Maminka.cz12. týden těhotenství

Vaše Adéla: Už zase na malou...

Adéla Vedralová 22.  7.  2010
Zhruba od čtvrtého až pátého měsíce těhotenství můžete pociťovat, že se intervaly mezi vašemi návštěvami toalety nějak zkracují. Není to rozhodně tím, že byste nastydla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To jen vaše miminko o něco povyrosto a krade si pro sebe víc prostoru. Zvětšující děloha utlačuje močový měchýř, dráždí jej a provokuje nucení na močení.

Nemusíte se vůbec bát, že vám to zůstane, protože po porodu se vše vrátí k normálu. Bohužel se tomuto problému nedá nijak efektivně předejít. Pokud vás potřeba budí ze spaní častěji, než byste si přála, vynechte pití před spaním.

Potřebu častějšího močení jsem začala pociťovat až v posledním trimestru těhotenství. Někdy to bylo tak zlé, že jsem chodila na záchod bez přehánění každých pět minut. Když jsem šla na procházku, volila jsem si trasu podle toho, kde je dostatečná koncentrace WC na každých sto metrů:-). Lístky do kina jsem zásadně kupovala na konec řady, abych byla ušetřena nenávistných pohledů tolerantních spoluobčanů.

Velmi často se také v pokročilejším těhotenství objevují nepříjemné záněty močového měchýře a močové trubice. Může za to nesnadný odtok moči a kromě častého nucení vás může trápit také pálením a řezáním při močení.

Ani tento problém se mi nevyhnul a tak jsem v 39. týdnu těhotenství skončila v nemocnici na kapačkách. Naštěstí lékaři infekci z těla vyhnali celkem rychle a za tři dny jsem byla doma. Pokud se včas nasadí léčba, pálení rychle ustoupí, proto své potíže neřešte doma bylinkami, ty samy o sobě moc nepomáhají. Raději běžte co nejrychleji za svým gynekologem. Hospitalizace je ale až krajní řešení!

Vaše Adéla

Témata: Malo, Časté nucení, Zvětšující děloha, Vaš