Maminka.czPředškolák

Už má zase mokrou postýlku? Jak řešit noční počůrávání dětí?

Supermámy.cz 17.  1.  2017
Noční počůrávání trápí nejedno dítě, a především potom jejich rodiče, kteří chtějí tento problém vyřešit. Ve třech letech nejde o žádnou tragédii, ale u pěti a šestiletých dětí už může jít o problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy si dítě uvědomuje, že potřebuje na záchod

Teprve během batolecího věku se postupně vypracovává ovládání močového měchýře, což je následek rychlého dozrávání mozku a jeho schopností řídit močový měchýř.

Jak říká dětská lékařka Marie Pokorná v knize „Radosti a strasti“, přispívá k tomu i neustále se zvětšující kapacita měchýře, který umožňuje dítěti zadržovat stále větší množství moče, a tudíž i méně časté nucení na močení. Tím vznikají základní předpoklady k nácviku močení a výchově dítěte k udržování osobní čistoty. To však musí probíhat postupně, pomalu a hlavně nenásilně.

Kdy je to ještě „normální“

Noční pomočování neboli enuréza je zejména u chlapečků dlouho normální, podle dětské lékařky Alexandry Vidnerové se můžou pomočovat i šestiletí kluci a nemusí jít o nemoc. Jestli je dítě nemocné nebo jde „jen“ o problém v hlavě, o tom by měl rozhodnout lékař.

Noční pomočování dětí: vyvracíme nejčastější mýty!

V pěti letech by dítě mělo jít na WC již samo a zvládnout všechny úkony týkající se svlékání, oblékání a utírání se. Jestli je dítě třeba nachlazené, nějaká ta nehoda se stát může a nemusíte hned panikařit. V takovém případě noční pomočování vymizí buď samovolně, nebo po léčbě.

Přečtěte si celý článek na webu Supermámy.cz.
 

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Noc, Utírání, Základní předpoklad, Jak, Post, Enuréza, Močení, Časté nucení, Dětská lékařka, Mokro