Maminka.czChování a vztahy

Už spí, tak hurá na Facebook. Hrozí vám závislost na sociálních sítích?

Tereza Víchová 17.  10.  2016
Pomáhají při pocitu vyděděnosti na mateřské, poradí v jakékoli situaci, zaženou nudu a stereotyp. Sociální sítě jsou však také záludné. Poznáte, zda vám hrozí závislost, a víte, jak se tu chovat bezpečně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S opatrností nejdál dosurfujete

Jak to udělat, abyste neměla palce ošoupané od displeje, a přesto si mateřskou užila bez známého pocitu vyděděnosti? Zkuste si sama sebe představit třeba za dva roky. Období, kdy je na vás váš drobek bezvýhradně závislý a dává to hlasitě najevo, trvá v kontextu celého života krátce a jednou budete vzpomínat, jak jste místo filmu v kině nebo sklenky vína s přáteli uspávala vonící zavinovačku a zlehka líbala ty jemné vlásky.

Máte pocit, že vás děti zdržují od dění na síti? Nastavte si limity.

 

Kateřina Novotná také radí vytvořit si každodenní program: „Ten může obsahovat každý den aktivitu spojenou s návštěvou místa, kde se nachází více lidí. Rodinné centrum, hřiště, zábavný park, komunita maminek… Nebo si domluvte přes sociální síť vzájemné návštěvy v rodinách a podobně. Tím si zajistíte nejen program, ale hlavně fyzickou komunikaci.“

Bezpečně na sociální síti

Kateřina Novotná, koučka

  1. Vždy si uvědomte, že sociální síť představuje nástroj, který je potřeba umět používat. Přečtěte si na specializovaných stránkách o možnosti kyberšikany a dalších nástrahách, abyste uměla těmto jevům předcházet.
  2. Pokud jste zodpovědná a chcete chránit své bezpečí a bezpečí své rodiny, vždy zvažte, co zveřejníte. I z uzavřené skupiny se mohou informace šířit.
  3. Co vložíte na sociální síť, to tam zůstane a nikdy nemáte možnost ovlivnit, kdo se k  fotografiím a informacím dostane a co s nimi udělá.
  4. Buďte velmi obezřetná při vkládání textu o svých dětech a fotografií dětí – zde berete za tento akt plnou zodpovědnost.
  5. Opět jste vzorem pro své děti, a pokud o sobě soukromé informace sama zveřejňujete, těžko jim budete vykládat, že to nemají dělat.

Já a sociální sítě

Třicetiletá Martina je na sociální síti připojená prakticky nonstop a otevřeně mluví o dvou stranách mince: Facebook jí dal partnera, ale bere příležitosti k osobnímu setkávání s kamarády, kteří jsou spíš virtuální.

„Ráno vstanu a hned kontroluji dění po noci. Kromě osobního profilu jsem správcem i velké skupiny maminek, která má dva tisíce členů, a z toho vyplývají povinnosti. Nastavuji pravidla, každý nový příspěvek schvaluji nebo zamítám. Zabere to hodně času, ale snažím se, aby to nezasahovalo do rodinného života, takže třeba mám v ruce mobil, když v kočárku uspávám dceru.

Kontinuálně jsem na Facebooku pořád, dnešní mobily umožňují třeba pípnutí každého nového příspěvku, tak toho využívám. Co mě vedlo k založení profilu už před několika lety a jak to vidím s odstupem času? Mám ráda lidi a bez nich neumím fungovat. Z počátečního nadšení jsem ale vystřízlivěla a dnes mi osobní profil slouží spíš k tomu, abych neztratila kontakt s přáteli a rodinou z původního bydliště, odkud jsem se odstěhovala.

Další nová virtuální přátelství ale v ta opravdová nepřerostla. Lidé si spolu třeba běžně píšou „po síti“, než aby se sešli na kávě. Jsem na rodičovské dovolené a na sociální síti jsem ve spojení s velkou skupinou ostatních maminek. Jestli mi to pomáhá při typickém mateřském pocitu sociální vyděděnosti? Těšila jsem se, že si najdu kamarádky, protože v novém bydlišti jsem nikoho neznala. Ale možná i kvůli sociálním sítím už ani maminky nejsou to, co dřív.

Zkoušela jsem jich oslovit více, že někam vyrazíme s dětmi, ale obvykle to skončí zase jen u psaní. Co mi Facebook dal? Partnera, se kterým mám spokojený vztah. Poznali jsme se na seznamce. Jestli se bojím závislosti na sociální síti? Ne, dokázala bych bez toho být, párkrát jsem svůj profil už deaktivovala. Čím dál víc mi to prostředí připadá trochu falešné. Sama sem pochopitelně dávám jen ty nejhezčí a nejupravenější fotky sebe i dětí a vím, že to tak dělají i ostatní. Pak se realita začíná trochu ztrácet.“

 

Kamarádky mimino má svůj profil na Facebooku
Jsem závislá na Facebooku. Vím to, ale nemůžu si pomoct
Témata: Časopis Maminka, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Váš domov, Závislost, šití, Facebook, Jednotlivý člen, Rodinné centrum, Síť, Pokec, Sítí, Kateřina Novotná, Displej, Drobek, Alkoholik, Spokojený vztah, Reálný svět, Zábavný park, Každodenní program, Sociální síť, Množství času, TAK, Sociální sítí, Virtuální svět