Maminka.czVánoce

Uplést vánočku nic není. A s tímhle videonávodem to zvládnete hravě

Recepty.cz 21.  12.  2019
Té domácí se žádná kupovaná nevyrovná. Že jste ještě nikdy vánočku nepletli? Nevadí. Upečte si tuhle z domácí pekárny. S naším videonávodem to zvládnete hravě a nezauzlujete si při tom ruce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není nic hezčího než na Štědrý den vstát ke krajíci voňavé domácí vánočky s máslem. Nejlepší je čerstvá, proto nechte její přípravu až na večer před Štědrým dnem. Než se do pečení pustíte, naučte se ji plést třeba se šesti zamotanými utěrkami podle videa v úvodu článku.

Je nejvyšší čas upéct vánočku a další tři báječné recepty na cukroví

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

  • 100 g rozehřátého másla
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 175 g cukru krupice
  • špetku soli
  • kůru z jednoho citronu
  • 42 g droždí
  • 70 g rozinek
  • 1 vejce na potření
  • 70 g mandlí

Kvalitní tuk a mouka jsou základ

Aby byla vánočka taková, na jakou jste zvyklí od babičky, nepodceňte kvalitu ingrediencí. Poctivá vánočka potřebuje pořádnou porci másla a kvalitní mouku – čím více lepku, tím lépe. Stejně tak se tradiční vánočka neobejde bez citronové kůry. Při strouhání se ale zastavte dřív, než se dostanete k bílé vrstvě, je totiž hořká a chuť těsta by byla příliš agresivní.

Jak uplést vánočku? Provedeme vás krok za krokem

VÁNOČKA Z DOMÁCÍ PEKÁRNY KROK ZA KROKEM:

1. Do pekárny nejdřív nalijeme všechny tekuté suroviny – rozehřáté máslo, žloutky a mléko. Poté přidáme sypké, tedy mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a rozdrobené droždí.

2. Pekárnu nastavíme na program "Těsto" a zapneme. Ke konci hnětení přidáme ještě rozinky namočené v rumu.

3. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků. Bochánky si pro jistotu převážíme, abychom se ujistili, že jsou stejně velké, a vyválíme z nich šest přibližně stejně dlouhých válečků.

4. Válečky na jednom konci spojíme. Zkřížíme ruce a jeden krajní pramen vezmeme levou rukou a druhý krajní pramen pravou. Prameny přetočíme a položíme doprostřed ke straně.

6. Horní pramen nepouštíme z ruky. Vezmeme další pramen z kraje, opět přetočíme a položíme doprostřed. Platí, že rukou, kterou pokládáme pramen do středu, bereme i další.

7. Konce spojíme v jeden a zarolujeme pod vánočku.

8. Vánočku dáme na plech a necháme ještě asi 30 minut kynout.

9. Vykynulou vánočku potřeme rozmašlovaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pokud si nejste svým pletením jistí a bojíte se, že vánočka nebude mít pěkný tvar, stačí upletenou vánočku zpevnit třemi šplejlemi.

10. V troubě rozpálené na 150 až 160 °C pečeme asi 45 minut.  V půlce pečení vánočku přikryjeme pečicím papírem, aby se nespálila.

Kvásek není věda

Kynutého těsta se často bojí i zkušení kuchaři. Když ale víte, co děláte, žádná alchymie to není. Kynoucí těsto potřebuje hlavně teplo, ideálních je 25 °C, proto ho klidně nechte na topení nebo v nahřáté, ale vypnuté troubě. Hnětení těsta, aby se v něm vytvořily dokonalé vzduchové bublinky, dá pořádně zabrat. Proto to raději nechte na robotu nebo na domácí pekárně jako v tomto v receptu.

Upečte si měkké a voňavé perníčky. Dají se jíst hned po vyndání z trouby
Témata: Recepty, Video, Vánoce, Pletení, Rozehřáté máslo, Rozdrobené droždí, Magazín, Citronová kůra, NIC, Kvásek, Pramen, Hotové těsto, Těsto, Pečicí papír, Domácí pekárna, Robot, Alchymie, Van, Krok za krokem, Pořádná porce, Bochánek, Kynuté těsto, Levá ruka, Kvalitní tuk, Vid