Maminka.czTěhotenství

Už vás nebaví baby shower? Vyzkoušejte blessingway – oslavu těhotenství a mateřství

Vanda Stöckbauerová 23.  1.  2023
O tom, že baby shower neznamená sprchu pro dítě, ale večírek, který se koná na počest očekávaného miminka, jste asi už slyšela. Ale termín blessingway je pro vás pravděpodobně neznámý. O co se jedná? Je to oslava, která se zaměřuje spíše na nastávající maminku než na dítě. Poradíme vám, proč stojí za to ji uspořádat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blessingway je volně přeloženo "požehnání na cestu" – na cestu mateřstvím. Americký indiánský kmen Navajo tímto ceremoniálem oslavuje nový život a zejména pak novou roli ženy matky. Jedná se o oslavu plnou rituálů, klidu, pohody, laskavosti a vděčnosti, díky které se nastávající mamince dodají sebedůvěra, síla a podpora na cestě mateřstvím. Nevybuchují při ní barevné konfety, jde spíš o vnitřní nastavení a zastavení se v tomto speciálním období. Nastávající maminka potřebuje pozornost a péči a tohle je ideální příležitost, jak si je dopřát.

VIDEO: Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Co to jsou rituály?

Na nejdůležitější věci jsme se zeptali Kateřiny Barcuchové (www.evelony.cz), která nedávno vydala eBook BLESSINGWAY – OSLAVA TĚHOTENSTVÍ A MATEŘSTVÍ.

Klepněte pro větší obrázek

Když se řekne oslava pro těhotné, většina lidí si automaticky vybaví baby shower s balonky a přeslazenými dekoracemi. Jaký je vlastně rozdíl mezi baby shower a blessingway?

Baby shower je v dnešní době koncipováno jako oslava sloužící zejména k odhalení pohlaví očekávaného miminka. Jestli se narodí holčička, nebo chlapeček, se dozvědí rodiče s větší či menší pompézností. Používají se černé balonky, které vysypou buď růžové, nebo modré konfety, rozkrajuje se dort s barevně odpovídající náplní a podobně. Nosí se dárky pro miminko a často se hrají hry s dětskou tematikou, třeba se ochutnávají dětské příkrmy naslepo. Na baby shower je hezké, že se sejdou kamarádky a radují se společně. V tom vidím společný rys s oslavou blessingway. Setkání. Radost. Lásku. Pak už se charakter oslav liší. Blessingway je zaměřeno spíše na ženu a její pohodu, která se potažmo přelévá na dítě, a tak je cílem oslavy maminku opečovávat, naladit ji na mateřství, třeba i uklidnit a zbavit strachu z porodu. Je to takové wellness pro tělo a duši. Ale pozor, i když to může na první pohled tak působit, není to bůhvíjaká „ezo seance“. Třeba takové zapalování svíček je důležité i pro křesťany, kteří je zapalují v kostele. Mnohé kultury vnímají světlo svíčky jako ochraňující. 

V porovnání s Baby shower je Blessingway komornější a možná i duchovnější oslava.

Jak taková oslava blessingway vypadá?

Krásně. Je to takové odpoledne plné pohlazení, rozmazlování, povídání. Program, respektive skladba rituálů, které oslavu vyplňují, závisí na přání každé ženy. Některé nastávající maminky si nepřejí úvodní meditaci, a tak se začíná korálkovým rituálem, pokračuje se spálením obav z porodu a tak dále. V nabídce je mnoho rituálů, ze kterých se při plánování každé oslavy dá čerpat. Můj nejoblíbenější je asi provázkový rituál. 

To zní záhadně. Co provázkový rituál obnáší?

Na tento rituál je zapotřebí mít červený provázek, nitku či bavlnku a nůžky. Všichni, kdo se oslavy účastní, si stoupnou do kruhu. Ten odjakživa symbolizuje nekonečnou lásku. Těhotná žena má klubíčko červeného provázku a začne tím, že si ho omotá kolem levé ruky. Následně klubko pošle po směru hodinových ručiček další osobě. Ta si omotá klubíčkem svoje levé zápěstí a opět posílá dále. Výsledkem je pouto mezi všemi (a to nejen imaginární). Těhotnou ženu a její blízké pojí červený provázek, který má nejen ochraňovat, ale také nabádat ke vzájemné pomoci a podpoře. Slova o podpoře, pomoci, lásce či vděčnosti se mohou pronést nahlas a pak přicházejí na řadu nůžky. Provázek se rozstřihne mezi osobami tak, aby si ho všichni mohli uvázat uzlíkem a nosit ho na svém levém zápěstí jako memento. Někdo provázek nosí třeba až do porodu, já ho přestřihla dokonce až po šestinedělí. Už byl opravdu obnošený, ale svou roli splnil na jedničku.

Baby shower aneb Jak uspořádat oslavu pro budoucí maminku

Abychom nastávající maminky ještě víc nalákali... Proč by podle vás měly blessingway uspořádat?

Těhotná žena v sobě nosí zázrak a přece si zaslouží být opečovávána. Je to totiž jedna z posledních příležitostí, kdy může být středem pozornosti a nechat se rozmazlovat. Ještě jsem neviděla těhotnou ženu,  která by odmítla masáž nohou či obličeje. Zároveň na duchovní rovině mají tyto rituály pomoct naladit se na novou roli. Žena získá podporu a ochranu. A často tuto oslavu absolvuje i otec dítěte. To je skvělé v tom, že dojde k napojení se na dítě a matku a na jejich potřeby ještě před porodem. Muži těhotenství svých partnerek často prožívají "tak nějak bokem" a blessingway jim ukazuje možnou cestu ke sblížení.

Jak se na oslavu připravit? Co považujete za nejdůležitější?

Základem je sezvat ty, kdo jsou vašemu srdci blízcí. To může být kdokoliv z rodiny, přátel, dula, porodní asistentka, či dokonce lékař, který bude u porodu. Jsou to zkrátka lidé, kteří s vámi chtějí prožít tento výjimečný okamžik. Dále je důležité zvolit místo, kde je vám příjemně – dům či zahradu, pronajmout si jógové studio a podobně. Možností je celá řada. V mém eBooku je přípravě na oslavu věnován dostatečný prostor, aby po přečtení bylo zcela jasné, co je k oslavě potřeba. Samozřejmě hodně záleží na zvolených rituálech, ale v zásadě se nejedná o nic nákladného a často jsou to předměty, které máme doma nebo na zahradě – šalvěj, levandule, svíčka, korálek, květiny.

Prozradíte nám, jaké speciální rituály jste sama absolvovala?

Tři měsíce jsem chodila s červenou nitkou na zápěstí pro dodání odvahy a síly. Sepsala jsem svoje strachy na papír a nad dřezem v kuchyni je obřadně spálila. Tohle a dalších pár rituálů, které jsou běžně součástí oslavy, mi pomohlo uklidnit a nastavit mysl. Na jednu z afirmačních kartiček jsem si napsala, že můj porod trvá maximálně 4 hodiny. Tak jen pozor na to, co si přejete – dcera se málem narodila v autě, aby to splnila. (smích)

Zapíjení miminka: Proč ho muži potřebují? I oni prožívají start otcovství
Témata: Těhotenství, Porod, Láska a vztahy, Miminko, Mateřství, Rodina a vy, Tipy a rady v těhotenství, Nezapomínejte na sebe, oslava, baby shower, pouto, Svíce, Maminka, Odhalení, Mater, Navajo, Lilium Khousnoutdinova, Sprcha, Rituál