Maminka.czPraktické rady

Utonout lze i v pár centimetrech vody: 10 zásad bezpečného koupání

Martina Machová 16.  3.  2018
„Chybami se člověk učí, některé však uděláte jen jednou! Syna už nikdy nenechám během koupání ani vteřinu bez dozoru,“ říká Eva, maminka devítiměsíčního Jonáška.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Chybami se člověk učí, některé však uděláte jen jednou! A mezi takovéto chyby, které už doufám nikdy nezopakuji, patřila i chvilka, kdy jsem od mého koupajícího se desetiměsíčního syna odběhla ke zvonícímu telefonu. Trvalo to sotva dvě minutky! Jonášek seděl ve vaně a spokojeně si hrál s balónky a vodolepkami. Ve vaně měl napuštěno pár centimetrů vody, odhaduji tak 8 až 9 cm.

Když jsem se vrátila do koupelny, Jonášek ležel jakoby na boku, hlavičku měl napůl pod hladinou a pravděpodobně se snažil dostat na všechny čtyři. Okamžitě jsem ho popadla a vyndala z vany. Snad díky zkušenostem z dětského plavání, kam pravidelně chodíme, ani nekuckal, ale byl hodně vykulený a u mě v náruči se rozplakal. Okamžitě mi hlavou proletělo, co všechno se mohlo stát, a snažila jsem se udržet, abych se nerozplakala také. Nechtěla jsem syna ještě více vyděsit...“ vzpomíná maminka nyní dvouletého Jonáška.

Kristýna Leichtová je těhotná. Podívejte se, jak jí to sluší s bříškem

A dodává, že od tohoto zážitku nebyl Jonášek nikdy, ani na vteřinu, ve vaně sám! Maminka Eva totiž dřív pracovala jako pečovatelka v domově pro seniory a dobře ví, že utonout lze i v pár centimetrech vody. Stačí kupříkladu krátké bezvědomí po úderu do hlavy a nehoda může mít nedozírné následky!

Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil

10 zásad bezpečného koupání kojenců a batolat

  • Než s koupelí začnete, vše si připravte, abyste nepodléhali nutkání odbíhat.
  • Před koupáním vždy vyzkoušejte teplotu vody! Malého kojence lze opařit mnohem snadněji než dospělého, pokožka malých dětí je totiž mnohem tenčí a citlivější.
  • Naprosto nikdy nenechávejte kojence ani batole při koupání samotné! V žádném případě v těchto souvislostech nespoléhejte na jakékoliv pomůcky.
  • Nepřenechávejte zodpovědnost na starším sourozenci; dohled dospělého nic nenahradí!
  • Vana není bazén a v malém prostoru se lze snadno zranit! Nenechávejte dítě ve vaně skákat či jinak „ divočit a cvičit“.
  • Do vany, v níž sedí dítě, nikdy nepřipouštějte horkou vodu!
  • Kohoutek s teplou vodou raději přikrývejte žínkou, zvláště bývá-li po napouštění vody horký. Všetečné batole se o něj může zbytečně spálit!
  • Kojence a batolata sprchujte opatrně, zvlášť tam, kde to neznáte,teplota vody bývá někdy kolísavá a děťátko můžete popálit.
  • Do vany ani jejího okolí nepatří z důvodu bezpečnosti naprosto žádné skleněné nádoby, které by se mohly rozbít – hrníčky, skleničky, mističky. Prostě nic!
  • Nezapomínejte používat protiskluzové podložky.

VIDEO:  Jak plavat s miminky ve vaně?

Hrozí při porodu do vody utonutí miminka?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Hrozí při porodu do vody utonutí miminka?

10 nejlepších vodních hrátek
„Plena při plavání děti omezuje,“ říká instruktorka kojeneckého plavání

 

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Praktické rady, Koupání, Desetiměsíční syn, Jonášek, Bezpečné koupání, Par, Centimetr, Pod hladinou, Jonáš, Malé dítě, Malý kojenec, Instruktorka, Instruktor, Starý sourozenec, Dětské plavání, Utonutí, Vana, Voda, Horká voda, Teplá voda, Maminka Eva, Kohoutek