniká pouhým smícháním jemně mleté žitné mouky a vody, která začne během pár dní za teplé pokojové teploty přirozeně kvasit. Chléb s tímto kváskem je zdravý a přirozeně konzervovaný. Hotový kvásek si můžete dále množit (tzv. vést) i pro další pečení.

Chlebový kvásek můžete sehnat i u místního pekaře nebo si koupit sušený žitný kvásek, který použijte podle návodu.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Domácí, Požadovaný tvar, Dom, Myš, Čerstvé droždí, Domácí chléb, Chléb, Dýňové semínko, Bochník, Mysl