Maminka.czChování a vztahy

Už spí, tak hurá na Facebook. Hrozí vám závislost na sociálních sítích?

Tereza Víchová 17.  10.  2016
Pomáhají při pocitu vyděděnosti na mateřské, poradí v jakékoli situaci, zaženou nudu a stereotyp. Sociální sítě jsou však také záludné. Poznáte, zda vám hrozí závislost, a víte, jak se tu chovat bezpečně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S narozením prvního syna se registruji na maminkovském serveru k ostatním „březňátkům“ a sdílíme tu zkušenosti, pokroky dětí i starosti všedního dne. Ten pocit „nebýt na to sama“ a nevrhat se večer na manžela ve dveřích s hromadou informací o množství snědeného příkrmu, další slabice ve slovníku nebo úspěchu s „paci, paci“! Mám s kým sdílet, a to je nepřekonatelný pocit.

Druhé dítě a menší množství času v kolotoči batolete a miminka mě „odpojí“, jenže za dalších pár let už odpojené být nemusíme, protože virtuální svět má dnes v mobilu každý. Navíc jednou rukou ovladatelné lehounké kočárky dovolují strávit procházku se spícím nemluvnětem s mobilem v ruce. Máme ho se sklenicí vody u kojení, v pohodě stíháme život na sociální síti i během uspávání.

Jsem závislá na Facebooku. Vím to, ale nemůžu si pomoct

Batoleti odpovídáme na jeho všetečné otázky „hm“ a „to víš, že jo“ a dál zíráme do displejů. Občasný pocit nudy a stereotyp na mateřské k tomu přímo svádí. Jak to všechno ale ukočírovat?

Co nás táhne na síť?

„Na mateřské se cítíme odstrčeně s nedostatkem komunikace a dalšího vyžití a sociální sítě jsou řešením,“ uvádí koučka Kateřina Novotná. „Nemáme příliš možností někam jít, jsme doma s dítětem. Ale tlačit kočárek a být on-line na síti je možné. Stejně je možné hlídat dítě na hřišti a sledovat, co dělají a prožívají moji přátelé na síti.“

Mít s kým sdílet je nepřekonatelný pocit.

 

Asi málokterá z nás zažívala během měsíců a let doma s dětmi bezvýhradný pocit uspokojení a naplnění. Svět plínek nás sice pohltí, ale k němu se pomalu přidává pocit, že jsme kromě kojení a přebalování „k ničemu“ a odstrčeny mimo reálný svět.

Hlavně s někým „mluvit“

„Která z nás dopředu věděla, jak bude péče o dítě v dnešní době náročná?“ podotýká Kateřina Novotná. „Jedna klientka naší akademie řekla: „Kdybych si bývala dopředu uvědomila, že se budu muset starat o dceru, i když budu mít čtyřicetistupňové horečky a nebudu moct zůstat v posteli, nevím, jestli bych do toho šla.“

Sociální síť znamená „někde si pokecat“ s někým, kdo je na tom podobně a řeší stejné problémy. Patřit do nějaké komunity je příjemné. Přispějeme svou radou, navíc je virtuální svět pořád na dosah, když děti spí nebo si hrají. „Je těžké odhadnout čas na další činnost při péči o děti, ale být na síti můžeme díky telefonu okamžitě a stejně okamžitě můžeme reagovat na potřeby svého dítěte,“ dodává odbornice.

Zbystřete, když…

Facebook a jeho další „kolegové“ pomohou spoustě maminek v mnoha ohledech a určitě není třeba ho předem odsuzovat nebo se ho obávat. Přesto je třeba mít se na pozoru. Jak poznáte, že to přeháníte a hrozí vám závislost? Tak jako alkoholik má najednou skleničku v ruce příliš často, může se to stát vám s mobilem. Otestujte se jednoduše: pokud dáte přednost „postování“ před vším ostatním, je zle.

„O závislosti na sociálních sítích se dá hovořit tehdy, když doma přestane fungovat základní nastavení pravidel. O děti není postaráno a mamina místo toho vysedává u kompu. Vztah s manželem je nahrazen vztahy na sociálních sítích,“ říká Kateřina Novotná.

„A jak ji na sobě poznat? To je vždy těžké. Když si povídám s rodiči, nejčastěji se to pozná na nefunkčnosti rodiny jako takové. Pokud se jednotlivých členů zeptáte, jak se jim společně žije, zjistíte, že spolu nic nesdílí, nezažívají. Rodina nefunguje.“ Jakmile budete neustále běhat za dítětem s mobilem v ruce a pocitem, že vás vlastně syn nebo dcera zdržují od dění na sociální síti, nastavte si limity a k sociální síti usedněte až večer.

„Je to ta nejtěžší varianta, protože musíte být k sobě důsledné,“ dodává Kateřina Novotná.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Chování a vztahy, Váš domov, Závislost, šití, Kyberšikany, Pokec, Jednotlivý člen, Displej, Spokojený vztah, Facebook, Síť, Alkoholik, Sociální sítí, Komunita, Kateřina Novotná, Rodinné centrum, Drobek, Množství času, Virtuální svět, Zábavný park, Reálný svět, Každodenní program, TAK