Maminka.czDvojčata

Úskalí výchovy dvojčat: Snažte se je nesrovnávat a respektujte jejich snahu odlišit se

Kateřina Prachařová 28.  6.  2017
Čekáte rovnou dvě miminka, a tak se těšíte na dvojnásobnou radost. Ale zároveň i dvojnásobnou starost. Nejen s výbavičkou nebo krmením, ale dříve nebo později i výchovou. Dvojčata jsou spolu od prvního dne života, a proto není zas tak vzácné, že si i v útlém věku mohou tak trochu „lézt na nervy“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každé z dětí potřebuje své soukromí

Dvojčata jsou už od početí věrnými souputníky a nic se na tom nemění ani po narození. Spojují je proto silné citové vazby a také fakt, že jsou vlastně neustále spolu. Na co by rodiče dvojčat neměli zapomínat?

Dopřát soukromí dětem, které od prvního dne dělají vše společně, může být docela složité. A rodiče význam této věci často podceňují. Dvojčata jsou přece parťáci, kteří dělají všechno spolu, stejně.

Video: Matku dojal pohled na děti, které se v děloze něžně pusinkují

Máme tendenci brát je jako celistvou jednotku a zapomínáme, že jde o dvě samostatné individuality. Co nikdy nedělat? Neoslovovat děti množným číslem, ale zásadně každé zvlášť. Nekupovat jim stejné hračky dvakrát jen proto, aby se nehádaly. Nenutit je do stejného oblečení či účesu.

Pozornost se musí dělit spravedlivě

Dvojčata jsou samozřejmě pro rodiče obrovský zápřah. Péče o miminko je náročná sama o sobě, natož když jsou dvě. A zákon schválnosti funguje přesně tak, aby se dvojčata střídala v pláči, potřebě kojení či přebalování pěkně na přeskáčku. Jak rostou, vývoj každého z nich se může odvíjet jiným tempem. Jedno dítě dříve chodí, druhé dříve mluví nebo samo jí…

VIDEO: Nečekané překvapení. Místo jednoho dítěte měli dvojčata

V tu chvíli hrozí, že rodič svou pozornost více věnuje dítěti, které to podle něj „potřebuje“. Pepíček se nají sám, a tak u oběda vysedává s Honzíkem. Chyba! Ať jsou děti jakékoli, základ je věnovat se oběma stejně, bez rozdílu. Dvojčata jsou extrémně citlivá na jakoukoli nerovnováhu a nespravedlnost.

Nikdy nesrovnávejte

Ač to málokterý rodič nahlas přizná, většině z nás se stává, že je nám jedno dítě bližší než druhé. Ne že bychom ho přímo měli raději, jen je s ním třeba jednodušší komunikace nebo má povahu či zájmy podobné těm našim, a tak nás to k němu podvědomě víc táhne.

Odhalte tajemství výchovy dvojčat

Dítě tohle ale nikdy nesmí poznat! I když je objektivně jedno šikovnější než druhé, vyvarujte se jakéhokoli srovnávání a vět typu: „Anička už to umí a tobě to pořád nejde.“ I když to nemyslíte zle, dítě si taková slova otiskne hluboko do sebe a je jimi ovlivněno po celý další život.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Video: Dvouletá dvojčata věrně přehrávají scény z filmu Frozen

GALERIE: Hvězdná dvojčata. Kdo má doma dvojité štěstí?
Triky, jak zvládnou kojení dvojčat
Témata: Děti, Miminko, Dvojčata, Dvojča, Rodiče, Respekt, Soukromí, Něha, Dvojče, Množné číslo, Pepíček, Výchova, Den života, Dvouleté dvojče, První den, Frozen, Čelist, Stejné oblečení, Úskalí, Schválnost, Nečekané překvapení, Matka, Dvojnásobná radost, Výbavička, Stejná hračka