reklama

Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýně je úžasná zelenina s obrovskou škálou využití. Najdeme v ní mnoho minerálních látek a také betakarotén. Dýně nepatří mezi druhy zeleniny vyvolávající alergické reakce, a proto se výborně hodí do jídelníčku malých strávníků. Výborně chutná zejména jemná krémová polévka, kterou můžete zpestřit křupavými krutónky.

Dýňová polévka chutná nejen dětem, ale prospívá i maminkám – dýně je nízkokalorickou zeleninou s vysokým obsahem vlákniny – tedy úžasná zdravá dietní potravina. Jemná „dýňačka“ zachutná i tatínkům, ale těm raději neříkejte, že hlavní ingrediencí je dýně, možná by se lekli a skvělou polévku ani neochutnali (Nechuť mužů k dýním je zvláštní; možná jim slovo dýně připomíná slůvko „tchýně“, kdo ví.). „Dýňačka“ připomíná chutí svíčkovou omáčku a stejně jako zmíněný skvost naší národní kuchyně ji můžete ozdobit kopečkem kysané smetany nebo šlehačky. Dětem do ní chutnají křupavé krutónky z osmažené housky, tatínkům proužky opražené voňavé slaniny. Skvělá je i sypaná parmezánem a sekanou petrželkou.

Dýně: vitamíny, minerály a minimum tuku!

Tykev neboli dýně je zelenina, členové rodiny tykví jsou velmi rozmanití, jak velikostí, tak druhem i barvou. My se dnes zaměříme zejména na dýně HOKAIDO, které patří mezi nejchtnější. Nicméně uvedenou polévku lze uvařit i z větších, nápadně oranžových plazivých dýní, které rostou na nejednom českém kompostu. Dýně obsahuje 80 až 90 % vody (dle druhu), v oranžových dýních je velmi významné množství betakaroténu, dýně dále obsahují vitamíny řady B a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek je zastoupeno železo, hořčík, sodík a draslík. V mnohdy obrovských plodech je jen stopové množství tuku, menší množství jednoduchých cukrů a rostlinných bílkovin, zato však hojnost vlákniny. Z pohledu potravinových alergií jsou tykve jedním z druhů zeleniny, u kterých jsou potravinové alergie vcelku vzácné.

„Dýňačka“(recept je vyzkoušený a mlsnými jazýčky prověřený)

1kg dýně HOKKAIDO, 3 střední brambory, 2 střední mrkve, 1 střední cibule, 3 stroužky čínského česneku (nebo jeden velký stroužek českého), polévkové koření dle rodinných zvyklostí, 3 bobkové listy, lžička sušeného rozmarýnu, lžíce olivového oleje
(Dle chuti: kysaná smetana nebo hustá neslazená šlehačka, parmezán, slanina, opečené krutónky z housky, pokrájené olivy, sekaná petrželka

POSTUP: Příprava polévky nezabere mnoho času; „dýňačka“ je za chvilku hotová v papiňáku, ale lze ji uvařit i v normálním hrnci. Na dno papiňáku či hrnce nalijte olej, zpěňte cibulku, přidejte na kostky pokrájenou dýni a rychle osmahněte, pak podlijte vodou (zhruba 1,5 l), přidejte pokrájenou mrkev a brambory, vsypte polévkové koření, prolisovaný česnek, tymián a bobkové listy. V papiňáku duste cca. 7-10 min od uzavření ventilu, v běžném hrnci vařte do změknutí zeleniny. Vše rozmixujte ponorným mixérem, v případě potřeby dosypte polévkové koření nebo sůl. Na talíři dozdobte dle chutí strávníka.

Polévku, stejně jako zbytek velké dýně, lze bez problémů zamrazit.Dýně po rozmrazení měkne a proto se pak hodí spíše na polévky, omáčky apod.

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenamlouvejte si skrze Lunu nic, co se následně lehce změní. Jste proto schopné věnovat se činnostem, které jsou spojeny s určitou…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama