Maminka.czPředškolák

Uvažujete o změně školky? Poradíme vám, jak zvážit všechna pro a proti

Jana Potužníková 13.  2.  2017
Skoro každé dítě je ve školce někdy nespokojené. Není to jen o adaptačním období, někdy je to o dětech, s nimiž si nerozumí, o učitelkách, s nimiž si nerozumíme zase my mámy, někdy je to o všem dohromady. Ano, nabízí se myšlenka školku prostě vyměnit, ale… kdy je k tomu už skutečně dostatečně pádný důvod a jak by to mělo proběhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje osobní vzpomínky na (socialistickou) školku jsou strašné. Nucený spánek po obědě, učitelky, které se po nás zle dívaly pro každé, když jsme nechtěly my děti jíst, fyzické tresty, ředitelka, o které se vyprávělo, že děti zavírá do sklepa a které se i všichni rodiče vyhýbali obloukem.

Plakala jsem pomalu denně, fakt to tam nesnášela, ale znáte to – nebylo zbytí. Ano, je to doba třicet let zpátky, přesto jsem si z toho odnesla zásadní mateřské přesvědčení: kdybych u své dcery viděla jen malý náznak nespokojenosti, radši změním školku, než abych ji nechala tak trápit.

Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat

Moje máma pochopitelně ani tu možnost neměla, malé město, jedna školka… Ale já bych určitě jiné řešení našla!!! Tak nějak jsem uvažovala snad od chvíle, co jsem otěhotnělaJ Dojít k takovému rozhodnutí jsem naštěstí (zatím) nemusela.

Nicméně si říkám: poznala bych, že je to opravdu tak zlé, že je změna lepší řešení pro všechny? Přejít ze školky na školku totiž není úplně legrace. Dokonce ani pro dítě, pro které ji podstupujete, nemusí automaticky znamenat úlevu. A je tu ve skutečnosti docela velké riziko, že se dostanete ze známé louže pod okap…

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina a vy, Mateřská škola, pořad, Šikana, Pořadí, Malé město, Procento dětí, UVA, Předškolní dítě, Speciální pedagožka, Skvělý trik, Velké riziko, Vzorec, Adaptace, Negativní vztah, Fyzický trest, Poradní hlas, Paní učitelky, Finanční možnost, Předchozí zkušenost, Dětský psycholog, Jana Doleželová