Maminka.czPraktické rady

Už má zase rýmu? Zkuste inhalace, nosní sprchy nebo konvičku

Simona Procházková 8.  10.  2022
Ordinace pediatrů se rychle plní, malých pacientů s nachlazením, virózami, rýmou a kašlem momentálně přibývá obrovským tempem. Jak ulevit dítěti, když má ucpaný nos, špatně se mu dýchá a v noci nemůže spát? Říká se sice, že léčená i neléčená rýma trvá sedm dní, k dispozici jsou ale šetrné metody, jak marodovi pomoct, aby se cítil o něco lépe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak léčit rýmu u dětí? Zázračné uzdravení do druhého dne nečekejte. Jsou prostě potřeba teplo, klid, čaj, vitaminy, co nejčastější smrkání (u nejmenších odsávání) a vykapávání nosu kapičkami. Existují ale i jiné možnosti, které dokážou ulevit a zmírnit potíže způsobené rýmou a nateklými sliznicemi. Vycházejí z principu inhalace a výplachů, jsou jednoduché, šetrné, snadno dostupné a čistě přírodní.

VIDEO: Podívejte se, jak děti snášejí odsávání rýmy

Propláchnutí nosu hlen uvolní

Podzimní měsíce jsou vždy obdobím zvýšeného výskytu rýmy a kašle u dětí. „Někdy je příčina infekční, nejčastěji virová. Často jsou ale důvody rovněž alergie a prostředí, kde se pohybujeme. Venku je větší výskyt polétavých plísní a ve vnitřních prostorách zase v topné sezoně větší sucho. Rádi větráme, a tím nám proudí do pokoje k ránu ostřejší vzduch, než na jaký jsou naše sliznice zvyklé. A to vše vede k obraně organismu, který vysušenou sliznici zvlhčuje hlenem. A hlenem se také snaží obalit cizorodé částice alergenů a viry. Nadměrná tvorba hlenu v nose a dále v dýchacích cestách vede ke kašli a někdy se naplno rozvine zánět dýchacích cest. Zpočátku i později můžeme dítěti ulevit zvlhčením sliznic, propláchnutím nosu k odstranění alergenů či jiných cizorodých částic a také snadněji zvlhčením odstraníme hlen. Ten se posune do polohy, v které jde buď snadno odkašlat, nebo ho dítě snadno spolkne. To je normální, tedy fyziologický očišťovací proces. Kyselé prostředí žaludku umí infekci v zárodku zlikvidovat a posunem v trávicím traktu dále se startuje běžný obranný imunitní proces,“ vysvětluje pediatrička MUDr. Jarmila Seifertová.

Rýmovník pomáhá při rýmě, nachlazení, angíně i kožních problémech. Co všechno s ním můžete podniknout?

Inhalace: ručník a hrnec má moderní následovníky

Ke zvlhčení sliznic můžete použít různé techniky od páry nad hrncem a ručníku přes hlavu až po moderní a bezpečné inhalátory se sprchou do nosu. Ty šetrně snižují otok nosní sliznice a tlak v dutinách, rozpouštějí hlen a odstraňují všechny druhy sekretu, strupů a infekčních činitelů a podporují správnou činnost obranného mechanismu dýchacího ústrojí (pohyb řasinek a čištění). Tyto nosní sprchy jsou velmi vhodné pro malé děti, které moc nechtějí nebo prostě neumějí smrkat. Proces vypláchnutí nosu a následného spolknutí je dokonce přirozenější než smrkání.

Výplach nosu: jak na to, aby se dítě nebálo?

Nevíte, jak přesvědčit dítko o tom, že má spolupracovat a nemusí mít strach? „Problém může být, když se dítě hadiček, vrčení inhalátoru a třeba masky bojí. Je to jako s každou novou aktivitou, kterou ho chceme naučit. Nejlépe je, když s přístrojem dítě seznámíme v době, kdy je veselé, zdravé, dobře naladěné na objevování nových věcí. Necháme ho přístroj osahat a jakoby si s ním pohrát, zapnout a vypnout ho a sami si nos s úsměvem propláchneme. Na internetu můžeme najít také nějaké instruktážní video, nejlépe s dítětem. Když je dítě potom nemocné, přístroj nejdříve jen připravíme na dohled a dítě nám může pomoct připravit tam léčebnou tekutinu. Můžeme mu dovolit nalepit si na inhalátor nějakou nálepku, dobrou taktikou je též slíbená odměna, třeba přečtení pohádky a podobně,“ radí MUDr. Seifertová.        

Jak naučit malé dítě smrkat? Tady je 7 šikovných tipů!

Zkušenost Terezy, maminky 3 synů

Konvičky a nosní sprchy nás zachránily před spoustou léků. Před pár lety jsem sama trpěla na chronické rýmy a nejstarší syn jako silný pylový alergik si s plným nosem taky užil své. Konvička je podle mě geniální vynález – není sice úplně jednoduché nacvičit techniku a „prolít si nos“ bez toho, že byste párkrát něco nepěkného spolykali nebo se zakuckali, ale když to vypilujete, je to návykové. A fakt se potom zhluboka nadechnete. U dětí jsme skvěle využili nosní sprchu, která nevyžaduje takový trénink jako konvička. Absolutně nejlepší na tom všem je, že nepotřebujete tolik léků, je to vlastně i perfektní prevence v právě probíhající unudlené sezoně.

Nosní konvičky

Výplachy nosu solnými roztoky patří k osvědčeným léčebným metodám již po staletí. Při akutních potížích můžete výplachy provádět 2x až 3x za den. Jsou účinné i při chronických zánětech a alergické rýmě. Uvolní rychle ucpaný nos a usnadní dýchání. Jak se používají nosní konvičky? Do konvičky vsypejte sůl (kuchyňskou nebo mořskou), konvičku pak naplňte vodou ohřátou na 37 °C a nechte sůl rozpustit. Vypláchněte nos předkloněním hlavy, voda bude samovolně protékat nosními dírkami. Jemným smrkáním odstraňte zbývající vodu.

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Inhalátory a nosní sprchy

Jde o moderní metody, které rychle pomáhají při čištění nosu a uvolňování dýchacích cest a dutin při akutních respiračních obtížích. Výplachem nosu dochází k odplavení bakterií, prachu i alergenů. K inhalaci se používají některé minerální vody, například Vincentka nebo Bílinská kyselka, fyziologický solný roztok nebo i obyčejná převařená voda se solí. Inhalovat můžete děti nechat i bez přístroje, tedy „tradičně“ za využití hrnce s horkou vodou či roztoku a osušky nebo deky, kterými dítku zakryjete hlavu. Benefitem inhalátoru je, že vytváří malé aerosolové částice, které se po vdechnutí dostávají hlouběji do dýchacích cest. Celý proces je tak efektivnější a leckdy také rychlejší. 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Praktické rady, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Astma, internet, Vincent, Kopie, Věk dětí, Nos, Dýchací cesta, Rýma, Jarmila Seifertová, Vincentka, Konvička, Inhalace, Sprcha, Zdraví na Heureka.cz