Uspořádejte si o víkendu karotkové hody

Sladká kořenová zelenina sice nepatřila v dětství mezi naše nejoblíbenější potraviny, ale co nás děsilo ve školní jídelně, může teď být překvapivě zlatým hřebem velikonoční tabule. Pozvěte ranou mrkev do kuchyně a užijte si její tvárnost.

Karotka je vlastně mladá mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátu, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumu působí jako prevence rakoviny.

Karotková polévka s řapíkatým celerem

4 porce, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 500 g karotky, 2 lžíce másla, 1 velká brambora typu C, 1 stvol řapíkatého celeru, 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru, sůl a pepř, worcesterská omáčka, drcené chilli, na dochucení

Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut). Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 12 kuřecích paliček, sůl a pepř, olivový olej, několik lžic medu, 250 ml karotkové šťávy

Kuřecí maso opláchnete a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou -paličky získají krásnou barvu i chuť.

Vařené hovězí s dušenou máslovou karotkou

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme:1,5 kg loupané plece nebo květové špičky několik malých cibulek, 1 - 2 lžíce octa 3 lžíce přírodního cukru ½ mrkve, vařené nové brambory k podávání, bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení
Na karotku
1 kg karotky, 3 lžíce másla, ½ lžičky cukru, sekaná petrželka

Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl. Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabejte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut). Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami posypanými nasekanou petrželkou. Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.

Karotkové lívanečky s ořechy

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme:1,5 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice a vanilky, špetka perníkového koření, ½ hrnku krupicového cukru, ½ hrnku podmáslí, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 velká vejce, prošlehaná, 500 g jemně nastrouhané karotky, 3 lžíce změklého másla, 2 lžíce medu

Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Matka ve vás se stále hlasitěji dovolává svých práv, proto není divu, že se snažíte všem okolo sebe řešit jejich problémy a nabízet…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci