Maminka.czPsychika

Už předtím byla blázen! Vyhodí dítě z okna! Musí přestat kojit! Které další mýty o poporodní psychóze kolují?

Lenka Brožová 19.  2.  2023
Mnohé mýty o poporodní psychóze jsou rodné sestry mýtu, že každá matka se hned po porodu zamiluje do svého dítěte. Takže nádech a výdech: nezamiluje. Některé ženy cítí naopak věci, o kterých se až bojí mluvit. Jenže když o nich nemluví, je obtížné tyto potíže podchytit včas a můžou se rozvinout v náročné psychické stavy. Jeden z nejzávažnějších je pak poporodní psychóza.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejprve si pojďme definovat, co to je poporodní psychóza. Protože spousta lidí si ji plete s poporodní depresí. Možná i kvůli tomu slovu "poporodní" – což je mimochodem správné označení. Lidé totiž ještě stále místo správného výrazu poporodní používají zastaralé označení laktační psychóza

VIDEO: Emma Smetana o poporodních depresích

Jak a kdy se poporodní psychóza projevuje?

"Poporodní psychóza se vyvíjí v prvních hodinách či dnech po porodu a příznaky rychle zesilují. Mezi první patří snížení potřeby spánku, problémy s usínáním nebo udržením spánku. V důsledku toho dochází ke spánkové deprivaci, která ovlivňuje vnímání reality. Dalším symptomem je euforická nálada – subjektivní pocit velkého množství energie, mánie. Pocit, že nás nic nezastaví. Stavy euforie mohou střídat depresivní a úzkostné stavy," popisuje terapeutka a porodní asistentka Petra Ann Kovařčíková z terapeutického centra Dires Fyzio. Dalším symptomem je pocit zmatení, který doprovází podrážděnost. "U žen s poporodní psychózou se také vyskytují různá přesvědčení a myšlenky, které neodpovídají realitě – například to, že dítě je posedlé ďáblem. Mohou také zažívat různé smyslové halucinace, vidět, slyšet a cítit věci, které se v realitě nevyskytují." Občas se objevuje i Capgrasův příznak, kdy je matka přesvědčena, že jí bylo dítě vyměněno.

Jak se poporodní psychóza léčí?

Poporodní psychóza je relativně vzácné onemocnění, postihuje 1 až 2 ženy z 1000. Zároveň se ale jedná o závažné duševní onemocnění, které je potřeba léčit vhodnou medikací. Potíž je, že kvůli změně vnímání a prožívání ženy s poporodní psychózou často nejsou schopné posoudit závažnost situace a samostatně vyhledat pomoc. Kterou ovšem nutně potřebují! Vedle podávání psychofarmak je nutná psychoterapie. U lehčích forem stačí ambulantně docházet do specializovaných psychoterapeutických programů. Často je ale nutná hospitalizace na psychiatrii a o dítě se musí postarat někdo jiný. I po návratu z léčebny je dobré, když s matkou zůstává ještě někdo doma, dokud se nedá úplně do pořádku. Což může trvat půl roku až rok. Minimálně dva roky však žena ještě chodí na kontroly k psychiatrovi.

Může se to stát i vám. Co dělat, když program „Šťastná matka“ vyhlásí error?

6 NEJČASTĚJŠÍCH MÝTŮ O POPORODNÍ PSYCHÓZE

A bohužel se stává, že celou tu dobu je žena vystavena úvodnímu mýtu z tohoto článku – a sice tomu, že se včas nezamilovala do svého dítěte. Ergo je špatná matka. Jde nejen o předsudek ze strany společnosti, ale i uvnitř naší hlavy. A z něj plynou obrovské osobní viny, že "jsem to nezvládla".

Těch mýtů a předsudků, které komplikují situaci, je ale mnohem víc! O názor na ty nejčastější spojené s poporodní psychózou jsme poprosili terapeutku a porodní asistentku Mgr. a Bc. PETRU ANN KOVAŘČÍKOVOU, která mimo jiné spolupracuje s Asociací pro porodní domy a centra – APODAC.

Klepněte pro větší obrázek

MÝTUS: Sklony k poporodní psychóze musí mít žena v sobě

Co jsme zjistili: Vyšší pravděpodobnost výskytu poporodní psychózy je skutečně u žen, které už dřív trpěly nějakým psychiatrickým onemocněním. Nicméně souvislost není tak přímočará. Polovina matek, u nichž onemocnění propuklo, byla duševně zcela zdráva! Statisticky se poporodní psychóza častěji objevuje u prvorodiček a žen nad 35 let. Ale nikdo neví proč.

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Úvahy typu ‚mně se to nemůže stát‘ odráží náš strach a stigmatizaci, které s sebou duševní onemocnění nesou. Čeho se podvědomě bojíme, se snažíme vytěsnit. Je pravda, že poporodní psychóza se vyskytuje vzácně a s větší pravděpodobností u žen, které trpí bipolární nebo schizofrenní poruchou. Nicméně může potkat i do té doby zdravou ženu."

MÝTUS: Poporodní psychóza se projeví hned po porodu

Co jsme zjistili: Nejčastěji to sice bývá během prvních dvou týdnů, ale může to být i do dvou měsíců po porodu. Tam už se ale těžko rozeznává, zda jde o klasickou poporodní psychózu, nebo o zanedbanou poporodní depresi, u které propukly psychotické příznaky.

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Ano, nástup poporodní psychózy se opravdu nejčastěji vyskytuje v období prvních dvou týdnů po porodu. Jen vzácně se může vyskytnout i později."

MÝTUS: Za poporodní psychózu může kojení

Co jsme zjistili: Souvislost s laktací se neprokázala. Poporodní psychóza se týká kojících i nekojících žen.

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Příčina vzniku poporodní psychózy není zcela známá. Usuzuje se, že roli hrají genetické vlohy, hormony a spánková deprivace – nejedná se však o jediné faktory. Pokud by bylo na vině kojení, musela by se poporodní psychóza vyskytovat u většího počtu žen. Tento mýtus přetrvává kvůli dřívějšímu označení onemocnění – laktační psychóza."

MÝTUS: Při poporodní psychóze je nutné přerušit kojení

Co jsme zjistili: Dnes už existují i antidepresiva, která miminko neohrožují. Přestat kojit tedy není nezbytné. Občas se to doporučuje, aby se srovnala hladina hormonů.

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Nutnost přerušit kojení je závislá na nasazené medikaci a závažnosti průběhu psychózy. Co komplikuje situaci v České republice, je fakt, že v současné době u nás neexistuje psychiatrické zařízení, kde by mohly být současně hospitalizovány jak žena, tak její miminko. Léčebny přijímají pouze matky – bez miminek."

Hrozí vám poporodní deprese? Otestujte se!

MÝTUS: Žena postižená poporodní psychózou své dítě utopí

Co jsme zjistili: Tyhle hororové scénáře máme v hlavách zřejmě kvůli tragickým příběhům z médií. To jsou však extrémy, ke kterým dojde ve 4 případech ze 100. A 5 ze 100 nemocných si sáhne na svůj život. Ve většině případů však dojde k plnému uzdravení.

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Při nepodchycené psychóze mohou ženy ublížit samy sobě a ve vzácných případech i svému dítěti. Žena v akutní psychóze není schopná posoudit závažnost situace a obrátit se na potřebnou pomoc. Nejen proto jsou důležité kontinuální péče o ženy po porodu a poskytnutí podpory a monitorování toho, jak se ženě po porodu ve všech ohledech daří."

MÝTUS: Žena s poporodní psychózou nemůže být dobrou mámou

Co jsme zjistili: Společnost je nastavená tak, že musíte dítě milovat od začátku, pokud se to neděje, jste špatná máma. Jenže to vede k tomu, že o negativních (nebo taky "žádných") pocitech nechtějí ženy mluvit, stydí se, berou to jako zklamání i životní prohru. To ale samozřejmě ještě automaticky neznamená, že se u nich rozvine poporodní psychóza!

Co na to Petra Ann Kovařčíková: "Zážitek poporodní psychózy je pro ženu i její okolí traumatizující. Při léčbě může úplné vymizení příznaků trvat 6–12 měsíců. Ženy trpí výčitkami, nízkým sebevědomím a pochybnostmi o sobě samých. Mrzí je čas s dětmi, který jim utekl. Pokud nemohly svoje děti kojit a přály si to, často si to vyčítají. Cesta k mateřství je postupná a obtížnější. S láskyplnou podporou, která navrátí ženám víru v jejich schopnosti a pomůže jim zpracovat zkušenosti, se mohou znovu nadechnout a uvěřit, že jsou těmi nejlepšími matkami pro svoje děti."

Pro více informací navštivte apodac.org – webové stránky Asociace pro porodní domy a centra (APODAC), která sdružuje a propojuje odborníky i veřejnost, organizace i jednotlivce, kteří podporují či propagují vznik porodních domů a center v České republice.

Témata: Porod, Kojení, Po porodu, Psychika, Matka, onemocnění, Nemoc, Poporodní deprese, duševní porucha, Deprese, Strach, úzkost, izolace, mýtus, stigma, Uzdravení, Okno, Petr Kovář, Příčina vzniku, Psychóza, Česká republika, APODAC, Capgrasův, Realita