Maminka.czZuby

Ústní sprcha a sonický kartáček: Tyhle věci vám možná zachrání zuby

Mojezdravi.cz Mojezdravi.cz 16.  11.  2017
Máte hodně rádi svoje zuby a málo svého zubaře? Případně máte v okolí nějakého fanouška dentální hygieny, kterému byste o Vánocích chtěli udělat radost? Tak právě pro vás je tento článek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zubní kartáček vlastní všichni, podobné to bude i se zubní pastou. Tím ale většina z nás s péčí o zuby končí a zbytek nechá na bedrech stomatologa či dentální hygienistky. Ale i doma si můžete vystupňovat péči o svůj chrup na maximum a udělat si z čištění zubů malý rituál. Poradíme vám jak.

Dentální nitě

Nikdo neudělal pro zdraví zubů a konkrétně používání zubních nití víc než Julia Roberts ve filmu Pretty Woman. Scénka, kdy si ve filmu tajně vyndává zrníčka z jahod zubní nití v koupelně a Richard Gere ji podezřívá, že fetuje, je nezapomenutelná. V USA po uvedení filmu stoupl prodej zubních nití v řádech desítek procent.

I u nás je používání nití na mezizubní prostory na vzestupu. Správně s ní zacházet by vás měl/a naučit dentální hygienistka/ta. Doporučovány jsou už i pro malé děti a prodávají se v krásných barevných variantách. Každopádně je to „moderní a cool“.

Mezizubní kartáčky: Jak je používat?

Co je také moderní, jsou mezizubní kartáčky. Stejně jako dentální nitě zabraňují usazovaní plaku mezi zuby a vzniku zubního kazu. „Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně,“ říká dentální hygienistka Tereza Pěnkavová. S výběrem správné velikosti vám pomůže zubní lékař nebo dentální hygienistka. „Pro začátečníky nebo děti je skvělou pomůcku pogumované párátko, které funguje na stejném principu jako mezizubní kartáček, stačí ho zastrčit mezi zuby a jednoduše vytáhnout. Je přitom určeno na více použití,“ popisuje Tereza Pěnkavová.

Na další tipy, jak vybírat zubní kartáček, se podívejte na našem videu.

Co je to ústní sprcha?

Tam, kde usazené zbytky potravy a zubní plak neodstraní nit ani mezizubní kartáček, přichází na řadu ústní sprcha. Spolehlivě odstraní bakterie z míst, kam se s nimi nedostanete. I mezizubní prostory a dásně (zejména záhyby v okolí zubů) si zaslouží profesionální péči. Zubní lékaři ji doporučují i pro čištění citlivých částí kolem korunek, můstků nebo rovnátek. Masíruje a stimuluje dásně, čímž zlepšuje jejich prokrvení, posiluje je a pomáhá je udržet zdravé.

Sonický zubní kartáček

Dalším hitem pro zubního fajnšmekra je sonický zubní kartáček. Pozor, nepleťte si ho s elektrickým. Je o třídu výš. Moderní sonická technologie umožňuje frekvenci až 31 000 vibračních cyklů za minutu.
Klinické studie prokázaly její vyšší efektivitu v odstraňování zubního plaku v porovnání s
ručními a oscilačními (klasickými elektrickými) zubními kartáčky. Můžete zvolit tři režimy čištění (intenzivní, jemný, masáž) pro různé potřeby ústní hygieny. Automatický časovač na 2 minuty vám pomůže dodržet zubními lékaři doporučenou dobu čištění.

Myslet už při čištění zubů nemusíte vůbec. Intervalový časovač na 30 vteřin Vám pomůže věnovat stejnou pozornost všem částem úst. Kartáček navíc vyzařuje ultrafialové světlo, které zlikviduje až 99,9 % bakterií na čisticí hlavě, a zabraňuje tak množení bakterií v kartáčku.

Zubní kartáček je kamarád. Vše, co byste měli vědět o péči o zuby

Dentální centrum – vše v jednom

Pokud je váš partner nebo rodič posedlý dentální hygienou, nenajdete pro něj lepší dárek než dentální centrum. Tento systém pro ústní péči zajistí komplexní vyčištění ústní dutiny včetně odstranění bakterií. Zvládne také vyčistit těžko přístupná místa jako mezizubní prostory a záhyby dásně kolem zubů. Centrum obsahuje sonický kartáček, ústní sprchu a další příslušenství, náhradní hlavice a trysky včetně podsvíceného zubařského zrcátka.

Nejčastější chyba při péči o chrup dětí? Rodiče dětem nedočišťují zuby
Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček

 

Témata: Zuby, Julia Roberts, Kartáček, Dobrý dárek, Hygienistka, Dentální hygienistka, Ústní hygiena, Sprcha, Záhyb, Richard Gere, Začátečník, Profesionální péče, Čištění zubů, Hygiena, Hlavice, Sonický kartáček, Příslušenství, Must, Julia Robertsová, Pretty Woman, Dentální hygiena, Zubní lékař, Nit, Zubní pasta, Zubař