reklama

Uvařte si s dětmi pampeliškový „med“: Pobavíte se a pochutnáte si

Léčivý a chutný pampeliškový sirup připomíná konzistencí i vzhledem včelí med, a podobně jako med se i používá. Jeho příprava je jednoduchá, sběr kvítků příjemný a děti pampelišková alchymie obvykle baví.

Jejich výrazně žluté hlavičky bývají na jaře všude, a tak se nedivte, že tyhle vyzývavé blondýny přitahují děti jako magnet. Dobře se trhají, nikomu to nevadí, za chvíli je z nich velká kytice či roztomilý věneček. Využijte proto této jarní nálady a udělejte si s dětmi pampeliškový výlet zakončený dobrodružným vařením pampeliškového „medu“.

Pampeliška: sirup, salát i opojné víno

Důvodů, proč se pampeliška s naprostou samozřejmostí zabydlela nejen v tradičním českém bylinářství, ale i v kuchyni našich babiček je vícero. Pampeliška je jedna z prvních hojně rostoucích jarních bylin, a jak známo, po jaře bývalo vše zelené v kuchyni i v těle potřebné. Pampeliškové listy se přidávaly do polévek, nádivek, salátů (ve Francii se dokonce bělí a křehčí). Čaj z květů umí uvolňovat hleny a má kladný vliv na dýchací cesty a trávení.

Později se ukázalo, že pampeliška obsahuje řadu vitamínů a minerálů (vitamín C, betakarotén, vitamíny B, draslík, sodík, železo vápník, síru atd.). V kořenu i listech rostliny najdeme látky, příznivě působící při diabetu. A tak se nemůžeme všímavým předkům divit, že pampelišku používali nejen jako zeleninu a léčivku, ale také jako základní surovinu pro výrobu pampeliškového „medu“ a vína.

Pampeliškový „med“: na chleba i do čaje

Užití hustého pampeliškového sirupu je kuchyni totožné s používáním včelího medu. Sirup medovité konzistence lze mazat či kapat na chleba s máslem, nebo jím sladit čaj. Výborná je i osvěžující citronáda slazená pampeliškovým medem. Pampeliškový sirup však není sladidlem ledajakým, neboť jej můžete užívat i jako podpůrný léčebný prostředek při nachlazení a pro lepší trávení.


RECEPT:

300 g, květů, 1,5 l vody, 2 citróny, 1,5 kg tmavého cukru (třtinový či levnější tmavý řepný)

Květy zbavíme zeleného okvětí, propereme, zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté výluh scedíme, květy vymačkáme, do tekutiny přidáme šťávu z dvou citronů a cukr. Vše pomaličku svaříme do zhoustnutí. Teplý sirup lijeme do sklenic se širokým hrdlem, sklenice uzavřeme. Zavaření není potřeba, o konzervaci se postará cukr. Naplněné sklenice uchováváme v tmavé a spíše chladnější místnosti.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dopoledne vám bude při práci příjemně, k večeru se ale vaše nálada spíš zhorší. Skrze Pluto vám může ublížit telefonát z ciziny nebo…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama