Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýně je úžasná zelenina s obrovskou škálou využití. Najdeme v ní mnoho minerálních látek a také betakarotén. Dýně nepatří mezi druhy zeleniny vyvolávající alergické reakce, a proto se výborně hodí do jídelníčku malých strávníků. Výborně chutná zejména jemná krémová polévka, kterou můžete zpestřit křupavými krutónky.

Dýňová polévka chutná nejen dětem, ale prospívá i maminkám – dýně je nízkokalorickou zeleninou s vysokým obsahem vlákniny – tedy úžasná zdravá dietní potravina. Jemná „dýňačka“ zachutná i tatínkům, ale těm raději neříkejte, že hlavní ingrediencí je dýně, možná by se lekli a skvělou polévku ani neochutnali (Nechuť mužů k dýním je zvláštní; možná jim slovo dýně připomíná slůvko „tchýně“, kdo ví.). „Dýňačka“ připomíná chutí svíčkovou omáčku a stejně jako zmíněný skvost naší národní kuchyně ji můžete ozdobit kopečkem kysané smetany nebo šlehačky. Dětem do ní chutnají křupavé krutónky z osmažené housky, tatínkům proužky opražené voňavé slaniny. Skvělá je i sypaná parmezánem a sekanou petrželkou.

Dýně: vitamíny, minerály a minimum tuku!

Tykev neboli dýně je zelenina, členové rodiny tykví jsou velmi rozmanití, jak velikostí, tak druhem i barvou. My se dnes zaměříme zejména na dýně HOKAIDO, které patří mezi nejchtnější. Nicméně uvedenou polévku lze uvařit i z větších, nápadně oranžových plazivých dýní, které rostou na nejednom českém kompostu. Dýně obsahuje 80 až 90 % vody (dle druhu), v oranžových dýních je velmi významné množství betakaroténu, dýně dále obsahují vitamíny řady B a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek je zastoupeno železo, hořčík, sodík a draslík. V mnohdy obrovských plodech je jen stopové množství tuku, menší množství jednoduchých cukrů a rostlinných bílkovin, zato však hojnost vlákniny. Z pohledu potravinových alergií jsou tykve jedním z druhů zeleniny, u kterých jsou potravinové alergie vcelku vzácné.

„Dýňačka“(recept je vyzkoušený a mlsnými jazýčky prověřený)

1kg dýně HOKKAIDO, 3 střední brambory, 2 střední mrkve, 1 střední cibule, 3 stroužky čínského česneku (nebo jeden velký stroužek českého), polévkové koření dle rodinných zvyklostí, 3 bobkové listy, lžička sušeného rozmarýnu, lžíce olivového oleje
(Dle chuti: kysaná smetana nebo hustá neslazená šlehačka, parmezán, slanina, opečené krutónky z housky, pokrájené olivy, sekaná petrželka

POSTUP: Příprava polévky nezabere mnoho času; „dýňačka“ je za chvilku hotová v papiňáku, ale lze ji uvařit i v normálním hrnci. Na dno papiňáku či hrnce nalijte olej, zpěňte cibulku, přidejte na kostky pokrájenou dýni a rychle osmahněte, pak podlijte vodou (zhruba 1,5 l), přidejte pokrájenou mrkev a brambory, vsypte polévkové koření, prolisovaný česnek, tymián a bobkové listy. V papiňáku duste cca. 7-10 min od uzavření ventilu, v běžném hrnci vařte do změknutí zeleniny. Vše rozmixujte ponorným mixérem, v případě potřeby dosypte polévkové koření nebo sůl. Na talíři dozdobte dle chutí strávníka.

Polévku, stejně jako zbytek velké dýně, lze bez problémů zamrazit.Dýně po rozmrazení měkne a proto se pak hodí spíše na polévky, omáčky apod.

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Po období psychického vypětí doma i v práci se vám v duši bohužel nerozhostí klid, ale spíše vyprahlá netečnost. Není lepšího způsobu…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci